Wortel-miso soep

Wortel miso soep

Wortel miso soep: Ja, de ongekroonde soepkoningin komt weer in mij naar boven. Eigenlijk kan ik niet wachten, kom we duiken de keuken in. 

Variatie in de Wortel miso soep

Al eens eerder heb ik een lekkere budgetvriendelijke romige wortelsoep met jullie gedeeld, eigenlijk kun je er dan op wachten dat er een nummer twee komt. Helemaal omdat de eerste zo goed gelukt was en heerlijk smaakte. Dit keer is hij echt wat complexer, meerdere smaakmakers, meer structuur, meer kruiden. De balans ga ik zoeken tussen al deze complexiteit. In de vorige wortelsoep heb ik sinaasappel gebruikt, vandaag een appel. De zoete kant word dus belicht, ook gebruik ik ahornsiroop. De kruiden brengen warmte, gerookte paprikapoeder, kurkuma, komijn en cayennepeper. Ze doen allemaal hun best om de soep te verwarmen, pit te geven. Santen maakt romig, zacht, hemels. Broccoliroosjes en paddenstoelen zorgen weer voor de nodige bite, de garnering ziet er prachtig uit en geeft een knappertje. Al met al een balans van alles.

De keuken in om de Wortel miso soep

Je zou bijna denken dat ik hem al gemaakt heb hé, als je het bovenstaande leest, niets is minder waar, ik ben aan het wegdromen en hoop dat al mijn dromen uitkomen voor deze soep. Beginnen bij het begin, schoonspoelen en snijden. Pan opzetten, steeds meer groenten komen in de pan en kruiden. De kleur en geur die ik zie en ruik is erg verwarmend, vol. Inmiddels bak ik de broccoli en paddenstoelen in een andere pan, ben blij dat er echt wat te bijten is. Soep dat fluweelzacht is en prachtig van kleur. Ik lepel de soep om de groenten heen, hij geeft veel, de tint is als een winterdeken. Tegen het groen van de broccoli komt die kleur meer naar voren. De paddenstoelen verzorgen iets vlezigs. Garneren, ik laat even een oooh zachtjes uit mijn mond vallen, hij is beeldschoon. Mijn buik begint er van te rommelen. Tijd voor soep!

Droom ik nou? Nee, hij is echt zo lekker.

De smaken zijn vol en raken me. Chilivlokken geven een pittige noot, die erg lekker is hierin. De soep zelf is zacht, pittig, warm, als ik mijn ogen sluit komt ook dat zoete naar voren. Het is een avonturen boek en rond elke hoek is weer iets nieuws te beleven, een boek met twists en een verrassend einde. De hele tijd houdt de soep je vast. Smaken uit films als Aladin of sprookjes uit het oosten zij kennen de smaak. De groenten waar de soep rond is geschept zijn zalig, hij heeft me meegenomen en begeleidt bij elke hap. Vult goed, geen moment saai. Zeker waard om te maken. 

Wortel miso soep
Afdrukken

Wortel-Miso soep

Auteur Jubinka

Equipment

  • staafmixer of blender

Ingrediënten

  • 4 teentjes knoflook grof gehakt
  • 1 medium stukje gember grof gehakt
  • 3 medium winterwortels in plakjes
  • 1 prei in kleine stukjes
  • 1 zoetzure appel klokhuis eruit en grof gesneden
  • 1 tomaat in stukjes
  • 3-4 eetlepel miso
  • 2 eetlepel olie
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1 theelepel gerookte paprika
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 100 milliliter santen
  • 1 liter groentebouillon 
  • 80 gram broccoli
  • 100 gram gemengde paddenstoelen
  • 1 eetlepel ahornsiroop

Garnering

  • chilivlokken
  • gebakken uitjes

Instructies

  • Zet pan op vuur, op medium, olie in de pan, gember en knoflook, bakken voor 3 minuten. Prei erbij, laat nog een 3 minuten aanfruiten. 
  • Appel en wortels kunnen erbij, bak voor 4 minuten. Doe de kruiden erbij en bak voor een paar minuten. 
  • Tomaat erbij, een paar minuten, roer goed. Santen erbij, roer goed. Groentebouillon mag er ook nu bij. Roer goed en zet vuur hoger zodat soep aan de kook komt. Laat vervolgens 15 minuten pruttelen. 
  • In de tussentijd,  verwarm pan, olie. Doe de broccoli en paddenstoelen in pan. Breng op smaak met zout en peper. Zorg dat ze wat kleur krijgen, dat duurt 6 tot 8 minuten. Zet aan de kant.
  • Doe de soep in de blender en zorg dat ie glad wordt. Doe de soep terug in de pan. Ahornsiroop erin en ook de miso, roer goed. 
  • Doe de broccoli en paddenstoelen in het midden van je kom waarin je serveert. De soep rond de groenten scheppen. 
  • Garneer met wat chilivlokken en gebakken uitjes. 
    Eet smakelijk! 

Dit is ook leuk om te lezen: