Pittige knapperige knoflooktofu, dit lekkere recept komt uit het Korean vegan kookboek. Hier staan vele verschillende lekkere recepten in. Daar is deze Pittige knapperige knoflooktofu een voorbeeld van.
Dit is het ‘kleine zusje’ of de dongseng-variant van kkanpoongi (blz. 239). Het is een ideaal recept voor als je alleen voor jezelf kookt of voor je hongerige partner, kinderen of vrienden die het verder niet uitmaakt hoe het eruitziet. En het is een heel geschikt recept als je nog nooit tofu hebt gebruikt en je bang bent dat het inderdaad flauw, papperig en gewoon niet lekker is, zoals iedereen altijd beweert. Dit gerecht is niet alleen gemakkelijk te maken, volgens zowel ervaren als nieuwe tofugebruikers is het verre van flauw en papperig. Het aardappelzetmeel zorgt voor een heerlijke, knapperige textuur en de saus heeft alles wat je van een saus verwacht: pittig en zoet met heel veel heerlijke knoflook. Met dit recept zit je dus altijd goed, of je nu alleen voor jezelf of voor je sceptische tieners wilt bewijzen dat tofu ook gewoon heel lekker kan zijn.
pittige knapperige knoflooktofu
Dit is een heerlijk vegan gerecht op basis van tofu. Zorg er bij dit recept voor dat de tofu goed uitgeperst is. Er zijn Verschillende soorten tofu, voor dit recept heb je een stevige tofu nodig. Deze kun je uitpersen met een theedoek en een stapelboeken, maar ook met een tofupers.
pittige knapperige knoflooktofu
Ingrediënten
- 4 eetlepels aardappelzetmeel
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel zwarte peperkorrels, gekneusd
- 1 theelepel uienpoeder
- 1 theelepel knoflookpoeder
- 500 gram extra stevige tofu, geperst en in hapklare blokjes
gesneden
- plantaardige olie, om mee te frituren
Voor de saus
- 4 eetlepels rijstsiroop
- 2 eetlepels water
- 1½ eetlepel sojasaus
- 1 theelepel rijstazijn
- 1 eetlepel aardappelzetmeel
- 1 eetlepel gochugaru
- 1 theelepel zwarte peperkorrels, gekneusd
- 1 eetlepel extra vierge olijfolie
- 1 rode ui, gesnipperd
- 7 teentjes knoflook, fijngehakt
- 1 wortel, fijngehakt
- 100 gram gedroogde szechuanpepers
- 2 bosuitjes, in ringetjes
Instructies
- Meng in een grote kom het aardappelzetmeel met het zout, de zwarte peper, het uienpoeder en knoflookpoeder. Voeg de tofu toe en schep alles om tot alle stukjes gelijkmatig bedekt zijn.
- Giet zoveel plantaardige olie in je grootste koekenpan met antiaanbaklaag dat de bodem helemaal bedekt is. Verhit de olie op halfhoog vuur tot hij begint te walmen. Leg een laagje tofublokjes in de pan, maar zorg ervoor dat ze elkaar niet raken (anders blijven ze plakken); bak ze eventueel in porties. Bak de blokjes ongeveer 3 minuten tot ze aan een kant bruin zijn. Draai ze voorzichtig om en bak de andere kant nog zo’n 3 minuten tot die ook bruin zijn. Laat elke portie tofu uitlekken op een rooster. Wil je extra knapperige tofu, bak de blokjes dan nogmaals een halve minuut aan elke kant
- Maak de saus: meng in een kom de rijstsiroop met het water, de sojasaus, de azijn, het aardappelzetmeel, de gochugaru en de zwarte peper.
- Verhit in een grote wok of koekenpan de olijfolie op halfhoog vuur. Voeg zodra de olie heet is de ui, knoflook, wortel en gedroogde szechuanpeper toe. Roerbak het geheel ongeveer 3 minuten tot de ui zacht begint te worden. Schenk de saus bij de groenten en roer hem er 1 minuut door tot hij begint in te dikken.
- Neem de pan van het vuur en schep de gebakken blokjes tofu erdoor; laat ze niet meer meekoken, anders worden ze klef. Roer het geheel om tot alle blokjes bedekt zijn met de saus en strooi er de ringetjes bosui over.
Handig om te weten over Het Korean Vegan kookboek
Hoofdauteur: Joanne Lee Molinaro
Hoofduitgeverij: Spectrum
EAN: 9789000385515
Dit boek is online onder andere hier te koop
Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook
Heb jij onze e-books al gezien? vergeet niet om ook gelijk het gratis smoothie e-book aan te vragen.