Tips om je koffiedik her te gebruiken

beauty met koffiedik

Al jaren gebruik ik het gebruikte koffiedik als scrub tegen cellulitis en om mijn handen schoon te maken. Echter kun je nog zoveel meer met je koffieprut. Niet alleen heel duurzaam ook nog eens super goed voor je portemonnee!

Scrubben met koffiedik

Koffiedik is een ideale lichaamsscrub! Neem het gebruikte koffiedik mee onder de douche en breng het aan op je lichaam. Zelf vind ik het vooral erg fijn voor de benen en billen. Koffiedik is namelijk ideaal tegen cellulitis. Laat het even intrekken op een licht vochtige huid en masseer het daarna met rond draaiende bewegingen in. Spoel het daarna met de douchekop weer af. Resultaat heerlijk zachte huid. Zelf zou ik het niet aanraden om het op je gezicht te gebruiken. Daar is het net de grof voor.

Masseer je lichaam na het douchen in met een bodyolie of crème.

Gebruikte koffieprut veel beter dan de dure producten tegen cellulitis! Zelf vermeng ik de gebruikte koffieprut nooit met een olie, maar gewoon meteen onder de douche op de huid.

Wel ideaal ook voor je voeten en handen!

Handen schoonmaken

Heb je lekker in je (moes)tuin gewerkt en zijn je handen lekker zwart geworden? Geen nood, met het gebruikte koffiedik scrub je het er zo weer van af. Spoel je handen in de wasbak en breng dan boven de wasbak het koffiedik aan. Wrijf het goed over je handen en rondom je nagels. Spoel het weer af … Je hebt nu niet alleen lekker schone handen ze voelen ook nog eens heerlijk zacht aan.

Dit kun je ook doen als je geklust hebt in huis. Bijvoorbeeld om verf van je handen te verwijderen.

Vergeet niet om je handen hierna in te smeren met een verzorgende handcrème.

Blinkende roosters en pannen

Na het barbecueën moet je eigenlijk meteen het rooster schoonmaken. Echter doen de meeste van ons dit niet. Doe wat gebruikt koffiedik op je spons of doekje en maak het rooster in een handomdraai weer helemaal schoon. Dit helpt ook heel goed bij je pannen of roosters uit de oven.

Goede grondstof voor het kweken van paddenstoelen

Sommige paddenstoelen gedijen erg goed op koffiedik. Dit mag gewoon gebruikt koffiedik zijn. Vooral zwammen doen het erg goed op koffiedik. Hier kun je alles vinden over een startersets.

Mest voor je planten

Koffiedik is ook een goede voedingsbron voor je planten in de tuin. De meeste planten groeien hier erg goed op. Je kunt dit gebruiken in plaats van kunstmest. Deze planten zijn dol op gebruikte koffieprut: Lavendel. rozen, groenten, hortensia’s en rhododendrons.

Gooi het gebruikte koffiedik niet zomaar in je tuin of bloempot. Grote kans dat het gaat schimmelen en de planten nemen het niet zo goed op. Het is belangrijk dat het goed met het zand (aarde) vermengd wordt. Dit kun je doen door het koffiedik in de tuin te gooien en dan harken. Maar je kunt ook de koffie dik en tuinaarde in een emmer doen en alles goed door elkaar mengen en dan in de tuin doen.

Verjaagt bepaalde dieren op een natuurlijke manier

Tegen vlooien: Vlooien houden niet zo van de koffiegeur. Je kunt een beetje koffiedik met wat olie op de plekken waar de vlooien meestal zitten smeren. Let wel op, niet ieder huisdier vind dit prettig.
Verdrijft mieren: Mieren volgen elkaars spoor naar het voedsel. Maar door de geur van koffie raken ze de geur van het eten of hun vrienden kwijt. Leg een beetje koffie prut bij de ingang en de mieren slaan jou deur over.
Houdt katten buiten de tuin: Poezen zijn ook niet zo dol op de geur van koffie en vinden koffiedik tussen hun pootjes nog veel vervelender. Op deze manier hou je ze op een natuurlijke manier uit je tuin.
Tegen slakken: Last van slakken in je (moes)tuin? Doe dan wat koffie dik rondom de planten slakken houden niet zo van de koffiedik korrels op hun buik (onderlijf). Laat het koffie dik niet te lang zo boven de aarde liggen, want dan gaat het schimmelen. Wat ik zelf altijd doe, is het met de bovenste laag van de aarde mengen.

Dit kun je beter niet met je gebruikte koffiedik doen

Regelmatig hoor ik dat je koffieprut ook kunt gebruiken als natuurlijke ontstopper. Echter raden wij dit erg af. Koffiedik blijft regelmatig zitten in het buizenstelsel en veroorzaakt zo alleen maar verstoppingen.

Gebruik het om geuren in je koelkast te neutraliseren

Soms heb je last van geurtjes in je koelkast. Zet een schaaltje met gebruikt koffiedik in de koelkast. Tip, doe dit in een hoek. Ik heb het een keertje omgestoten en toen lag het door de hele koelkast. het koffiedik neemt dan alle nare geurtjes op. Dat het neutraliseerd kan ik niet helemaal zeggen, want de koelkast gaat wel een klein beetje naar koffie ruiken.

Weetje

Ruikt je auto niet zo fris? Dan kun je ook een schaaltje met koffiedik ik de auto zetten.

Natuurlijk schuurmiddel

Het is een natuurlijk schuurmiddel, je kunt er je wasbakken mee schoonmaken en de gootsteen. Zelf maak ik er ook vaak de vloer onder de douche mee schoon. Ik gebruik het verder niet als ontstopper. Als er een beetje doorspoelt is het niet erg.

Het beste kun je koffiedik niet te lang bewaren. Koffieprut is nogal gevoelig voor schimmel. Je kunt het best een paar dagen bewaren en dan gebruiken. Maar niet langer.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook