Egels in je tuin, hoe verzorg je die?

egels in je tuin, hoe verzorg je ze? En wat eten ze graag?

Egels vind jij ze ook zo schattig? Die koppies zijn zo mooi! Heb jij een egel in je tuin of wil je graag een egel in je tuin? Wij geven je tips hoe jij dit het beste kunt aanpakken.

Wat eten egels?

Egels eten onder andere insecten en slakken. Egels zijn dol op kattenvoer (droge of natte brokjes. Ze eten ook graag groenten en fruit zoals een partje appel. In sommige dierenwinkels kun je ook speciaal egelvoer kopen.
Je kunt ze beter geen pindakaas en rozijnen (vinden ze erg lekker) geven. Dit is niet zo goed voor ze.

En hoe geef je de egels het voer dan?

Het liefst op een afgeschutte droge plek waar andere dieren, zoals katten, er niet bij kunnen. Een voederhuisje: in een grote bloembak op z’n kant, een krat, of een kistje afgedekt met plastic, zodat het huisje en het eten lekker droog blijven. Om het huis je op zijn plek te laten staan is het slim om er iets zwaars zoals een steen bij in te zetten. Door de wind of door katten kan het voederhuisje anders door de tuin vliegen. Om ervoor te zorgen dat poezen het eten voor de egel niet opeten … is het aan te raden om en opening op het voederhuisje te zetten, van ongeveer 10x10cm zodat de egel er goed doorheen kan.

Het eten kun je beter niet te dicht bij de plek zetten waar een egel gaat slapen. Soms komen er meerdere (voor elkaar vreemde) egels op het voer af. Ze maken behoorlijk wat kabaal bij het eten en vliegen elkaar ook wel eens aan als het om voer gaat. Een egel moet in zijn/haar slaapplek rust hebben en niet verstoord worden.En hoeveel en hoe vaak?

2 á 3 eetlepels brokjes per egel per dag. Let er op dat nat voer niet te lang blijft staan!

Wat drinken egels?

vers water. Geef een egel geen melk, dit is niet goed voor ze. Egels kunnen van melk ernstige diarree van krijgen en met een beetje pech aan overlijden.
Bij twijfel of als je vragen hebt: neem contact op met de lokale egelopvang.

Huisje voor de egel

Wil jij graag een huisje maken voor de egel of egels in jouw tuin? Op de site van de Egelstichting kun je er alles over vinden en een mooie bouwtekening van een geschikt huisje.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *