Wat zijn koolhydraten nu eigenlijk?

Koolhydraten wat is het precies?

Ze zitten eigenlijk in bijna alles wat we eten en zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. De hoeveelheid koolhydraten die een persoon op een dag nodig heeft hangt af van diverse factoren zoals je lichaamsgewicht en je lengte. Ze zijn essentieel voor het hebben van een goede gezondheid maar dit geldt wel voor de goede koolhydraten.

Wat zijn Koolhydraten?

Helaas staan koolhydraten negatief bekend als een suiker. Alleen zijn ze zoveel meer dan dat. Naast suikers, leveren ze ook zetmeel en vezels. En zijn een belangrijke energie en voedingsbron voor ons lichaam. Zo zijn ze goed voor de de hersenen en rode bloedcellen. Sommige koolhydraatrijke producten bevatten ook voedingsvezels. Deze zijn belangrijk voor een goede darmwerking. Je darmen veranderen het in glucose. Zelfs onze hersenen kunnen niet zonder glucose.

Enkelvoudig

Koolhydraten bestaan uit één of meer suikermoleculen (sachariden). De enkelvoudige die uit éé’n sacharide bestaan noem je Monosachariden. Voorbeelden hiervan zijn fructose (vruchtensuiker), galactose en glucose.

Meervoudig

Er zijn ook koolhydraten die uit meerdere sachariden bestaan. Disachariden bestaan uit twee aan elkaar verbonden sachariden. Dit zijn: Lactose (melksuiker), maltose, sucrose/sacharose (biet- of rietsuiker) en trehalose. Oligosachariden (malto-oligosachariden) bestaan uit 3 tot 9 sachariden: Maltodextrine. Polysachariden (zetmeel) bestaan uit meer dan 9 sachariden: Amylopectine en amylose. Deze zijn met twee of meer suikermoleculen worden weer omgezet in fructose, galactose en of glucose.

Voedingsstoffen

Het lichaam heeft dus koolhydraten nodig om gezond te zijn. Er is wel een verschil tussen goede koolhydraten met essentiële voedingsstoffen en koolhydraatrijke producten die niet goed zijn voor het lichaam en juist weer arm zijn aan voedingsstoffen. Voorbeelden van goede koolhydraatbronnen zijn: Volkoren graanproducten (volkoren- brood, pasta), couscous, haver, quinoa, zilvervliesrijst, bulger, aardappels, peulvruchten, groente en fruit. Voorbeelden van koolhydraten die arm zijn aan voedingsstoffen zijn: Koek, snoep en frisdrank.

Verteren

Er zijn verteerbare en niet verteerbare koolhydraten. De verteerbare worden door het lichaam opgenomen en gebruikt als energiebron en worden in de dunne darm weer afgebroken. Niet verteerbare worden ook wel voedingsvezels genoemd. Deze leveren geen energie maar zijn wel erg belangrijk voor een goede darmwerking.

Vet

Koolhydraten worden dus vooral gebruikt als brandstof maar het binnenkrijgen van te veel zorgt altijd voor gewichtstoename. De koolhydraten worden dan wel gebruikt als brandstof maar al het vet dat uit de voeding wordt gehaald wordt opgeslagen. Bij een normale eet balans krijgt een persoon net zo veel binnen als hij of zij verbruikt.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *