Wel of geen tofu-pers? Wat zijn de voordelen?

wat zijn de voordelen van een tofupers?

tofu-pers: Altijd knijp ik mijn tofu uit, zo goed als ik met de hand kan. Je voelt en merkt daarna dat er nog veel water in zit. De tofu word nooit echt knapperig, daarom probeer ik deze pers uit.

Bereiding voor de tofu-pers

Ik oefen druk uit op de blok en voel het vocht langs mijn handen druppelen. Met keukenpapier maak ik hem nog droger, zo goed als ik kan. Ik snijd hem in plakken, maar merk hoeveel water er nog inzit. Het gebeurt ook vaak dat de tofu gaat brokkelen op deze manier. Kruiden, ik gooi er ontzettend veel kruiden op, om hem op smaak te brengen. Hij wordt niet knapperig, blijft wat papperig in mijn mond, de volle smaken van de kruiden komen niet naar voren. De tofu geeft niet de smaken, maar hij neemt de kruiden en verminderd de pit, de warmte. 

Tofu pers

Er zijn verschillende soorten en maten. Van complex tot enorm simpel. Ik heb gekozen voor een makkelijk model, zo makkelijk dat er ook niks kapot kan gaan. In het witte onderste bakje zit aan de binnenkant in het midden een indruk waar de veer in moet. Het tweede bakje zitten gaatjes in, hier komt de tofu in. Aan de onderkant middenin zit weer die indruk voor de veer. Het laatste is een deksel met een dikkere bodem. Hieraan zitten grijphaakjes zodat het goed op elkaar aansluit en niet los kan gaan. Al het water word onderin opgevangen. Door de veer is de druk constant. Dit is het theoretische verhaal, ik ben benieuwd hoe de praktijk eruit gaat zien. Deze heb ik gekocht.

Tip voor de tofu-pers

Tofu is van zichzelf neutraal van smaak, het leent zich daarom prima om smaken over te nemen. De bereiding kan tofu tot leven laten komen. Marineren is een fantastische manier, alleen moet de tofu daarvoor wel droog zijn om de smaken van de marinade op te nemen. Gebruik liever geen olie in je marinade bij tofu, daarmee ontstaat een barrière en komen de smaken alsnog niet binnen. 

De tofu-pers uitproberen

Vanmiddag wil ik tofu eten, ik besluit twee uur van te voren de blok in de pers te doen. Dit is iets waar ik een weg in moet vinden, misschien is een half uur ook genoeg. Als ik moet schatten zou ik zeggen dat ie met ongeveer 30% geslonken is. Dat is zoveel meer dan ik met de normale manier eruit zou kunnen knijpen. Uitgeknepen en in blokjes. Marineren met sojasaus, knoflookpoeder en wat uienpoeder is het plan. Dan gaan ze de airfryer in. 

Proeven

Er zit inderdaad een knapperig kantje aan. De sojasaus heeft de tofu een heerlijke smaak gegeven. Het mondgevoel is totaal anders, ik zou zelfs het woord vlezig willen benoemen om de structuur te beschrijven. Voor mij is dit een goede koop geweest. Ik zou nu al niet meer terug willen naar de knijpmethode. Hij is zoveel meer op smaak, de structuur is lekkerder en interessanter. Ik weet niet of ik deze pers perse aanbeveel, omdat ik denk dat hoe makkelijk hij ook is, hij een zwakke plek heeft, namelijk de klemmetjes. Je moet best veel kracht zetten om hem dicht te krijgen en dus de klemmetjes erop te krijgen. Wellicht gebruik ik een te grote blok tofu.

Tofu-sate met pindasaus

Nu mijn tofu knapperig is, krijg ik ideeën om er meer mee te doen. Een sateetje, zou ik best lusten, die wil ik maken. De tofu maak ik net als ik die eerder heb gemaakt, daarna rijgen op een sateprikker en een lekkere pindasaus eroverheen. Zo makkelijk kan het zijn. Erg smakelijk, hij was heerlijk. Vlezig van structuur, kruiden die spelen en de saus, erg lekker. Een heuse traktatie. 

Afdrukken

Tofu-saté met pindasaus

Sateetje
Gang Bijgerecht, Borrelhapje, lunch
Keuken fusion
Trefwoord tofu
Voorbereidingstijd 2 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Porties 2
Auteur Jubinka

Equipment

 • oven of air fryer

Ingrediënten

 • 250 gram tofu uitgeperst
 • 2 eetlepel sojasaus of naar smaak
 • 1/8 theelepel uienpoeder of naar smaak
 • 1/8 theelepel knoflookpoeder of naar smaak

Pindasaus

 • 1 eetlepel pindakaas
 • 1/2 theelepel sambal oelek
 • water om te verdunnen

Instructies

 • Pers de tofu zolang tot je tevreden bent. Snij in blokjes.
 • Marineer in sojasaus, de  knoflookpoeder en uienpoeder mogen er ook gelijk over.
 • Na 10 /20 minuten mag de tofu in de oven of airfryer. Verwarm deze voor op 200 graden. 
 • De pindakaas in een kommetje, sambal erbij en water, goed roeren. Het lijkt misschien dat het niet samenkomt, gewoon door blijven roeren. Zoek naar de substantie die jij lekker vindt.
 • Uit de airfryer mogen ze na 15 minuten verlost worden. Als je kleine blokjes hebt eerder en groter langer. in de oven zal het ongeveer 20 minuten zijn.
 • Rijg ze op een prikker en dan de pindasaus erover. Deze zou je eventueel nog kunnen verwarmen. 
  Eet smakelijk

Dit is ook leuk om te lezen: