Vitamine B12 voor kinderen

Vitamine b12 voor kinderen

Vitamine B12 voor kinderen: Het is waarschijnlijk een van de meest gestelde vragen die je krijgt als je vertelt dat je veganist bent: ‘Krijg je dan wel genoeg vitamine B12 binnen? Niet zo’n hele gekke vraag, als je bedenkt dat vitamine B12 eigenlijk alleen in dierlijke voeding te vinden is. Maar gelukkig is het niet onmogelijk om voldoende B12 binnen te krijgen met een veganistisch eetpatroon. Ook voor kinderen.

Supplementen B12

Vaak wordt aangeraden om supplementen bij te slikken, maar soms wordt vitamine B12 ook toegevoegd aan bijvoorbeeld vleesvervangers of sojamelk. Deze laatste optie is ook geschikt voor jongere kinderen als vervanging van dierlijke melk.

Cobalamine

Een andere naam voor vitamine B12 is cobalamine. Het is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen, die op hun beurt weer nodig zijn om zuurstof in het bloed te vervoeren. Ook zorgt B12 voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Vitamine B12 te kort voor kinderen

Een tekort aan vitamine B12 bij kinderen kan zeer ernstige gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. Bij kinderen is een van de eerste symptomen van gebrek aan vitamine B12 een afwijkende groeicurve (minder groei). Daarnaast is deze vitamine erg belangrijk voor de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Overige kenmerken van een tekort aan deze vitamine is te merken aan vermoeidheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen. Ook kan een tekort tintelingen in de vingers, geheugenverlies, coördinatiestoornissen of spierzwakte in de benen veroorzaken. Dit tekort is echter zelden, omdat het lichaam vitamine B12 kan opslaan en zo dus een voorraadje kan opslaan. Een tekort merk je pas na langere tijd, omdat het lichaam eerst de voorraad opmaakt. Het is daarom belangrijk je aan de ADH (Algemeen Dagelijkse Hoeveelheid) te houden.

Een gebrek aan vitamine B12 is makkelijk te voorkomen

Een vitamine B12 te kort is makkelijk te voorkomen door ervoor te zorgen dat kinderen de ADH binnen krijgen. Vaak denken mensen dat een veganistische leefstijl voor kinderen ongezond of gevaarlijk is. Terwijl het eigenlijk gaat om het ‘niet binnenkrijgen van b12’ dat gevaarlijk is.

Twijfel je of heb je vragen? Schakel dan een diëtist in. Er zijn meerdere diëtisten die gespecialiseerd zijn in een plantaardige voedingspatroon.

Vitamine B12 en zwangerschap

Tijdens de zwangerschap wordt er veel B12 verbruikt. Het is goed om voor de zwangerschap al een klein (extra) voorraadje aan te leggen. Zo weet je zeker dat je voldoende van deze vitamine hebt voor de zwangerschap. Vitamine B12 essentieel is voor vorming van het zenuwstelsel, voor de vorming van DNA en voor de groei van de ongeboren baby.

Vitamine B12 en borstvoeding

Ook voor de pasgeboren baby is vitamine B12 erg belangrijk. Het mooie aan borstvoeding is dat het zo geregeld wordt dat de baby precies krijgt wat het nodig heeft. Zorg ervoor dat je als moeder voldoende vitamine B12 binnen krijgt dagelijks.

De ADH vitamine B12 voor kinderen van 0 tot 8 jaar is volgens het Voedingscentrum:

  • 0 – 6 maanden: 0,4 microgram
  • 6 – 11 maanden: 0,5 microgram
  • 1 – 3 jaar: 0,7 microgram
  • 4 – 8 jaar: 1,3 microgram

Om deze ADH te bereiken, kunnen voor kinderen de volgende producten worden gebruikt:

  • Ben jij opzoek naar vegan supplementen? Wij hebben goede ervaringen met de supplementen van Goldea.
  • Producten waar vitamine B12 aan is toegevoegd, bijvoorbeeld vleesvervangers of plantaardige melk zoals sojamelk.

In dat artikel kun je meer lezen over B12

Dit is ook leuk om te lezen:

Deel dit bericht gerust op social media …

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *