Wel of geen brood voeren aan de vogels

eenden brood voeren - vogels wel of geen brood?

Wel of geen brood voeren aan de vogels in de tuin of de eendjes in de vijver? De laatste tijd hoor ik het om mij heen steeds vaker, brood is slecht voor vogels. Eigenlijk weet niemand hoe het nu precies zit, merk ik tijdens zo’n gesprek. Hoogtijd dus om het eens aan de vogelbescherming te vragen en nog 4 andere vragen.

Nu hoor ik steeds vaker dat brood heel slecht voor de eenden is, klopt dit?

Brood is inderdaad niet zo gezond voor vogels. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen. Ook zit er teveel zout in.

Wat mogen we de eenden dan wel voeren?

Beter kun je eenden wat strooivoer geven, zoals zaden, granen, of een mix daarvan. Kippenvoer is bijvoorbeeld heel geschikt. Ook gedroogde doperwten, romainesla, watermeloen, druiven of mais lusten ze graag. Maar voer ze niet teveel, het moet opgaan terwijl je toekijkt. Op die manier zullen de eenden ook gras en waterplanten blijven eten, wat hun natuurlijke voedsel is.

Hoe kunnen we de vogels in de tuin het beste de winter door helpen?

Vogels zijn in de eerste plaats gebaat bij een groene tuin. Struiken met bessen helpen vogels om alvast op te vetten voor de winter. Laat wat afgevallen blad liggen en knip dode planten pas tegen het voorjaar af, dan kunnen vogels nog lang insecten en zaden vinden. Als het natuurlijke voedsel op begint te raken, zullen ze je dankbaar zijn voor vetbollen, vogelpindakaas of strooivoer.

Zit er verschil in gewone pindakaas en de pindakaas speciaal voor vogels?

Jazeker! Pindakaas voor mensen bevat meestal zout en/of suiker en is daarom niet geschikt voor vogels. Vogelpindakaas wordt gemaakt van ongebrande pinda’s en er is meestal nog wat extra vet aan toegevoegd.

Jullie hebben ook tuinconsulentes wat doen zij precies?

De tuinvogelconsulenten van Vogelbescherming komen bij je thuis om advies te geven hoe je je tuin of balkon nog vogelvriendelijker in kunt richten. Ze geven bijvoorbeeld tips over welke planten veel vogels aantrekken en waar je die het beste neer kunt zetten. Dat tekenen ze uit in een plan. Ook letten ze op andere punten, zoals water in de tuin of goede plekken voor nestkastjes. Kijk voor meer informatie op onze website: In mijn tuin

Waar moet een vogelhuisje aan voldoen?

Vogelhuisjes kun je overal wel kopen, maar ze zijn lang niet altijd geschikt voor vogels. Het is belangrijk dat je het huisje stevig op kunt hangen en dat het van hout of houtbeton is gemaakt. Dakjes van metaal of huisjes van kunststof zijn ongeschikt, die zorgen voor een slecht klimaat in het huisje (te vochtig en te warm). Verder is vooral de plek waar je het huisje hangt belangrijk. Hang het zeker niet in de volle zon. Het beste is een plek met de opening gericht op het noorden, noordoosten of oosten. En minimaal 2 meter hoog, dat is veiliger tegen katten en andere roofdieren.

Wanneer kun je weer vogels tellen? Kan iedereen daaraan meedoen?

Op 26 en 27 januari 2019 kan iedereen weer meedoen met de Nationale Tuinvogel telling! Je telt dan een half uur lang alle vogels die je ziet in je tuin of op je balkon. Ook scholen doen mee, daar tellen de kinderen de vogels op het schoolplein in de week voorafgaand aan het tel weekend. Kijk op www.tuinvogeltelling.nl voor de spelregels en om je waarnemingen door te geven. Ook vind je daar plaatjes van allerlei tuinvogels, zodat je ze kunt leren herkennen

Het antwoord op de vraag: Wel of geen brood voeren aan de vogels? Is dus nee, het is niet goed voor ze.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij ook de vogels, eenden, ganzen en zwanen helpen? Deel dit bericht dan vooral op social media om zo, zoveel mogelijk mensen te bereiken.

5 thoughts on “Wel of geen brood voeren aan de vogels

   • Kris says:

    Er staat toch het niet goed voor ze is…
    Brood is inderdaad niet zo gezond voor vogels. Het is te eenzijdig, waardoor ze voedingsstoffen missen. Ook zit er teveel zout in.

 • Judith de Jong says:

  Ja maar het lastige is wel dat ik iedereen aan de waterkant vogels brood zie geven. DOM. Wat doe je aan dit zogenaamd onwetende gedrag?

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *