Home LifestyleHome and living Duurzaam wonen: zo ben je zuinig op je huis

Duurzaam wonen: zo ben je zuinig op je huis

Geschreven door Vega Lifestyle
Duurzaam wonen

Duurzaam wonen: Een duurzame levensstijl kost soms even wat meer denkwerk. Ook als het aankomt op het onderhouden en schoonmaken van je huis. Daarom lees je hier een paar tips voor hoe je makkelijk milieuvriendelijker kunt wonen, waaronder op tijd de dakgoot schoonmaken.

Duurzaam wonen klus 1: Laat de schoorsteen vegen

Elk jaar vinden er ruim 2.000 schoorsteenbranden plaats. Als je een open haard of houtkachel hebt, dan is het dus belangrijk dat je de schoorsteen elk jaar goed laat vegen door een schoorsteenveger. Hiermee verklein je namelijk de kans op brand in huis. Ook is een schone schoorsteen beter voor het milieu. Als je schoon stookt, verbruik je namelijk heel wat minder brandstof én je CO2-uitstoot is kleiner.

Tip: laat de schoorsteenveger ook meteen een schoorsteenkap of een een rooster in inox bovenaan het rookkanaal plaatsen. Hiermee voorkom je dat vogels een nest in je schoorsteen gaan bouwen. Dit is niet alleen onveilig voor de vogels, het verhoogt ook de kans op een woningbrand of op een dodelijke CO-vergiftiging (koolmonoxidevergiftiging).

Duurzaam wonen klus 2: Onderhoud je cv-installatie

Denk je eraan de onderhoudsbeurt van je cv-ketel een keertje over te slaan? Dat is geen goed idee. Want een slecht onderhouden cv-installatie kan tot allerlei problemen leiden. Van storingen en defecten (hallo, ijskoude douche!) tot ernstige lekkages, verborgen waterschade en zelfs CO-vergiftiging.

Maar een verwaarloosde cv-ketel is niet alleen gevaarlijk: de installatie verbruikt ook veel meer energie dan nodig. Laat daarom op tijd een loodgieter of cv-specialist naar je cv-ketel kijken. Door de installatie regelmatig (elke 1-3 jaar) te onderhouden, blijft je ketel krachtiger, zuiniger en dus duurzamer werken.

Duurzaam wonen klus 3: Maak de dakgoot schoon

Niemand wil ongedierte in of om het huis. En als je het eenmaal hebt, dan is het heel lastig om dit op een diervriendelijke manier te verwijderen. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarmee je kunt voorkomen dat insecten of kleine knaagdieren zich in of rond je huis settelen. De dakgoten halfjaarlijks schoonmaken is een van die manieren.

In de goten verzamelen zich namelijk vuil en stilstaand water. En dit trekt insecten aan, zoals muggen en vliegjes. Dit komt doordat insecten het hartstikke fijn vinden om eitjes in het water te leggen. Maar jij gaat natuurlijk liever mugvrij de zomer in. Zorg daarom dat je regelmatig de dakgoten schoonmaakt. Of huur een loodgieter in om dit voor je te doen. Dat scheelt weer een hoop gezoem en slapeloze nachten.

Dit is ook leuk om te lezen:

You may also like

Laat een berichtje achter