Orzo met vegan kruidenkaas, tomaatjes en wortel

Orzo met vegan kruidenkaas, tomaatjes en wortel

Orzo met vegan kruidenkaas, tomaatjes en wortel: Koken met een ingrediënt die volledig nieuw voor me is, dat vind ik niet langer eng. Nee, dat vind ik spannend, leuk en maakt me ontzettend nieuwsgierig. 

Wat is orzo?

Dit is eigenlijk een pastasoort, de vorm is vergelijkbaar met een gerst- of rijstkorrel. Orzo is veelzijdig je kunt het gebruiken in plaats van rijst in een risotto, pilafs, soep of salades. Het zou oorspronkelijk uit Griekenland komen, het neemt dan ook een groot gedeelte in de Griekse en Italiaanse keuken in. Traditioneel werd het van gerst gemaakt, vandaag de dag wordt daarvoor harde tarwe gebruikt. Orzo is vrij hoog in calorieën, 50% meer als een gelijkwaardige portie witte rijst. Toch past het in een gezond voedingspatroon. Let wel er zijn gezondere opties: volkoren pasta of zilvervliesrijst. 

Chaos of serene rust in de keuken?

Ik denk dat iedereen het wel herkent, soms heb je totaal geen zin om te koken, maar dat geldt vandaag niet. Met mijn borst vooruit begin ik vol goede moed aan dit gerecht. Alle ingrediënten afzonderlijk vind ik lekker, behalve de orzo die heb ik nog nooit eerder gehad. Dus hoe kan dit niet fantastisch gaan worden. Anders dan anders heb ik nu ook zin in het proces, het maken. Meestal heb ik alleen zin in het eindresultaat. De handen uit de mouwen, laten we beginnen. Snijden, schoonspoelen, trekken en afwegen. Dit voordat ik de kookplaat aanzet, een goed begin is het halve werk. De stappen volgen logischerwijs elkaar op. Steeds meer ingrediënten gaan de pan in en mijn maaltijd neemt steeds meer vorm aan. Echt plezier gehad in het koken en nu, je raad het al, heb ik zin om mijn maaltijd te nuttigen. 

Top of flop?

Mijn bordje ziet er erg smakelijk uit, die kleuren, de verschillende vormen en de versheid, de zachtheid die mijn ogen waarnemen. Het eerste dat me opvalt is hoe romig hij smaakt. Zacht, fluffy, kazig en creamy. De orzo is een smaak-verijker, de kruidenkaas is heerlijk aanwezig. De oesterzwammen zijn hier perfect in, die hebben zich ook volgezogen met smaak en de structuur die ze hebben past fantastisch. Plus de rijkdom aan structuren doet me sidderen. Alles in dit gerecht komt bij elkaar, alles verteld een harmonieus verhaal. Door te proeven hoor ik hoe dat het klopt. Een must make als je het aan mij vraagt. Hij vult de maag heerlijk, je blijft lang vol en is snel te maken. Echt niks hieraan is flop, alles klopt, ik vind hem top. 

Orzo met vegan kruiden kaas, tomaatjes en wortel
Afdrukken

Orzo met kruidenkaas, tomaatjes en wortel

Porties 2
Auteur Jubinka

Ingrediënten

  • 1 rode ui gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook fijngesneden
  • 50 gram tomaatjes gehalveerd
  • 200 gram oesterzwammen in dunne reepjes getrokken
  • 120 gram kikkererwten schoongespoeld en uitgelekt
  • 200 gram winterwortel in kleine stukjes
  • 170 gram orzo
  • 2 theelepel paprikapoeder
  • 75 gram vegan kruidenkaas
  • 350 milliliter groentebouillon
  • 1 eetlepel olie
  • 15 gram peterselie
  • 10 gram amandelschaafsel
  • zout en peper naar smaak

Instructies

  • Verwarm in pan de helft van de olie, bak de ui en knoflook 2 minuten op laag vuur. Orzo toevoegen, roer goed 1 minuut. Doe groentebouillon er nu bij, breng aan de kook. Deksel op de pan en bak 10-12 minuten droog. Roer goed regelmatig. Optie om wat meer water toe te voegen als het te droog wordt. 
  • Verhit pan zonder olie op middelhoog temperatuur. Rooster de amandelschaafsel tot hij begint te kleuren. Haal uit de pan en zet opzij. 
  • In de pan doe je nu het laatste beetje olie. Bak de wortel en tomaatjes met paprikapoeder voor 4 minuten. 
  • Voeg ook de oesterzwammen en kikkererwten toe, gebruik zout en peper om op smaak te brengen. Bak nog eens 4 minuten. 
  • De kruidenkaas toevoegen aan de orzo, zodat de smaak er helemaal doorheen zit. De orzo mag nu bij de groenten, Verwarm nog even 2 minuten. Vuur uit, doe de peterselie erdoor en roer.
  • Verdeel je lekkere maaltijd over 2 kommen, garneer met de amandelschaafsel. 
    Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: