Een dressing vol wilde kruiden

eten en drinken met kruiden

Deze gezonde, ‘wholefood’ groene dressing zit boordevol wilde planten. Het is een ware smaakexplosie en maakt de saaiste salades tot een feest. Het is één van de basisrecepten uit mijn nieuwe Basisboek Wilde Bladgroenten. Je kunt er allerlei wilde groenten en kruiden in doen, en natuurlijk ook de bekende kruiden als peterselie, selderij, bieslook, basilicum, dille, koriander etc..

Dressing vol verse kruiden

In de dressing op deze foto zit hondsdraf (bloeiende takjes), zevenblad, engelwortel, kraailook, watermunt, Roomse kervel en citroenmelisse. Een beetje veel van het goede, zou je denken, maar het tegendeel is waar: de smaak is vol en tegelijk romig, dankzij de cashewnoten. Op de foto zie je ook de bloemschermen van Judaspenning, en blad van valeriaan, rucola en melde. Daarnaast zitten er tomaten in en jonge snijsla. De dressing zelf is met wat paardenbloemsliertjes getopt.

De kruiden

Hondsdraf is een heerlijk kruid: dankzij de etherische oliën een krachtige smaakmaker. Mooi jong zevenblad is ook een smaakvolle toevoeging. Engelwortel (de gewone of de grote) kan in kleine hoeveelheden worden toegevoegd, als vervanger van selderij bijvoorbeeld, en voegt z’n eigen karakteristieke smaak toe. Watermunt is vergelijkbaar met pepermunt, onmisbaar in salades! Roomse kervel smaakt naar anijs en kraailook smaakt naar bieslook. Citroenmelisse is ook een onmisbare plant voor de kruidentuin en is ingeburgerd in diverse delen in Nederland. Heb je één of meer van al deze planten, dan kun je er lekker mee experimenteren.

De noten

De dressing is gemaakt met ongeroosterde cashewnoten. Deze zorgen voor een romige basis. Je hebt nu geen geraffineerde olie nodig, terwijl je toch gezonde vetten binnenkrijgt. De dressing is in een afgesloten bakje meerdere dagen houdbaar. Het is voldoende voor meerdere salades.

Wat heb je nodig voor deze smaakvolle dressing vol met kruiden?

Het basis recept:

  • 50 gr ongeroosterde cashewnoten (of een mix met zonnebloempitten erin)
  • 100 ml water (ongeveer, afhankelijk van de hoeveelheid kruiden)
  • 25 gr verse wilde groenten of kruiden
  • Ongeveer 1 el citroensap (of iets meer)
  • 1 teen knoflook
  • Snufje zout, peper

Zo maak je de kruiden dressing

Gebruik alleen mooi blad en was dit goed. Pureer nu alle ingrediënten in de blender tot een mooie groene dressing. Kijk of er wat meer water bij moet, en proef of er voldoende citroen in zit. Wil je de dressing iets zoet hebben voeg dan wat zoetstof naar keuze toe, bijvoorbeeld 1 tl palmsuiker.

Dit recept komt uit het Basisboek Wilde Bladgroenten van Laurette van Slobbe. Nieuwsgierig naar het boek? Neem dan zeker even een kijkje in het inkijkexemplaar Je kunt het boek ook online bestellen.

Meer over Laurette van Slobbe heeft van wilde planten haar beroep gemaakt. Ze geeft al ruim 20 jaar workshops over eetbare wilde planten, schrijft boeken en artikelen, en ontwikkelt voor derden en voor haar eigen bedrijf producten op basis van eetbare wilde planten. www.florae.nu

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *