Proefdieren: Wordt jouw cosmetica ook nog steeds op dieren getest?

proefdieren

Proefdieren: Helaas worden er ieder jaar nog steeds heel veel dieren gebruikt om cosmetica op te testen. Wist : je dat er wereldwijd zo’n 500.000 proefdieren per jaar gebruikt in de cosmetica-industrie. En 88% van de grootste cosmeticamerken maakt nog direct of indirect gebruik van proefdieren.

Daar moet verandering in komen! Shop Like You Give a Damn heeft in aanloop naar Wereldproefdierendag de handen ineen geslagen met Animal Rights. Om de strijd tegen dierproeven te ondersteunen, doneert Shop Like You Give a Damn op 24 april van iedere aankoop 5 procent aan deze dierenrechtenorganisatie.

In Nederland testen ze toch al lang niet meer op dieren voor de cosmetica industrie?

Dat klopt, in Nederland en alle andere EU landen is het sinds 11 maart 2013 verboden om op dieren te testen voor cosmetische producten. Het verbod geldt zowel voor cosmetische producten als voor ingrediënten, ongeacht of er alternatieven zijn. Een super goede ontwikkeling! Helaas is deze wet niet helemaal waterdicht en gebeurd het in sommige gevallen tóch dat het toegestaan is om cosmetica te testen op dieren.

Producten uit China waar dierproeven opgedaan zijn, worden in Nederland verkocht

In China is het testen op dieren helaas nog steeds niet verboden. Erger nog, het is daar zelfs verplicht. En veel grote beauty merken willen dat hun producten ook in China verkocht worden en sluiten hun ogen voor de dierproeven. En producten die buiten de EU op dieren getest zijn mogen wel verkocht worden in de EU landen.

Op welke dieren worden deze testen dan gedaan?

Bijna alle soorten dieren worden gebruikt voor dierproeven: Konijnen, cavia’s, ratten, muizen, kippen, vissen, apen, honden, katten, paarden en vogels bijvoorbeeld. Voor de cosmetica wordt veel gebruik (misbruik) gemaakt van konijnen, cavia’s muizen, apen en vissen.

Waar komen proefdieren vandaan?

Proefdieren worden hier speciaal voor gefokt. Deze dieren lijken allemaal op elkaar, zodat de uitkomsten van de testen betrouwbaarder zijn. Bijvoorbeeld de konijnen, het zijn allemaal witte konijnen, die hetzelfde soort voer gekregen hebben, maken dezelfde reis naar het proefdierlaboratorium, dezelfde soort kooi, zelfde verzorging.

Niet elk gefokt dier kan gebruikt worden. Als ze voor een proef alleen vrouwtjes of juist alleen mannetjes nodig hebben. Kunnen ze het andere geslacht niet gebruiken. Deze dieren zijn dan ‘over’ en worden gedood. Dat zijn per jaar meestal meer dan 500.000 dieren.

Vegan maar niet dierproefvrij

Als een product vegan is hoeft het helaas nog niet dierproef vrij te zijn. In de meeste gevallen is dit gelukkig wel zo. Je kunt checken of je producten ook Cruelty free zijn. Cruelty free is een label voor producten die nergens ter wereld dieren schaden of doden. Deze producten zijn dus ook niet op dieren getest.

Wat kun jij doen tegen de dierproeven?

Als consument kun je meerdere dingen doen, om dierproeven tegen te gaan. Check of je producten Cruelty free zijn. Koop ook geen producten meer die dat niet zijn. Zo geven we met z’n allen een signaal af naar de merken. Dat er vraag is naar producten die niet testen op dieren.

Praat er over met je vriendinnen en maak ook hen bewust van het leed dat proefdier heet. En dat er veel vega n en Cruelty free alternatieven zijn.

Ook kun je helpen om het het verbod op dierproeven voor cosmetica in de EU te beschermen en te versterken door het Europees burgerinitiatief te ondertekenen!

Enkele voorbeelden van Vegan en Cruelty free merken zijn:

  • Catrice
  • Elf
  • Essence
  • SMPL
  • HappySoaps
  • Huismerk Kruidvat
  • Werfzeep
  • Ecover

Dit is ook leuk om te lezen: