Gierst met zoet-zure tempehstoofpot

Gierst met zoet-zure tempehstoofpot

Dit recept is niet alleen maar lekker maar ook erg gezond. Het “duo” bloemkool-broccoli zorgen voor veel antioxidanten, vitaminen, proteïnen en calcium. Geserveerd met gierst en een mix van tempeh en champignons

Vegan Taday de vegan maaltijdbox

We mogen iedere donderdag een recept delen van Vegan Today … De vegan maaltijdbox. Iedere week is er een nieuwe box met 3 heerlijke recepten. Je kunt ervoor kiezen om iedere week los een box te kiezen of liever een abonnement. Er kan gekozen worden voor twee verschillende boxen namelijk voor 1-2 personen of voor 3-4 personen personen. Een vegan maaltijdbox is echt ideaal. Je krijgt de box met alle ingrediënten in de box thuis gestuurd. En de recepten worden bijgeleverd zodat jij stap voor stap het recept op tafel kunt toveren.r

Wat heb je nodg voor de gierst met zoet-zure tempehstoofpot:

voor 2 personen

 • 80 gr gierst;
 • 2 uien;
 • 1 el rijststroop (of een andere stroop of suiker);
 • 1 wortel;
 • 10 champignons;
 • 140 gr tempeh;
 • 4 el sojasaus;
 • 2 tenen knoflook;
 • 1 el rijstazijn (of azijn), 4 laurierblaadjes:
 • 4 el maiszetmeel;
 • 150 gr broccoli;
 • 150 gr, bloemkool;
 • 2 el mosterd.

Hoe maak je het de gierst met zoet-zure tempehstoofpot

 1. Was de gierst met een zeef of spoel met water in een pan. Zet met 3x zoveel water als gierst op met zeezout, de gierst staat nu ruim onder water. (het zet 3x zoveel uit) Als het kookt dek je de pan bijna helemaal af met het deksel. Zet het op de kleinste pit op laag vuur en kook 20 minuten. Je kan een vlamverdeler gebruiken.
 2. Snijd de ui, wortel, knoflook, champignon en tempeh. 
 3. Bak de tempeh in zonnebloemolie in een koekenpan een paar minuten en blus af met 2 el sojasaus en 2 el water. Zorg dat de tempeh alle sojasaus opneemt en zet de tempeh weg in een schaaltje.
 4. In dezelfde koekenpan (hoeft je niet tussendoor te wassen) fruit je eerst de ui in zonnebloemolie of olijfolie. Voeg na een paar minuten de wortel, de laurierbladeren en knoflook toe en bak op laag vuur een paar minuten tot de wortel beetgaar is.
 5. Snijd intussen de bloemkool en broccoli in roosjes.
 6. Voeg de tempeh, champignons, en 100 ml water toe bij de gebakken ui en wortel en breng rustig aan de kook. 
 7. Los de maiszetmeel in een kop op met 6 lepels koud water en roer langzaam door de stoofpot, blijf roeren, zodat het indikken geen klonten geeft. Breng op smaak met de rest van de sojasaus, rijststroop (of een andere stroop of suiker), rijstazijn (of gewone azijn) en eventueel extra zout.
 8. Breng in een andere pan, 1 liter water met een snuf zeezout erbij. Kook de broccoli en bloemkool tegelijk samen tot net nog knapperig, geef af en serveer met de mosterd als dip ernaast.

    VOEDINGSWAARDEN: Per portie voor 1 persoon:

  Energie: kcal 528; kJ 2209; Eiwit 25; Koolhydraten 60; Suiker 15; Vet 20; Verzadigd vet 20; Natrium 134

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

2 thoughts on “Gierst met zoet-zure tempehstoofpot

 • Gierst? Dat ken ik niet. Tempeh des te meer. Maar dan vanuit de Indische / Indonesische keuken. Heerlijk om sambal goreng boontjes te maken met tempeh als vleesvervanger. In veel sajours (groentegerechten uit de Indische / Indonesische keuken) vind je zowel tahoe als tempeh. Heerlijk.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *