Broodje vegan komijnekaaz

vegan komijnekaaz zelf maken

Vegan komijnekaaz: Dit jaar voelt alsof het anders mag en kan. Natuurlijk vecht ik om het oude gedrag te laten gaan, maar het ‘zijn’ heeft groeven, daaruit komen, is zorgen voor nieuwe, andere opties. Dit betekent dat ik nieuwe gewoonten aan wil leren. Ik wil meer in het moment zijn, leven met intentie, mindfulness.  Daarom ook een broodje mindful.

Doe het lekker zelf!

Zo is het broodje vegan komijnekaaz ontstaan. Alle stappen achter elkaar volgen om een maaltijd op tafel te zetten, dat ik helemaal bewust zelf heb gemaakt. Alles koop ik altijd, vandaag dus meer focus op mijn eten. Zal dat de beleving veranderen? Ik ben er intens mee bezig en heb recepten gemaakt die nieuw voor me zijn. Ik heb brood gebakken, komijnekaaz (uit 50x vegan zuivel) en zelfs boter gemaakt. Alles dat op mijn bordje komt te liggen, heb ik dus met beide handen gemaakt. 

Broodje vegan Komijnekaaz

Alles staat op tafel, het gekke is, het ontroerd me. Als vegan kan je zoiets moois maken. Brood, kaaz en boter. Het geeft me een gelukkig gevoel, al voor ik eraan begin. Misschien is dit tevens een inzicht hoe we dat in vroegere tijden deden met ons eten. Er zat veel toen meer effort in, je moest meer om te kunnen eten en ook al is dit maar een tijdelijk uitstapje, misschien inspireert het om meer mindful te zijn met eten. Het maakt me gelukkig, het voelt alsof ik terugga naar mijn oermens. Dat gedeelte dat we allemaal in ons hebben, maar niet zien door het gejaagde leven. We willen meer en meer, zo raken we steeds meer onszelf kwijt. Dit is een perfecte oefening om weer terug te vinden wie we echt zijn.

Beleving

Dan ga ik nu beginnen, alle componenten beloven veel goeds. Mijn liefde zit hierin, alles is erdoor doordrongen. Dat moet me wel heerlijk laten genieten van dit eigengemaakte ontbijt. Een simpel broodje kaas. Het ziet er wel wat anders uit, maar het is ook ouderwets en herkenbaar. De eerste hap, het is romig, de kaaz, ik vind hem zacht. Ik vind het prettig dat ik de tijd neem om alles echt te beleven, te proeven, wat doet het brood, waar laat de kaaz me heen reizen? De brood is stevig, donker, hij laat de rest van de smaken naar voren komen. De diepe smaak wordt kenbaar als er even geen tegenhangers zijn , dan straalt hij. De liefde, de onzekerheid van het maken proef ik. Mijn kauwen is trager, ik ben echt hier, alleen hier met mijn broodje. De komijn vind ik heerlijk in de kaaz. Ik heb het idee opgepakt om meer zelf te maken, denk aan roomkaas, kokosmelk, maar ook aan siroop voor in de koffie of een lekker pepermunt-mocca.

Conclusie

Mindful betekent volledig bewust zijn van het nu. Opmerkzaam zijn en met aandacht. Deze trip is vol aandacht, bewust en opmerkzaam zijn. Het bakken, bereiden, koken. De volgende stap, de ontbijttafel klaar maken. Brood beleggen, snijden, het kauwen, proeven en merken wat het met me doet. Dit was de perfecte manier om in het moment te zijn. De tijd, de liefde die je stopt in je gerecht, daar wil je de tijd voor nemen en dus neem je ook daarvoor weer de tijd. Ik zou het zeker aanbevelen, prachtige manier om in het nu te zijn. 

Afdrukken

Komijnkaaz

Vegan komijnekaas
Gang Bijgerecht, Breakfast, lunch
Bereidingstijd 30 minuten
Auteur Jubinka

Equipment

 • keukenmachine
 • steelpan
 • vorm of bakje van ongeveer 10 bij 10 cm

Ingrediënten

 • 75 gram rijst gekookte (ik gebruikte basmati)
 • 8 gram edelgistvlokken
 • 1 eetlepel limoensap
 • 1/4 theelepel knoflookpoeder
 • 1 eetlepel miso
 • 1 theelepel miso
 • snuf kurkuma
 • 1 theelepel zout
 • 400 milliliter sojamelk
 • 60 milliliter zonnebloemolie
 • 2 eetlepel agar agar
 • 1 eetlepel komijnzaad
 • 1/8 theelepel mosterdzaad

Instructies

 • Meng de rijst met de edelgistvlokken, limoensap, knoflookpoeder, miso, kurkuma, zout en een beetje melk in een keukenmachine. (Of gebruik een staafmixer) Mix tot een gladde massa.
 • Verwarm de melk met olie in de steelpan. voeg al roerend met een garde de agar agar toe. Breng het mengsel aan de kook, laat 2 minuten koken, wel blijven roeren.
 • De pan mag van het vuur. Voeg het melkmengsel toe aan het rijstmengsel terwijl machine draait. Tot het goed gemengd is.
 • Vet de kaasvorm in. Giet het mengsel in de vorm en roer tot slot het komijnzaad en mosterdzaad goed door. Laat afkoelen en laat enkele uren opstijven in de koelkast.

Dit is ook leuk om te lezen: