Paardenbloemen dit kun je er allemaal mee maken!

Paardenbloemen

Paardenbloemen zijn eetbaar en gezond. Je kunt alles van de paardenbloem eten. Ze geven niet alleen heel veel kleur en smaak aan je salade … Je kunt er ook heerlijke vegan honing van maken.

Paardenbloemen zijn het eerste voedsel van de bijen

Let er wel op als je paardenbloemen gaat plukken. Zeker in het vroege voorjaar. Dat er nog niet veel ander eetbaars is voor de bijen. Pluk dus niet alles voor hun neus weg. Pluk altijd met liefde en respect voor de natuur.

Er zijn nog meer interessante feiten en voordelen over het eten van paardenbloemen:

  1. Paardenbloemen zijn rijk aan antioxidanten, die kunnen helpen beschermen tegen schade door vrije radicalen en ontstekingen in het lichaam.
  2. Paardenbloemen hebben een natuurlijk diuretisch effect. Dit betekent dat ze de urineproductie kunnen verhogen en het lichaam kunnen helpen om overtollig vocht kwijt te raken. Dit kan helpen bij het verminderen van opgeblazen gevoel en het voorkomen van vochtretentie.
  3. Paardenbloemen kunnen de spijsvertering bevorderen en helpen bij het verlichten van maagklachten. De bittere stoffen in paardenbloemen kunnen de productie van spijsverteringsenzymen stimuleren en helpen bij het afbreken van voedsel.
  4. Paardenbloemen kunnen helpen bij het verlagen van cholesterol en het verbeteren van de gezondheid van het hart. Studies hebben aangetoond dat paardenbloemextracten kunnen helpen bij het verlagen van het LDL-cholesterolgehalte, wat kan bijdragen aan een gezonder hart en bloedvatenstelsel.
  5. Paardenbloemen kunnen ook worden gebruikt als een natuurlijk middel tegen verkoudheid en griep. Ze bevatten vitamine C en andere voedingsstoffen die het immuunsysteem kunnen ondersteunen en helpen bij het bestrijden van infecties.

Naast alle voordelen heeft de paardebloem ook een nadeel! Het is goed om te weten dat paardenbloemen allergische reacties kunnen veroorzaken bij sommige mensen. Vooral bij mensen die gevoelig zijn voor pollen of ambrosia-achtige planten. Als je allergisch bent voor deze planten, is het belangrijk om voorzichtig te zijn met het eten van paardenbloemen.

Kun je paardenbloemen invriezen?

Nee, na het plukken moet je ze gelijk gaan verwerken in je gerecht. Paardenbloemen hebben een hele sterke overlevingsdrang. En na het plukken gaan ze pluizen, dit proces zet zich in de vriezer gewoon door.

Paardenbloembladeren in salades

Paardenbloembladeren worden vaak gebruikt in salades, omdat ze een licht bittere smaak hebben die goed combineert met andere groenten en dressings. De jongere bladeren hebben meestal een mildere smaak dan de oudere, grotere bladeren. De bladeren bevatten veel voedingsstoffen, zoals vitamine A, C, K en calcium.

Paardenbloemhoning

De bijen maken onder andere honing van de nectar van de paardenbloemen. Waarom zouden wij dan niet zelf ook een honing maken van de paardenbloemen?

Wat heb je nodig?

  • De meeste mensen halen alle gele blaadjes uit de paardenbloemen. Je kunt gewoon de hele koppen schoonspoelen en in de pan doen.
  • Doe het water en citroensap erbij. Laat het geheel koken en daarna goed afkoelen. Een nachtje laten trekken geeft nog meer smaak aan het geheel.
  • Zeef alle bloemen eruit. Druk de bloemen door de zeef nog een keer leeg.

Doe er naar smaak suiker bij. Normaal is het 1 liter water en dan 1 kilo suiker. Zelf vind ik dit echt veel te veel. En gebruik veel minder suiker en gebruik dan Agar Agar om te binden.

Laten afkoelen en dan kun je het in schone potjes doen.

Afwisseling in smaak?

In plaats van citroen of limoen, kun je er ook sinaasappelsap door doen of schijfjes sinaasappel er bij in toen tijdens het koken.

Paardenbloemhoning zo maak je het

Paardenbloemlimonade

Je kunt ook een heerlijke verfrissende limonade met paardenbloemblaadjes.

Hiervoor heb je 1 kopje met blaadjes (de gele) nodig. Wil je de blaadjes niet lostrekken, dan heb je twee of zelfs 3 koppen met paardenbloemen nodig. Spoel ze goed schoon.

Doe alle paardebloemen in een kom en voeg hier een half kopje suiker aan toe.

Voeg hier kokend water aan toe (zodat alles onderstaat) en laat dit minimaal 30 minuten trekken.
Zeef de paardenbloemblaadjes en voeg het mengsel toe aan een kan met koud water en het sap van 2 citroenen. Roer goed en serveer met ijsblokjes.

Koffie maken van paardenbloemwortels

Het maken van koffie van paardenbloemwortels is best simpel!

Ingrediënten:

  • Verse paardenbloemwortels (zoveel als je nodig hebt)
  • Water
  • Optioneel: plantaardige melk en/of zoetstof naar keuze
paardenbloemkoffie maken.

Hoeveel paardenbloemwortels heb je nodig voor een kopkoffie?

Hoeveel paardenbloemwortels je precies nodig hebt kan variëren. De een wil een sterkere kop dan de ander. Het standaard recept die ik altijd gebruik is 1-2 theelepels gehakte en geroosterde paardenbloemwortels. Wil je toch sterker of juist milder? Kun je de volgende keer altijd meer of minder gebruiken. Probeer hierin een beetje uit, wat vind jij lekker.

Zo maak je de paardenbloemkoffie

  1. Spoel de paardenbloemwortels goed af..
  2. Snijdt de wortels in kleine stukjes.
  3. Verspreid de stukjes wortel op een bakplaat en rooster ze in de oven op 180 graden Celsius gedurende ongeveer 30 minuten, of tot ze goudbruin zijn.
  4. Breng water aan de kook en voeg de geroosterde paardenbloemwortels toe. Laat de wortels ongeveer vijf minuten in het water trekken.
  5. Giet de koffie door een fijne zeef om de wortelstukjes eruit te halen.
  6. Voeg plantaardige melk en/of zoetstof toe naar smaak en geniet van je paardenbloemwortelkoffie!

Paardenbloemthee

Naast paardenbloemwortelkoffie kun je ook thee maken van de bladeren en bloemen van paardenbloemen. Voeg simpelweg de bloemen en bladeren toe aan kokend water en laat ze ongeveer vijf minuten trekken voordat je ze zeef en drinkt.

Paardenbloempesto

Paardenbloemblaadjes kunnen worden gebruikt om een heerlijke pesto te maken. Mix de blaadjes met basilicum, pijnboompitten, knoflook, olijfolie en Vegan Parmezaanse kaas tot een gladde pasta.

Paardenbloemkappertjes

Paardenbloemkappertjes zijn een heerlijke en een gezond alternatief voor traditionele kappertjes. Zo maken wij de paardenbloemkappertjes:

Dit heb je nodig voor de paardenbloemkappertjes

  • Paardenbloemknoppen
  • Zeezout
  • Water
  • Witte azijn
  • Een pot met deksel (of meerdere potjes)

Zo maak je deze heerlijke kappertjes

  1. Pluk een aantal paardenbloemknoppen wanneer ze nog stevig en groen zijn en was ze grondig met koud water.
  2. Leg de paardenbloemknoppen in een pot en bedek ze met water en zeezout (gebruik ongeveer 3 eetlepels zeezout per liter water).
  3. Laat de paardenbloemknoppen weken in het zoutwater gedurende 24 uur.
  4. Na 24 uur, giet het zoutwater af en spoel de paardenbloemknoppen af met koud water.
  5. Doe de paardenbloemknoppen terug in de pot en bedek ze met witte azijn. (Je kunt het ook over meerdere schone potjes verdelen.
  6. Laat de paardenbloemknoppen een paar dagen marineren in de azijn in de koelkast.
  7. Na een paar dagen zijn de paardenbloemknoppen veranderd in heerlijke paardenbloemkappertjes!

Variëren met smaak:

Je kunt ook nog kruiden aan de azijn toevoegen voor een andere smaak van de kappertjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een teentje knoflook, schijfje gember, mosterdzaad en peperkorrels.

Je kunt paardenbloemkappertjes gebruiken als topping op pizza, in salades, op sandwiches, of als smaakmaker in andere gerechten. Ze zien er niet alleen heel erg leuk uit ze zijn ook nog eens onwijs lekker. Een leuke en lekkere manier om paardenbloemen te gebruiken in jouw keuken.

Paardenbloemolie

Paardenbloemolie kan gemaakt worden van de bloemblaadjes van de paardenbloem. Het is echt super makkelijk om te maken.

Benodigdheden:

  • Verse paardenbloemblaadjes
  • Olijfolie
  • Een glazen pot met deksel
  • Een fijne zeef of kaasdoek

Zo maak je de paardenbloemolie

  1. Pluk ongeveer 2 kopjes verse paardenbloemblaadjes en zorg ervoor dat ze schoon en droog zijn.
  2. Doe de paardenbloemblaadjes in een glazen pot en bedek ze volledig met olijfolie.
  3. Roer de inhoud van de pot goed door en zorg ervoor dat de paardenbloemblaadjes volledig bedekt zijn met de olie.
  4. Sluit de pot goed af en bewaar deze op een warme, donkere plaats gedurende 2 tot 3 weken. Schud de pot elke dag om de ingrediënten goed te mengen.
  5. Zeef de olie met behulp van een fijne zeef of kaasdoek om de paardenbloemblaadjes te verwijderen en bewaar de olie in een luchtdichte fles op een koele, donkere plaats.

Paardenbloemolie kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden. We geven je graag een paar voorbeelden:

  1. Massageolie: Paardenbloemolie kan worden gebruikt als een massageolie voor pijnlijke spieren en gewrichten.
  2. Huidverzorging: Paardenbloemolie kan worden gebruikt als een natuurlijke moisturizer voor de huid en kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en roodheid.
  3. Haarverzorging: Paardenbloemolie kan worden gebruikt als een conditioner voor het haar en kan helpen
  4. Spijsverteringsproblemen: Paardenbloemolie kan helpen bij de behandeling van spijsverteringsproblemen, zoals constipatie en indigestie, omdat het de spijsvertering kan bevorderen.

Verder zou je van de paardenbloemen nog kunnen maken:

  • Paardenbloemjam ( zo maak je jam, vervang de bramen voor paardenbloemblaadjes! Vegan bramenjam maken)
  • Paardenbloemsiroop (dikker dan de limonade, doordat er meer suiker ingaat).
  • Paardenbloemwijn
  • Paardenbloempannenkoeken:

Er zijn nog veel meer interessante dingen die je kunt maken met paardenbloemen. Laat je creativiteit de vrije loop en ontdek nieuwe smaken en recepten.

Zorg dat je altijd met schone potjes werkt!

Als je dingen wil gaan maken, zorg er dan voor dat je potjes schoon zijn. Kook ze uit en vul ze dan met de paardenbloemhoning, jam, kappertjes of … Zo blijft het veel langer houdbaar. In dit artikel (Sambal maken …) kun je lezen hoe je de potjes het beste kunt vullen en vacuüm trekken.

Wat maak jij graag met paardenbloemen?

Meer (on)kruid waar je lekkere dingen mee kunt maken:

Vond je dit artikel leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *