Schurende benen, wat kun je er tegen doen?

Ken je dat gevoel? Dat je met warm weer besluit om met blote benen in een outfit te stappen, maar je na verloop van tijd last krijgt van schurende bovenbenen? Dit soort ongemakken zijn erg bekend bij vele mensen en je bent zeker niet de enige. Zo heb ik hier zelf ook last van. Ik ga bijvoorbeeld zomers de deur niet uit zonder mijn potje kokosolie mee te nemen. Herkenbaar?

Het tegen elkaar schuren van je benen, kan voor behoorlijk wat irritatie zorgen. Zowel mentale als fysieke irritatie. Sommige mensen krijgen er zelfs hele pijnlijke blaren van. En hoe naar deze ongemakken ook zijn. Het het is te warem om een lange broek aan te trekken.

Gelukkig zijn er een aantal hacks (dingen) die je kunt toepassen om schurende benen heel wat te verminderen of zelfs te voorkomen. Dit klinkt vast en zeker als muziek in je oren. In dit artikel lees je hier meer over.

Waardoor komt het?

Sommige mensen linken schurende benen aan het hebben van overgewicht en stellen dat het helpt om af te vallen. Maar dit is zeer zeker niet de oorzaak van schurende benen. Integendeel zelfs. Er zijn namelijk genoeg mensen zonder overgewicht die ook jaarlijks last hebben van schurende benen. Dus dit hangt totaal niet van jouw lichaamstype af. Alle lichamen kunnen kampen met het hebben van dit vervelende ongemak. Afvallen zal je met bepaalde zaken kunnen helpen, maar het voorkomen van schurende benen, is daar geen onderdeel van.

Wat is dan wel de reden? Vanwege warm weer en het feit dat je bovenbenen bloot zijn, ontstaat er wrijving tussen de dijen. Hierdoor kan je irritatie of zelfs blaren en zwellingen tussen je benen oplopen. Dit omdat de warme temperatuur ervoor zorgt dat je dijen tegen elkaar aan komen te kleven. Vaak kun je dit ook voelen. Daardoor wordt je huid vervolgens extra gevoelig voor irritatie.

Dit kan behoorlijk de pret en het genot van je dag drukken. Vooral omdat je hierdoor niet eens een beetje normaal kan bewegen zonder branderige pijn te ervaren.

Hoe kun je dit ongemak voorkomen?

Er zijn een aantal behulpzame opties om schurende benen te kunnen voorkomen deze zomer.

Ten eerste is het al een hele verademing om niet al te strakke kleding te dragen. Het aantrekken van strakke kleding kan namelijk de wrijving verhogen, omdat de ruimte tussen de benen wordt versmalt. Zoek daarom luchtige en ademende stoffen uit voor je zomergarderobe. Je zult merken dat je daar al veel baat bij hebt.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om anti schurende crème of een soort vettigheid aan te brengen op de plekken waar je meestal de pijn of discomfort ervaart. Dit is ook nog eens prettig voor de huid, want het krijgt hierdoor ook wat hydratatie. Dat is mooi meegenomen.

Tot slot kun je overwegen om een fietsbroekje onder je kleding aan te trekken. Dit soort broekjes kunnen goed dienen als bescherming voor de huidwrijving, aangezien je dijen hierdoor bedekt zijn.

Deze vegan producten helpen goed tegen schurende benen

Het is nogmaals handig om de schuring te kunnen beschermen door middel van huidproducten. Op deze manier zijn je dijen alvast beschermt voor de wrijving. De meeste mensen gebruiken vaseline hiervoor. Maar omdat dit product niet 100% vegan is, heb ik hier wat veganistische opties voor je opgesteld:

  • Kokosolie
  • Smoovall
  • Lush Silky Underwear Dusting Powder
  • Sheabutter
  • Aloe vera gel

Wat voor kleding helpt het beste tegen schurende benen?

Zoals eerder benoemd, helpt het goed om luchtige en ademende stoffen uit te kiezen om schurende benen te kunnen verminderen. Ook heb ik benoemd dat een fietsbroekje een goede remedie is tegen huidwrijving. Maar wat voor andere opties helpen het beste tegen schurende benen op gebied van kleding?

Probeer loszittende en luchtige jurken of tuniekjes van bamboestoffen of katoen. Hetzelfde geldt voor broeken en andere onderstukken van dit soort materiaal.

Focus je vooral op kleding die gemaakt zijn van natuurlijke vezels. Verwijdt daarom ook stoffen zoals synthetische vezels. Deze kunnen namelijk weer die irritatie verhogen door het gebrek aan lucht tussen je benen.

Loszittende en luchtige kleding werkt heel goed tegen schurende benen, want deze stoffen werken verzachtend voor de huid. Dit betekent dat deze stoffen lucht doorlaten en het vocht van de huid afvoeren. Hierdoor blijft de huid droog genoeg om wrijving te kunnen voorkomen.

Wat kun je doen als je alsnog last krijgt van schurende benen?

Jammer genoeg ervaren sommige mensen helaas alsnog discomfort, irritatie of pijn na pogingen te proberen om schurende benen te voorkomen. Dit is erg vervelend, maar toch is het niet te laat om de schurende benen alsnog te kunnen verminderen.

Wellicht helpt het om een aantal keer per dag je dijen extra in te smeren met een van de verzachtende middelen naar keuze. Je zult merken dat dit alsnog zich vruchten af zal werpen. Het is dan belangrijk om de huid rond je irritatie af en toe bij te smeren met vettigheid. Wanneer je voelt dat het product weer wat uit begint te werken, zorg je er voor dat je het opnieuw even bij smeert. Zo ben je er ietsje meer mee bezig, maar het levert toch wat vermindering op.

Een andere optie is om misschien af en toe even een pauze te nemen van je activiteiten. Op deze manier luister je goed naar je lichaam en geef je het de ruimte om te kunnen uitrusten. Dit kan ook erg verzachtend helpen als je toch nog wat last krijgt van schurende benen.

Wanneer de irritatie toch aanhoudt en je er nog veel last van blijft houden, is het verstandig om een arts raad te plegen. Bij de huisarts kun je eventueel terecht voor advies of wellicht zelfs een behandeling.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze tips en komende zomer volop kunt gaan genieten van het mooie weer!

Dit is ook leuk om te lezen: