Chinese Rijstepap met Gekaramelliseerde ui

Chinese Rijstepap

Chinese Rijstepap: Een hartige rijstepap, ik ben wat huiverig. Maar risotto smaakt fantastisch, ik neem de sprong, vastbesloten pak ik de pannen en begin met koken.

Zilvervliesrijst als risotto?

Deze rijst kun je prima gebruiken in een rijstepap of een risotto. De korrel heeft een nootachtige smaak en is taaier dan de witte rijst. Laat dit je niet tegenhouden, dit is de gezonde keus. Zilvervliesrijst bevat alle voedingswaarden, bij witte rijst is dat gedurende het productie-proces verwijdert. Bij zilvervliesrijst wordt alleen de schil verwijderd. Witte rijst worden ook de vezellaag en kiem verwijdert, alleen de zetmeelrijke kiemwit blijft over. Bij het polijsten van de rijst gaan nog meer mineralen en vitamine verloren. In de zilvervliesrijst zit vitamine B!, B3, ijzer, magnesium, rijstolie, voedingsvezels en vetzuur.

Bereiding van de Chinese Rijstepap

In alle eerlijkheid let ik tegenwoordig erg op de kook- of baktijd dat een recept heeft. Deze klinkt me goed in mijn oren, ik moet hem proberen. Allereerst snijd ik alles en weeg af wat ik nodig heb. Dit recept maakt duidelijk hoe groen ik ben met eten bereiden. Ik had nooit verwacht dat ik zilvervliesrijst kon gebruiken om een pap van te maken. De stap om de gekaramelliseerde ui te maken is nieuw voor me, eenvoudig is het, alle stappen zijn erg simpel. Ik kook, voeg steeds ingrediënten toe en zie tot mijn vreugde dat er steeds een completer gerecht voor me verschijnt. De kommen vul ik, alleen de garnering nog en dan kan ik proeven of dit een hit of een mis is.

Chinese Rijstepap een heerlijk vegan recept

Explosie aan smaak?

Ziet er prachtig uit, voor mij ziet het er speels uit met een lichte complexiteit. Het zoete dat steeds terug komt, maar ook het verse en het vlezige. De gekaramelliseerde ui steelt met zijn donkere kleur de spotlight. Ik ruik vooral sojasaus. De rijstepap heeft ontzettend veel smaak, alle kleine structuren, hinten en smaken, ze maken het tot een heerlijk recept. Het zoete van de ui past schitterend, een tegenstander tegen het pittige van het pepertje. De oesterzwammen vind ik prettig, even dat vlezige tussen mijn tanden, die bite. Een rijstepap, maar dan helemaal opgepimpt, helemaal naar het nu getrokken en lekker oosters. Persoonlijk heb ik vroeger nooit rijstepap gegeten, deze hartige versie heeft al mijn verwachtingen voorbij gevlogen. Echt heel erg lekker, een dikke vette aanrader om zelf ook eens te maken. 

Chinese Rijstepap een heerlijk vegan recept
Afdrukken

Chinese Rijstepap met gekaramelliseerde ui

Ultiem genieten
Gang Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken aziatisch, Chinese
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 100 gram zilvervliesrijst goed gewassen
  • 1 kleine zoete aardappel geschild en in kleine blokjes
  • 1/2 theelepel groentebouillonpoeder
  • 1/2 eetlepel groentebouillonpoeder
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 2 tenen knoflook geperst
  • 1 rode peper zaadjes verwijderd en fijngesneden
  • 1/2 zoete puntpaprika in blokjes
  • 150 gram oesterzwammen in stukjes getrokken
  • 1-2 eetlepel zoutarme sojasaus
  • vers gemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 theelepel geroosterde sesamolie
  • 1 handje Chinese kool gewassen ,gesneden
  • 2 bosuitjes gesneden

Gekaramelliseerde ui

  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ui in halve maantjes
  • 1 flinke snuf lichtbruine basterdsuiker
  • 1 eetlepel zoutarme sojasaus

Instructies

  • Was de rijst goed in vergiet tot water helder is. Doe de rijst in middelgrote pan, voeg de zoete aardappel 1/2 tl bouillonpoeder en 250 ml koud water toe. Breng op middelhoog vuur aan de kook. Zodra het kookt, leg de deksel op de pan. Zet vuur laag en laat 20 minuten sudderen. Haal deksel van pan en roer de rijstkorrels los met vork.
  • Voor de gekaramelliseerde ui. Verhit wok op hoog vuur tot hij begint te roken. Schenk de olie erin, als de olie heet is Voeg de ui toe. Breng op smaak met de suiker. Laat 2-3 minuten zachtjes bakken, tot de ui zacht en gekaramelliseerd is. Doe de zoutarme sojasaus erdoor. Zet apart. 
  • Spoel de wok af en Zet weer op het vuur. Voeg olie toe, de knoflook en rode peper erbij. Roerbak een paar seconden Voeg de paprika toe en roerbak 1-2 minuten. 
  • Schep de gekookte rijst en zoete aardappel erbij en giet er 500 ml kokend water bij. Voeg de resterende 1/2 eetlepel bouillonpoeder toe en breng aan de kook. Laat 8 minuten koken op middelhoog vuur. 
  • Doe de oesterzwammen erbij en laat 2 minuten koken. De zoutarme sojasaus erbij, samen met zwart peper en geroosterde sesamolie. Roer tot slot de Chinese kool erbij en laat 40 seconden slinken.
  • Verdeel de rijstepap over 2 kommen en garneer met de gekaramelliseerde ui en bosui. 
    Eet smakelijk 

Dit is ook leuk om te lezen: