Bang Bang salade met shiitakes uit Asian Green

vegan bang bang salade

Bang Bang salade: Volgens mij loop ik niet mee met trends, af en toe kom ik er één op het spoor. Zoals bij deze. Bang Bang ik vond het vooral heel beeldend klinken, het riep een soort van emotie op. Bang… als het schieten uit een pistool, daar associeer ik kracht mee, smaakexplosie, misschien zelfs pittig of enorm kruidig. Ik heb op YouTube meerdere video’s voorbij zien komen met een bang bang saus, nooit iets mee gedaan, totdat dit kookboek op mijn pad kwam.

Asian Green

De kaft geeft me leven, groene tinten van verse ingrediënten, die dit boek ten overvloede tentoonstelt. In tekeningen worden wat hoofd ingrediënten een podium geboden, ik vind de tekeningen een oosters gevoel uit laten stralen. Een echt beginnende, wat angstige kok word rustig begeleid door de recepten. Het voelt laagdrempelig, opstap vriendelijk en geruststellend. De ene kookboek maakt als nieuweling angstig, maar deze doet het tegenovergestelde. Als ik het kan, kan jij het ook! Even over die eerste hobbel heen en gaan. Spring en dit boek geeft je echt het gevoel dat je kunt vliegen. Heel dankbaar voor dit boek, het ontdekken van de oosterse keuken en de recepten die ik heb mogen maken. Hier kun je onder andere dit boek kopen

Makkelijk en snel deze Bang Bang salade

Dit is inmiddels het derde recept dat ik mag maken uit dit boek en ik kan eerlijk zeggen dat ze allemaal zo snel zijn. De roerbak-schotel nam vrijwel geen tijd in beslag, in 10 minuten heb je iets heerlijks op tafel, de soep ging ook vlot, maar deze spant de kroon. Oké het snijden kost tijd, maar dan, hoe snel de shiitakes klaar zijn, ik sta versteld. Het maakt me nieuwsgierig naar de smaken, word mijn liefde voor de oriëntaalse keuken nog verder uitgebreid? Hij is van angst omgeslagen naar een naïeve verliefdheid. Ik ken er eigenlijk nog te weinig van, maar met wankele benen loop ik door de smaak-paletten en ik geniet!

Mung-bonen

Het recept vraagt om glasnoodles van mungbonen. Deze kon ik niet vinden, vermicelli van deze bonen heb ik daarom gebruikt. Waar smaken mungbonen naar? Het smaakt kruidig-nootachtig en ze bevatten veel vitamine C. De mungboon wordt door sommigen geprefereerd boven andere bonen, omdat hij lichter verteerbaar zou zijn en minder wind veroorzaakt.

Bereiden en proeven van deze Bang Bang salade

Bij dit gerecht moet ik mijn snijtechnieken verbeteren, ik heb zelfs een nieuw mes gekocht om de lucifers te snijden zoals in het recept staat. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toch een oorlogswond heb, hoe voorzichtig ik ook ben geweest. Het ziet er fris uit, al die verse groenten dat streelt het oog. 

Tijdens het bereiden van de Bang Bang saus proef ik Even, ik vind hem aardig zuur, een klein beetje rietsuiker als tegenhanger toegevoegd. Door mijn niet hele goede mes-techniek heb ik soms wat dunnere of dikkere stukjes in mijn mond. De saus is milder op de salade, ik heb geen problemen meer met het zuurtje. Hij is wat pittig, maar vooral de versheid en het vlezige van de shi-take komt binnen. De voorbereiding vraagt tijd, als dat eenmaal klaar is gaat het vlot. Lekker als lunch. Zelfs lekker om ’to go’ mee te nemen. Lekker gerecht, salade om door een ringetje te halen!

Afdrukken

Bang Bang-salade met shiitakes

Verse aziatische salade met Bang Bang dressing
Gang Bijgerecht, Hoofdgerecht, lunch, Main Course
Keuken aziatisch
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 2 minuten
Porties 4
Auteur Jubinka

Equipment

 • wok

Ingrediënten

 • 100 gram glasnoedels doe-oen: gemaakt van munt-bonen
 • 1 eetlepel koolzaadolie
 • 300 gram verse shiitakes steeltjes in stukjes en hoedjes in luciferreepjes
 • 1 snuf chinees vijfkruidenpoeder
 • 2 eetlepel tamari of zoutarme lichte sojasaus
 • 1/2 komkommer in luciferreepjes
 • 1 grote wortel in luciferreepjes
 • 100 gram radijsjes in luciferreepjes
 • 2 grote bosui schoongemaakt en in luciferreepjes
 • 2 eetlepel sesamzaadjes voor garnering

voor de Bang Bang dressing

 • 2 eetlepel koolzaadolie
 • 2,5 centimeter verse gember fijn geraspt
 • 1 rode chilipeppertje zaadjes verwijderd en fijngehakt
 • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
 • 1 eetlepel tahini
 • 1 theelepel pindakaas met stukjes
 • 1 eetlepel tamari of zoutarme lichte sojasaus
 • 2 eetlepel chinkiang zwarte rijstazijn

Instructies

 • Laat de glasnoedels 10 minuten in het water weken en daarna uitlekken
 • Verhit intussen een wok op hoog vuur tot het begint te roken en schenk de koolzaadolie erin. Voeg zodra de olie heet is de shitakes en het vijfkruidenpoeder toe en hussel alles 2 seconden door elkaar Giet de tamari of lichte sojasaus erover en roerbak nog 1 minuut. Haal de wok van het vuur.
 • Doe alle ingrediënten voor de dressing in een potje, schroef het deksel erop en schud goed Zet opzij.
 • Voor het serveren schep de noedels op vier borden en verdeel de komkommer, wortel, radijsjes en bosui erover Voeg de shiitakes toe en schenk de dressing erover Garneer het geheel met de zwarte sesamzaadjes en serveer meteen, Schep alles door elkaar om er optimaal van te genieten.
 • Eet smakelijk!

Dit is ook leuk om te lezen: