Mosterd maken, met deze 3 recepten

mosterd is heel simpel om zelf te maken

Mosterd je kunt er van alles mee maken. Maar het is ook heerlijk als saus bij bepaalde gerechten. Je kunt vanuit het basis recept die we hier delen vele variaties maken. We geven je verschillende tips, met knoflook, en onze favoriet met tijm en rozemarijn.

Mosterd het basis recept, dit heb je nodig

DIT RECEPT IS VOOR ONGEVEER 150 GRAM

  • 50 gram witte mosterdzaadjes
  • 10 gram bruine mosterdzaadjes
  • 120 ml wittewijnazijn
  • peper en zout naar eigen smaak

Het basis recept zo maak je het:

  1. Laat de mosterdzaadjes 2 uur weken in de wittewijnazijn. Wil je graag een gladde mosterd? Laat ze dan 24 uur weken in de wittewijnazijn
  2. Pureer de zaadjes samen met de azijn en wat peper en zout. Ga door tot je het gewenste mengsel hebt. Je kunt zelf de dikte bepalen.
  3. Doe de mosterd in een potje en laat hem paar dagen in de koelkast op smaak komen. Hoe langer het rust, hoe lekkerder hij zou zijn.
mosterd zaadjes om zelf mosterd van te maken

Mosterd met tijm en rozemarijn

DIT RECEPT IS VOOR ONGEVEER 150 GRAM

  • 50 gram witte mosterdzaadjes
  • 10 gram bruine mosterdzaadjes
  • 120 ml wittewijnazijn
  • 1 theelepel verse tijmblaadjes
  • 1 theelepel verse rozemarijnnaalden
  • flinke eetlepel agave
  • peper en zout naar eigen smaak

Bereiding hetzelfde als bovenstaande recept. Bij stap 2 voeg je alle ingrediënten toe.

zelf mosterd maken met deze lekkere recepten

Citroenmosterd met geroosterde knoflook

DIT RECEPT IS VOOR ONGEVEER 150 GRAM

  • 50 gram witte mosterdzaadjes
  • 10 gram bruine mosterdzaadjes
  • 120 ml wittewijnazijn
  • 2 à 3 teentjes knoflook
  • sap van 1 citroen
  • flinke eetlepel agave
  • 1 theelepel citroenrasp
  • peper en zout naar eigen smaak
  1. Laat de mosterdzaadjes 2 uur weken in de wittewijnazijn. Wil je graag een gladde mosterd? Laat ze dan 24 uur weken in de wittewijnazijn.
  2. Verwijder het schil en pers de knoflook. Rooster even kort in een pan zonder water, boter of olie toe te voegen.
  3. Doe de mosterdzaadjes samen met de wittewijn knoflook,citroensap,agave en wat peper en zout in de foodprocessor of met de staafmixer.
  4. Doe de mosterd in een potje en laat hem paar dagen in de koelkast op smaak komen. Hoe langer de mosterd rust, hoe lekkerder hij zou zijn.

Bewaar tips …

Werk met schone potjes. Kook ze voor je ze gebruikt uit. Door de mosterd een aantal dagen in de koelkast te laten staan. Gaan de smaken goed op elkaar inwerken. En zou de mosterd nog lekkerder zijn. De mosterd is ongeveer 3 weken in de koelkast houdbaar. Gebruik wel iedere keer een schone lepel om de mosterd eruit te halen, zo is het minder bederfelijk.

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *