De Njupeskär is de hoogste waterval van Zweden

De waterval Njupeskär de grootste van Zweden

De Njupeskär is de hoogste waterval van Zweden en ligt in het nationaal park Fulufjället. Dit is in de de provincie Dalarnas län. De waterval is maar liefst 125 meter hoog, waarvan het water 93 meter loodrecht naar beneden stort. Njupeskär wordt gevormd door de rivier Njupån.

We parkeerden onze auto op de grote parkeerplaats vlakbij het Naturum Fulufjället. Dit is het bezoekerscentrum. Zowel parkeren als de toegang tot het nationaal park is gratis. Bij de ingang staat het bezoekerscentrum Hier kun je de verschillende wandelroutes zien. En informatie vinden over de flora en fauna (planten en dieren) die in het nationaal park voorkomen.

Wandelroutes in Nationaal park Fulufjället

Er zijn maar liefst 140 wandelroutes in nationaal park Fulufjället. Er zijn zelfs mogelijkheden om te overnachten Wij kozen voor de wandeling van 4 kilometer naar de Njupeskär waterval. Het was erg heet 30 graden toen wij er waren. Deze wandelroute is goed te lopen. We waren met 3 jonge kids, 2 jr, 6 jr en 7 jr. Een deel van deze wandelroute is gemaakt van planken en trappen zodat de route goed te belopen is. De natuur in het park is zo mooi en elke kant die je op kijkt weer anders.

Dieren in Nationaal park Fulufjället

Zweden heeft zijn eigen big five, namelijk de bruine beer, wolf, Lynx, veelvraat en de eland. Naast deze big five leven er in het nationaal park Fulufjället nog veel meer dieren. Zo leven er heel veel soorten vogels, rendieren hagedissen, slangen, kikkers en nog heel veel meer. Het was best spannen om daar te lopen, want je zou maar oog in oog komen te staan met een beer, veelvraat of lynx. Hoewel de lynx graag van achteren komt. En ja, ik was steeds aan het opletten of ik ze misschien zag, want hoewel ik het eng en spannend vond. Leek het mij ook erg leuk om ze te zien. Op de terugweg zagen we wel een eland de weg oversteken.

De route naar de waterval Njupeskär

De wandelroute naar de waterval toe is super mooi. Je ziet zoveel verschillende soorten natuur kom je er tegen. Het is ook best een pittige route. Het was dus behoorlijk warm en het was best een stuk lopen. En we moesten voordat we bij de waterval waren ook een stuk omhoog klimmen.

De waterval Njupeskär

Het was zo mooi toen we eindelijk de waterval zagen. Zo mooi en hoe dichterbij we kwamen hoe mooier ik hem vond. Over een houten plateau loop je naar de waterval. Wij hadden zo’n dorst dat we daar water gedronken hebben. Deze herinnering koester ik.

De terugweg weer naar de auto
Nadat we voldoende foto’s hadden gemaakt en gedronken hadden zijn we verder gelopen. Veder? Ja verder, het is een soort ronde die je loopt. Je loopt via een andere route weer terug naar het bezoekerscentrum. Daar kom je langs de hele oude bomen en nog meer mooie stukken natuur.
Wij hebben enorm genoten van deze wandeling.

Dit is ook leuk om te lezen: