Groninger Mosterdsoep

Groninger mosterdsoep vegan recept

Groninger Mosterdsoep: Ik ben geboren en getogen in Groningen, maar totaal niet op hoogte van gerechten uit deze provincie. Daar wil ik verandering in brengen. Ik wil er mijn eigen twist aan geven. Dit keer probeer ik een echte Groninger Mosterdsoep. Mijn eigen twist, omdat we vroeger kapucijners met mosterd aten, doe ik nu kapucijners erbij als garnering. Wat ‘spekjes’ om het nog meer op te pimpen en wat extra room om het zachter te maken. Ik serveer er wat roggebrood met ‘kaas’ naast, vind ik er klassiek bij passen. 

Groninger Mosterd

De Groninger mosterd heeft 3 nogal uitgelezen kanten, hij is zuur door de azijn, pittig en het is meestal een grove mosterd. Ik heb voor mijn recept de Groninger Mosterd van Marne gebruikt. De mosterd van Abraham’s Mosterdmakerij kon ik zo snel niet vinden. Deze is ook prima voor de soep te gebruiken, deze is wel scherper, met kleinere stukjes mosterdzaad en de smaak van azijn is sterker. 

Abraham’s Mosterd Fabriek

Heel wat jaren terug, toen je mij een tiener zou noemen, ben ik bij Abraham Mosterd Fabriek geweest in Eenrum. De hele tour heb ik doorlopen. Ik weet nog goed, de dame die erover vertelde zei ‘als ik dit vat open, slaat de geur op je ogen’ sjonge jonge dat was intens. Veel mensen moesten afstand nemen van het vat. De geur was indrukwekkend, tranen stroomden over mijn wangen van de indringende mosterdgeur. Maar terugkijkend wil ik graag nog eens terug om weer te kijken, met mijn hedendaagse ogen. 

Smaaktest Groninger Mosterdsoep

Lekkere dikte en fijne lichte kleur. Het ziet er verzorgd uit, dat minuutje extra tijd aan besteed om het mooi op te dienen. De mosterdsmaak is aardig aanwezig, het zoute, ook het romige, het is wat plagerig. De kapucijners zijn de kleine deugnieten die voor een ander mondgevoel zorgen. Het ‘spek’ is een heerlijk warm nog eens zilte smaak dat wat rokerigheid toevoegt aan het gerecht. Er zit een soort balans in dit gerecht. Af en toe komt die volle mosterdsmaak in je neus, maar dat verzacht daarna gelijk weer. Echt een moedig, vol lef soepje. 

Groningen

Een variatie tip zou kunnen zijn kikkererwten roosteren in de oven, voor nog een echt crunch gevoel in je mond.

Ingrediënten Groninger Mosterdsoep voor 4 kommen

Groninger mosterdsoep vegan recept
Afdrukken

Groninger Mosterdsoep vegan

Gang Soep
Porties 4 kommen

Ingrediënten

 • 2 teentjes knoflook (geperst)
 • 1 ui (gesnipperd)
 • 1 prei (gesneden in halve ringen)
 • 50 gram boter
 • 50 gram bloem (gezeefd)
 • 1 liter koude groentebouillon
 • 2 eetlepels Groninger Mosterd
 • 125 ml room + extra om te garneren
 • jonge kapucijners
 • ‘spekjes’

Instructies

 • Laat de boter smelten in de soeppan. Doe daarbij de ui, knoflook en prei, even bakken tot ze glazig zijn. Vervolgens mag de bloem toe worden gevoegd. Bak dit mee op laag vuur voor ongeveer 5 minuten. Pas op dat de bloem niet gaat bruinen. 

Bereiden van de Groninger Mosterdsoep

* Giet langzaam de groentebouillon erbij, terwijl je met een garde klopt. Mix het net zolang tot je een geheel hebt. Laat zachtjes koken tot de gewenste dikte. Duurt ongeveer 10 minuten. 

* Voeg daarna 2 eetlepels Groninger Mosterd toe. Tot slot mag de room erbij, roer goed door. 

* Als garnering heb je nog de kapucijners over, de spekjes die je even mag bakken en erop mag doen. De room mag je eroverheen swirlen. 

Eet smakelijk!

Veel liefs van mij!