Zoutlamp wat is het precies?

Zoutlamp

Zoutlampen zijn er in verschillende kleuren en formaten. Het is een mooi en een natuurlijk product om je huis te decoreren. Ze zijn niet alleen heel erg leuk, ze bevorderen ook nog eens je gezondheid. Echter zijn er nog veel vragen en onduidelijkheden rondom zoutlampen. In dit artikel leggen we alles uit over de zoutlamp.

Zoutlampen hebben vele voordelen voor je gezondheid en welzijn. Welke eigenschappen heeft een zoutlamp nu eigenlijk? Deze lampen zijn gemaakt van Himalayazout.

Wat is een zoutlamp?

Een zoutlamp is een lamp gemaakt van een stuk Himalayazout. Een zoutlamp wordt met de hand gemaakt. Een zoutkristal wordt uitgehold en voorzien van een lichtbron. Dit kan een lamp zijn of dat er ruimte gemaakt wordt voor een waxinelichtje.

Waar komt de Himalaya zoutlamp vandaan?

Een Himalaya zoutlamp is een zoutkristallenlamp gemaakt met zout uit het Himalaya gebergte. Het zout wordt meestal gewonnen uit de Khewra-zoutmijn in Pakistan. Er wordt verondersteld een zuiverende werking te hebben. Zoutlampen worden vaak gebruikt als natuurlijk decoratie-element in huis en kunnen in verschillende vormen en maten worden gekocht. Het zout is vaak lichtroze tot donkerrood van kleur.

Wat doet de zoutlamp?

Door de warmte verspreid de zoutlamp negatief geladen ionen. Ze neutraliseren positief geladen ionen die in de lucht zweven. Deze positief geladen ionen kunnen de lucht vervuilen, bijvoorbeeld stofdeeltjes of elektrosmog van apparaten.

Welke soorten zoutlampen zijn er?

Er zijn verschillende soorten zoutlampen enkele voorbeelden:

  • Ruwe zoutlampen: Deze lampen zijn gemaakt van onbewerkte brokken Himalayazout en hebben een ruwe, natuurlijke uitstraling.
  • Gepolijste zoutlampen: Gepolijste zoutlampen zijn glad en hebben meestal een helderdere gloed dan ruwe lampen.
  • Zoutlampen in verschillende vormen: Naast traditionele vormen zoals bolvormige en piramidevormige lampen. Zijn er ook zoutlampen verkrijgbaar in andere vormen zoals maan, druppel en zelfs hartvormen.

Wat doet een zoutlamp?

De lamp van Himalaya zout heeft vele positieve effecten voor je gezondheid. De zoutlamp heeft dus negatief geladen ionen door de warmte. Dit effect heeft vele positieve eigenschappen voor je.

  • Zuivert de lucht: De lampen kunnen de luchtkwaliteit verbeteren. Door de lucht te ioniseren. Dit kan helpen bij het verminderen van symptomen van astma en andere ademhalingsproblemen.
  • Neutraliseren van elektromagnetische straling in de lucht. Zoals de positief geladen ionen.
  • Zorgt voor een betere nachtrust
  • Werkt als natuurlijke luchtontvochtiger
  • Verlichting van stress en angst: Het warme, zachte licht van zoutlampen kan helpen bij het verminderen van stress en angst. En kan een gevoel van rust creëren in huis.
  • Verbetert de sfeer

Hoe moet je een zoutlamp gebruiken?

Oke, nu heb je een zoutlamp en nu? Sommige zoutlampen moet jezelf in elkaar zetten. Vooral de lampen met en een lampje erin. Zorg dat je schonen handen hebt. Zet de lamp voorzichtig in elkaar. Zeker het peertje (lampje) wat erbij zit is erg kwetsbaar. In de handleiding staat precies hoe je de lamp in elkaar moet zetten.

De lamp verplaatsen

Je kunt de lamp gewoon verplaatsen. Heb je de lamp aangehad? Let dan even op dat je de lamp eerst laat afkoelen. Niet omdat de lamp dan te heet is, maar wel omdat de lamp dan vochtig kan zijn. Het vocht kan dan tijdens het verplaatsen in de elektriciteit lekken.

Schade en vervangen van de lamp

Als de lamp gaat knipperen kan het betekenen dat er schade is aan de lamphouder of het snoer. Het beste is om dan deze onderdelen te vervangen.

Mijn zoutlamp is nat of lekt!

Stop, geen paniek, dat je zoutlamp nat aanvoelt of lekt is heel normaal. Het is een natuurlijke luchtontvochtiger. Zout trekt vocht aan dat zich in de ruimte bevind. Je kunt de lamp dan ook prima in een erg vochtige ruimte plaatsen. Wel is het slim om een schoteltje of onderzetter onder de lamp te plaatsen. Het vocht en het zout maken kringen op je meubels of vloer.

Kan ik een LED lampje gebruiken in mijn zoutlamp?

Ja in principe kun je een LED lamp plaatsen in je zoutlamp. Je hebt dan wel de sfeer, maar niet meer het gezondheidseffect. De zoutlamp werkt namelijk door de warmte die er door het waxinelichtje of de lamp komt. Een LED lamp geeft geen warmte.

Kun je een zoutlamp als nachtlamp gebruiken?

Ja, een zoutlamp is zeer geschikt om te gebruiken als nachtlamp. De meeste lampen (en andere apparaten) geven blauwlicht. Dit zorgt ervoor dat je slechter slaapt. En de zoutlamp geeft een fijne warme sfeer voor het slapen gaan en bevat geen blauwlicht. En het is ook nog eens goed voor je gezondheid.

Is een zoutlamp gevaarlijk voor huisdieren?

De werking van de zoutlamp is niet gevaarlijk voor je huisdier. Echter kan de lamp wel zeer schadelijk zijn voor je huisdier. Het gaat er dan om, dat huisdieren er aan kunnen gaan likken. Ze kunnen dan teveel zout binnen krijgen en dat is zeker voor honden en poezen erg schadelijk. Zo kunnen ze er maagaandoeningen van krijgen. Ook toevallen, overgeven zijn zomaar een paar voorbeelden. Let er daarom goed op, dat je huisdier niet aan de lamp gaat likken. Doen ze het wel, zet de lamp dan op een veilige plek.

Hoe weet ik zeker dat ik een echte Himalaya zoutlamp heb?

Alleen de echte Himalaya zoutlamp heeft deze positieve effecten. Er zijn ook zoutlampen te koop die bijvoorbeeld van haliet gemaakt zijn. Deze lampen hebben niet de gezondheidseffecten en doen ook niets met de ionen. Gelukkig is de echte Himalaya zoutlamp makkelijk te herkennen. Deze varieert in kleur, licht en donker roze tot zelfs oranje.

Schoonmaken van je zoutsteen

Maak de zoutsteen liever niet schoon met een natte doek. Door het vocht kan het zout oplossen. Je kunt hem wel goed schoonvegen met een droge doek, of met een zacht borsteltje. Je verwijderd dan stof en eventueel zout wat is opgedroogd.

Dit is ook leuk om te lezen:

Enkele voorbeelden van zoutlampen:

Ben je opzoek naar edelstenen of leuke cadeautjes van edelstenen kijk dan zeker even op mijn website.