Daslook: heeft vele gezondheidsvoordelen

daslook super gezond en lekker.

Daslook is een heerlijke delicatesse van moeder natuur. Het heeft vele gezondheidsvoordelen voor je lichaam en het is nog eens lekker ook!

Wat is Daslook

Daslook is een wilde plant die voorkomt in Europa en Azië. In Nederland mag je het sinds 2017 weer plukken. Dit lekkere kruid staat ook wel bekend als wilde knoflook. Het plantje groeit vooral op vochtige plekken in parken, bossen en langs beekjes.

Daslook staat vooral bekend om zijn heerlijke knoflookachtige smaak. Naast de lekkere smaak heeft ook nog een aantal gezondheidsvoordelen. Zo is het goed voor de spijsvertering en de darmflora, heeft het een antiseptische bacteriedodende en schimmeldoden werking. Het is goed voor je hart en bloedvaten en werkt tegen vermoeidheid. Zeker in het voorjaar (voorjaarsvermoeidheid). Het is rijk aan vitamine C, ijzer, magnesium, zwavel, mangaan en jodium.

De gezondheidsvoordelen van daslook:

  • Verbetert de spijsvertering
  • Verlaagt de bloeddruk
  • Hart- en vaatziekten
  • Antimicrobieel
  • Ontstekingsremmend
  • Het plantje bevat antioxidanten
Daslook

Verbetert de spijsvertering:

Daslook helpt om de spijsvertering te stimuleren en te verbeteren. Het vermindert darmgassen en een opgeblazen gevoel. De zwavelverbindingen in daslook bevorderen namelijk de aanmaak enzymen in de darmen. Dit bevordert de groei van de goede darmbacteriën.

Naast een positief effect op de darmen draagt het ook bij aan de aanmaak van maagzuur en gal. En dat heeft dan ook weer een positief effect op de darmen.

Verlaagt de bloeddruk:

In daslook zit allicine. Dit is een stofje die bloedvaten kunnen verwijden. Hierdoor kan het bloed beter doorstromen. Hierdoor gaat de bloeddruk omlaag.

Hart- en vaatziekten:

Een te hoge bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Daslook heeft ook een gunstig effect op het verlagen van cholesterolgehalte in het bloed. Dat komt, omdat, daslook stoffen bevat die de opname van cholesterol in het bloed verminderen. En de afbraak van cholesterol bevorderen. En dat is weer gunstig tegen hart- en vaatziekten.

Antimicrobieel:

Daslook bevat antimicrobiële stoffen. Deze stoffen kunnen het lichaam helpen bij het bestrijden van bacteriën en schimmels. Het helpt je lichaam beter infecties bestrijden en ziekteverwekkers uit het lichaam te verwijderen.

Ontstekingsremmend:

Dit kruid werkt ook nog eens ontstekingsremmend. Het bevat namelijk flavonoïden en zwavelverbindingen, die ontstekingsremmende eigenschappen hebben.

Antioxidanten in daslook:

Het plantje bevat ook antioxidanten zoals vitamine C en polyfenolen. Antioxidanten versterken je immuunsysteem en beschermt je lichaam tegen schade door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn kleine, uiterst actieve, agressieve deeltjes die veel schade kunnen aanrichten in het lichaam.

Tegen vermoeidhei

Volgens onderzoek helpt daslook ook tegen vermoeidheid. In het kruid zitten namelijk de stofjes allicine en adenosine. Deze stoffen verbeteren de bloedcirculatie en het zuurstoftransport naar de cellen. Hierdoor voel je minder moe. Naast de stofjes allicine en adenosine bevat het ook vitamine C en magnesium. Vitamine C speelt een belangrijke rol bij de opname van ijzer uit je voeding. En ijzer is weer belangrijk om je energiek te voelen. Magnesium is een belangrijk mineraal voor de energiestofwisseling in je lichaam. En door de ontstekingsremmende eigenschappen, kun je minder moe voelen. Als je een ontsteking hebt in je lichaam, moet je lichaam hard werken om die tegen te gaan en dat kost veel energie. Hierdoor kan daslook bijdragen aan meer energie en je minder vermoeid te voelen.

Daslook kruidenthee

Voor een kopje kruidenthee heb je nodig:
2 blaadjes daslook
Heet water

Doe de blaadjes in je theeglas of mok en doe hier het hete (niet kokenend) water overheen.

Je kunt ook daslook kruidenwater maken

Doe dan 2 of 3 bladeren in een glazenfles en doe daar water bij. Zet dit voor minimaal twee uur in de koelkast. Je kunt het water meerdere keren bijvullen. Ook lekker met een schijfje citroen of gember erbij.

Giftige look al like van daslook

De lelietjes-van-dalen lijken erg op dit gezonde kruid. Echter zijn deze zeer giftig. Je kunt het verschil makkelijk ruiken. Daslook, ruikt naar knoflook en ui. En dat doen de lelietjes-van-dalen niet. Gebruik dus bij het plukken goed je neus. Je ruikt het meteen als je met daslook te maken hebt, door de kruidige geur. Twijfel je, laat het dan staan.

Wat kun je eten van de daslook?

Eigenlijk kun je alles van de daslook eten. De bloemknoppen, de bloemen, de bol en de bladeren. De bladeren kun je van maart tot mei plukken. Let er wel op dat je niet alles plukt, want dan wordt de plant zwak. In mei komen er knoppen in.

Het wordt gebruikt in salades, soepen, sauzen, pesto en je kunt er dus ook gezond water en een lekkere kruidenthee mee maken.

Kortom, daslook is lekker, gezond en vol gezondheidsvoordelen. Overmatig gebruik kan leiden tot misselijkheid en diarree net zoals bij knoflook. Je kunt het prima iedere dag eten, maar wel met mate.

Goed om te weten over wildplukken!

  • Pluk alleen dat wat je kent. Er zijn naast veel gezonde planten en paddenstoelen, ook een flink aantal giftige.
  • Pluk altijd met respect voor de natuur en de dieren. Pluk niet te veel en de laatste.
  • En let op, sommige planten en paddenstoelen zijn beschermt en ten alle tijden verboden om te plukken.
  • Wildplukken, wat zijn de regels?

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook