Vegan bladerdeeg zelf maken

zelf vegan bladerdeeg maken hoe doe je dat?

Vegan bladerdeeg: Met bladerdeeg kun je de lekkerste gerechten maken. Vaak gaan we voor gemak voor kant en klare uit de diepvries. Maar wat is er nu leuker en lekkerder dan zelf je vegan bladerdeeg te maken!

Vegan bladerdeeg wat heb je nodig?

Voor 1 kg deeg

  • 135 g margarine
  • 445 g traditionele tarwebloem
  • 9 g zout
  • 22 g suiker
  • 170 g water

Vegan bladerdeeg, hoe maak je het?

  1. Maak het deeg. Meng de margarine en de tarwebloem in de kom van de keukenmachine 5 minuten op de
    laagste stand. Voeg het zout, de suiker en het water toe en meng alles 7 minuten op de laagste stand. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en maak er met behulp van een deegroller een rechthoek van 20 x 30 cm van. Wikkel de deegplak in plasticfolie en leg hem 1 uur in de koelkast.
  2. Rol de zelfgemaakte margarine voor het toeren tussen twee vellen bakpapier tot een plak van 15 x 20 cm.
  3. Leg de margarineplak in het midden van het deeg.
  4. Vouw de twee zijkanten van het deeg erover om de margarine in te pakken.
  5. Maak een eerste toer: rol het deeg drie keer zo lang als breed uit (60 x 20 cm).
  6. Vouw het deeg in drieën. Wikkel het in plasticfolie en laat het 2 uur rusten in de koelkast.
  7. Herhaal de stappen 5 tot en met 7 vier keer om bij elkaar vijf enkele toeren te maken. Gebruik het bladerdeeg nadat het nog 2 uur heeft gerust of leg het, nog gewikkeld in plasticfolie, in de koelkast.

Margarine maken

Voor 1 kg margarine

  • 320 g cacaoboter (verkrijgbaar online of in veel biologische winkels)
  • 240 g water
  • 20 g sojalecithine (verkrijgbaar online of in veel biologische winkels)
  • 560 g druivenpitolie

Hoe maak je de vegan margarine?

  1. Laat de cacaoboter in een pan op middelhoog vuur smelten.
  2. Meng het water en de sojalecithine met een garde in een kom. Voeg de druivenpitolie beetje bij beetje en al kloppend toe.
  3. Schenk de gesmolten cacaoboter erbij en blijf zachtjes kloppen.
  4. Schenk het margarinemengsel als het goed is vermengd in een vorm of direct in een afsluitbare bak. Laat het minstens 1 uur in de koelkast rusten tot de margarine stolt. Deze zelfgemaakte margarine is luchtdicht afgesloten twee weken houdbaar in de koelkast.

Deze recepten komen uit het boek Van de vegan bakker

  • Auteur: Rodolphe Landemaine
  • Uitgever: Good Cook B.V.
  • EAN: 9789461432544
  • Van de vegan bakker o.a. te koop bij Bol.com

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *