Kombucha wat is het en hoe maak je het?

Kombucha

Kombucha is een gefermenteerde drank die de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen vanwege zijn vermeende gezondheidsvoordelen en unieke smaak. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is nog veel leuker.

Wat is Kombucha?

Kombucha heeft in de afgelopen jaren enorme populariteit verworven in ons land. Echter wordt dit drankje al eeuwenlang gebrouwen. Dit drankje vindt zijn oorsprong in China. Waar het traditioneel werd gedronken vanwege zijn mogelijke medicinale eigenschappen. Het basisproces van het maken van kombucha omvat het fermenteren van gezoete thee met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriën en gist, beter bekend als een SCOBY (kombucha-zwam).

Wat is het verschil tussen een Scoby en kombucha-zwam

De termen “SCOBY” en “kombucha-zwam” worden vaak door elkaar gebruikt. Ze verwijzen eigenlijk naar hetzelfde organisme. Beide termen worden gebruikt om de symbiotische cultuur van bacteriën en gist aan te duiden die wordt gebruikt om kombucha te fermenteren.

“SCOBY” staat voor “Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast”. Wat letterlijk een symbiotische cultuur van bacteriën en gist betekent. Het is een dikke, rubberachtige schijf die zich vormt op de oppervlakte van de gefermenteerde kombucha-thee tijdens het brouwproces.

De term “kombucha-zwam” is meer informeel en wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar dezelfde structuur, maar met de toevoeging van het woord “zwam”. Dit kan enige verwarring veroorzaken omdat het suggereert dat de SCOBY een soort paddenstoel is, wat niet helemaal juist is. In feite is de SCOBY een complexe gemeenschap van bacteriën en gisten die samenwerken om de fermentatie van kombucha mogelijk te maken.

Dus, hoewel de termen verschillend klinken, verwijzen ze in wezen naar hetzelfde organisme dat essentieel is voor het maken van kombucha.

Gezondheidsvoordelen

Het is een gefermenteerde thee die niet alleen dezelfde gezondheidsvoordelen als thee, het is ook rijk aan gezonde probiotica. Dit gefermenteerde drankje heeft een aantal gezonde eigenschappen. Enkele van de mogelijke voordelen zijn:

 1. Probiotica: Kombucha is een natuurlijke bron van probiotica. Die gunstig zijn voor de darmgezondheid en de spijsvertering kunnen bevorderen.
 2. Antioxidanten: Het fermentatieproces van kombucha resulteert in de productie van antioxidanten. Die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen en het verminderen van oxidatieve stress.
 3. Ontstekingsremmende eigenschappen: Sommige onderzoeken suggereren dat de verbindingen geproduceerd tijdens de fermentatie ontstekingsremmende eigenschappen kunnen hebben, wat kan bijdragen aan algemeen welzijn.
 4. Voedingsstoffen: Kombucha bevat ook kleine hoeveelheden vitaminen, mineralen en organische zuren die kunnen bijdragen aan een gebalanceerd dieet.

Hoe maak je Kombucha?

Het thuis maken van kombucha is eenvoudig, maar vereist geduld en enkele basisbenodigdheden. Hier is een eenvoudig recept:

Ingrediënten:

 • 1 SCOBY
 • 1 kopje suiker
 • 4 theezakjes (zwarte, groene of witte thee)
 • 4 liter water
 • Starterthee (gefermenteerde kombucha van een vorige batch)

Instructies:

 1. Bereid gezoete thee door de theezakjes te laten trekken in gekookt water en suiker toe te voegen. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
 2. Giet de thee in een glazen pot, voeg de SCOBY en starterthee toe.
 3. Bedek de pot met ademend materiaal en laat deze op een warme, donkere plek fermenteren gedurende 7-14 dagen.
 4. Verwijder de SCOBY en bottel de kombucha. Bewaar gekoeld.

Het fermentatieproces duurt één tot twee weken en het resultaat is geweldig.

Het is het beste om meteen nadat het klaar is, een nieuwe batch te maken. Op deze manier houd je de SCOBY in leven. Als je dan de eerste batch op hebt, staat de tweede al klaar. Zo kom je nooit zonder te zitten.

Waterkefir wat is het en hoe maak je het?

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.