Wildplukken, wat zijn de regels?

wildplukken je komt de lekkerste kruiden tegen

Wildplukken, wat is het, hoe werkt het en mag je zomaar overal plukken? In de Nederlandse natuur zijn veel kruiden te vinden die geschikt zijn om te eten. Wie weet ga jij ook eens op onderzoek uit.

Wat is wildplukken?

Wildplukken is het plukken van kruiden, plantendelen zoals bessen, bloemen, bladeren of noten in de vrije natuur. Ook het plukken van paddenstoelen valt hieronder. De natuur heeft zoveel te bieden.

Mag je wildplukken in Nederland?

Officieel mag je in Nederland niet wildplukken. het valt onder de stroperijwet. Niet zo heel gek als je bedenkt dat sommige mensen kisten vol plukken en dit verkopen op markten. In de praktijk wordt het echter bijna altijd door de vingers gezien. Als je voor eigen gebruik plukt. En hou je aan de regels.

De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) heeft een aantal gedragsregels voor wildplukken:

  • Pluk alleen een voor eigen gebruik
  • Heb respect voor de natuur
  • Weet wat je plukt
  • Pluk niet in natuurgebieden of uit andermans tuinen
  • Weet waar je plukt

Ze hebben voor nu 2-11-2022 de regels aangepast en roepen op om niet wild te plukken

Pluk niet: wilde flora voor de wilde fauna De Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) roept op om zoveel mogelijk af te zien van wildplukken. De reden daarvoor is dat de natuur kwetsbaar is in Nederland door allerlei
oorzaken, zoals droogte, verzilting en een overmaat aan stikstof, enz. Daar komt dan nog eens bovenop dat er meer en meer mensen zijn, die planten en paddenstoelen uit het wild plukken voor min of meer commerciële doeleinden. Wildplukken is populair. De KNNV spant zich in voor natuurstudie, natuurbeleving en natuurbescherming. Dat doen we al
meer dan 100 jaar. En dolgraag willen we onze mooie natuur nalaten aan volgende generaties. Daarbij past het niet als er lokaal schade aan zeldzame soorten plaatsvindt door het op grotere schaal plukken van wilde planten en paddenstoelen. Niet doen dus.

Pluk alleen voor eigen gebruik

Pluk altijd met respect en liefde voor de natuur. Pluk niet zomaar alles weg. Laat voldoende staan voor de bijen en andere insecten en je medemens. Pluk niet meer dan je nodig hebt of gaat gebruiken. Weggooien is zonde.

Heb respect voor de natuur

Ik zei het net al: “pluk altijd met liefde en respect voor de natuur”. Breek niet zomaar takken af of banjer zomaar een gebied in, zo kun je de omgeving verstoren. Let goed op wat je doet en maak er geen bende van. Pluk geen beschermde of zeldzame planten.pluk geen wortels als je die niet gebruikt.

Weet wat je plukt

Pluk nooit zomaar planten of paddenstoelen. Passenstoelen raad ik sowieso af om te plukken. Pluk dan ook alleen de planten, bessen, zaden, noten, en vruchten waarvan je 100% zeker weet welke het is. Je kunt een speciale app gebruiken om te checken. En lees je van te voren in, ga bijvoorbeeld op facebook bij speciale groepen voor wildpukken. Gebruik bij het plukken je zintuigen. Daslook bijvoorbeeld lijkt heel erg veel op het lelietje van dalen. Echter is het Lelietje van dalen giftig. Je kunt de daslook onderscheiden door het blad te wrijven er komt dan een heerlijke ui/knoflookachtige geur vrij. Of zoals bij speenkruid, het blad is gezond, maar zodra er bloemen in komen worden ze giftig. Daarom eet en pluk ik ze zelf niet.

Pluk niet in natuurgebieden of uit andermans tuinen

Het spreek voor zich dat de natuurgebieden niet voor niets beschermt zijn. En ook dat je niet uit de tuin van een ander gaat plukken. En dit lijkt heel logisch, maar dit gebeurd vaker dan je denkt. Bij mij in de buurt heeft iemand in de voortuin, langs het pad een frambozenstruik staan. En deze wordt gewoon helemaal kaal geplukt door voorbijgangers.

Weet waar je plukt

We hebben het er al over gehad dat je niet uit de beschermde natuurgebieden en tuinen moet plukken. Maar weet ook waar je plukt en denk hierbij aan plekken waar veel honden plassen, of waar veel uitlaatgassen zijn.

Beginnen met wildplukken

Hoe begin je nu eigenlijk met wildplukken? Gewoon doen is hier niet helemaal van toepassing en toch ook weer wel. Ga eerst eens verdiepen in de kruiden. Het meeste wordt gezien als onkruid, zevenblad, brandnetel, dovenetel en daslook. Zijn mooie begin kruiden om mee te starten. Pluk nooit zomaar willekeurige planten, ze kunnen giftig of zeldzaam zijn. Wild plukken is een super leuke activiteit, zeker om samen met iemand te doen.

Gebruik een app

Veel lezen en opzoeken over planten is een goede leerschool. Er zijn verschillende goede boeken die je op weg helpen om het kruid van het onkruid te onderscheiden. Een app kan je in de natuur helpen om te vertellen welke plant je voor je hebt. Je maakt een foto van de plant of de bladeren. En de app vertelt je dan meestal welke plant het is. Welke app voor jou goed werkt is uitproberen. Dit zijn een aantal fijne apps:

  • Obsidentify
  • PlantNet
  • LeafSnap
  • PlantSnap

Boeken

Er zijn verschillende fijne boeken om inspiratie uit te halen en vele te lezen over de kruiden. Dit zijn boeken die wij graag raadplegen.

Kruiden afspoelen

De kruiden die ik geplukt heb spoel ik altijd af. Van sommige (on)kruid neem ik ook de wortel mee en zet het dan in de tuin. Bijvoorbeeld daslook, hondsdraf en longkruid. Dit woekert gewoon door en dan weet ik zeker dat het na het schoonspoelen en een paar regen buien dat er geen honden plas meer op zit. Zo wil ik zelf een tuin maken met alleen maar eetbare bloemen en planten. Super blij ook dat mijn favoriete boom (magnolia) kan blijven staan, daar kun je onder andere een heerlijke siroop van maken.

Pluk dus alleen als je zeker weet wat het is. Je bent zelf verantwoordelijk voor wat je plukt en eet. Met paddenstoelen zou ik zelf heel voorzichtig zijn. Ofwel deze pluk ik niet. Verdiep je eerst in de kruiden die je wil gaan plukken. Kom je iets tegen maak een foto in de app en kijk wat het is. Weet je niets van het kruid zoek het dan eerst op.

Veel pluk en eet plezier

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *