Wil jij ook stoppen met het drinken van koemelk?

Geen koemelk meer drinken.

Er kunnen verschillende redenen zijn, waarom jij wil stoppen met het drinken van koemelk. Je kunt er niet goed op reageren (intolerant) of het voelt gewoon niet goed om koemelk te drinken.

Zuivelproducten bevatten goede voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten, en de vitamines B2 en B12. Deze stoffen heeft het lichaam nodig om goed te kunnen functioneren. Het nadeel van dierlijke zuivel is dat het vaak ook veel verzadigd vet bevat. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten.

Als je geen dierlijk zuivel meer wil gaan gebruiken, hoe kun je dit dan het beste vervangen? Wij geven je graag tips.

plantaardige zuivel dranken

Je wilt geen dierlijke melk of zuivel meer nuttigen. Er zijn heel veel plantaardige zuivel dranken. Deze zijn gemaakt van noten, granen en fruitsoorten die je kunt proberen

Welke vervanger het beste bij jou past. Is echt zelf uit proberen. En het is ook wennen. Ik vond het in het begin echt niet lekker! Maar doordat ik steeds kleine beetjes probeerde, vind ik sommige nu gewoon echt lekker. Dit zijn de meeste populaire koemelkvervangers:

  • Kokosmelk
  • Havermelk, dit is een van de meest gebruikte plataardige zuivelvervangers.
  • Rijstmelk, deze heeft een zacht zoete smaak.
  • Amandelmelk, is wel de meest gebruikte melk vervanger. Deze is ook een stuk romiger en ook erg voedzaam. Het is rijk aan calcium en vitamine E.
  • Sojamelk

Smoothies zonder melk

Je smoothie kun je ook prima met water maken. Of met een melkvervanger. Zelf maak ik het meestal met een plantaardige melk en soms een plantaardige yoghurt. In dit artikel kun je er alles over lezen: Hoe maak je een smoothie?

Smoothies

Vegan koffiemelk

Je kunt ervoor kiezen om je koffie zwart te gaan drinken. Wil je toch een melk voor in de koffie? Dan zijn er inmiddels vele plantaardige opties. Welke is ook weer een kwestie van uitproberen en wennen.

Kaas vervangers

Je kunt voor veganistische kaas kiezen. Daar zijn inmiddels ook vele soorten en smaken van. Je kunt ook met edelgistvlokken in gerechten de smaak van kaas namaken.

Bechamelsaus met plantaardige melk

Maak jij graag bechamelsaus? Geen nood je kunt de koemelk goed vervangen voor havermelk of een andere plantaardige melk.

Plantaardige Yoghurt

Yoghurt of kwar kun je heel makkelijk vervangen voor een plantaardige versie. Er zijn heel veel soorten. Van naturel tot diverse smaken.

Ook vla is er in verschillende plantaardige varianten.

Slagroom

Er zijn inmiddels ook meerdere varianten van plantaardige slagroom.

Dit is ook leuk om te lezen: