Chloor wat doet het voor je lichaam?

Chloor of chloride

Chloor of Chloride is een mineraal dat onderdeel is van keukenzout. In 1 gram keukenzout zit 0,4 gram natrium en 0,6 gram chloride. Samen met de natrium en kalium zorgt chloride voor de vochtbalans in het lichaam. Daarnaast is zout ook een belangrijke bron van de chloride in de voeding.

Bronnen van chloor

Het komt voor in vrijwel alle voedingsmiddelen. Chloor is dan vooral gebonden aan een ander mineraal zoals natrium en kalium. Keukenzout is de grootste bron van chloride. Ongeveer 20% van het zout die we binnen krijgen, voegen wij zelf toen aan ons eten. De andere 80% komt door dat fabrikanten, die voegen dit toe aan ons eten.

Gezondheidsvoordeel

Samen met natrium en kalium heeft het een rol bij het regelen van de vochtbalans.

Te weinig

Het is bijna niet mogelijk om een tekort aan chloride te krijgen. In eten en drinken zit vaak al veel toegevoegde zout, hierdoor krijg je als snel genoeg chloride binnen. wanneer je aan een zoutarm dieet doet zou dit ook geen risico moeten zijn. Het is namelijk zo dat chloride in bijna alle voedingsmiddelen zit en de nieren zorgen ervoor dat het lichaam niet teveel chloor verliest.

Te veel

Wanneer er een te hoge inname van zout is kan dit leiden tot een verkeerd effect op de gezondheid. Een van de belangrijkste risico’s is een hoge bloeddruk. Over het algemeen wordt er aangenomen dat het effect van zout op de gezondheid gerelateerd zijn aan natrium.

Hoeveel per dag

Hoeveel chloride per dag heb je eigenlijk nodig om gezond te blijven?

Er zijn verder geen aanbevolen hoeveelheden voor chloride opgesteld. Door het IOM is er wel een adequate inname vastgesteld. Dit is voor volwassenen 2,3 gram.

LeeftijdChloride per dag
1 tot 3 jaar1,5
4 tot 8 jaar1,9
9 tot 50 jaar2,3
51 tot 70 jaar2,0
Ouder dan 701,8

Maximale hoeveelheid

De bovengrenzen van chloor zijn  gekoppeld aan de inname van zout/natrium. Er geld een advies voor alle volwassenen om niet meer dan 6 gram zout te eten per dag. Dit is ongeveer 3,6 gram chloride. Dit is voor kinderen anders.

LeeftijdMaximale hoeveelheid chloride
1 tot 3 jaar1,8
4 tot 8 jaar2,7
Vanaf 9 jaar3,6

Dit is ook leuk om te lezen:

Ben jij opzoek naar vegan supplementen? Wij hebben goede ervaringen met de supplementen van Goldea.