Gezonde Chocoladevla

Vegan chololade vla recept lekker en makkelijk.

Gezonde Chocoladevla is een van de lekkere recepten uit Gewoon Vegan 2 van Alexandra Penrhyn Lowe. Of je hem nu als ontbijt of dessert eet, deze vla is gezond en super lekker.

Waarom juist dit recept?

Dit recept zag ik in Gewoon Vegan 2, een toetje dat ook nog eens gezond is? In mijn gedachtegang zijn toetjes meestal ongezond. De laatste tijd heb ik de wil om gezonder te leven, maar absoluut intens te genieten. Ik leef nu en wil genieten van heerlijk eten. Deze vla is geschikt voor kinderen, ze krijgen op deze manier bonen, wat groente en fruit binnen, zonder dat ze het merken? Het recept maakt 3-4 porties. Mijn interesse is geprikkeld, ik ga het proberen. 

Gezonde Chocoladevla, dit was mijn ervaring om het te maken

De stappen voor nice-cream komt in mijn gedachte omhoog, als ik de bereiding volg. Het moeilijkste in mijn geval, is om alles in de blender te krijgen. Ik heb de helft van het recept gemaakt en toch mijn blender zit tot de nok vol. Het resultaat ziet er romig uit, het heeft de lobbige structuur van vla. Wel is ie wat kouder, natuurlijk door de bevroren bananen en aardbeien. Ik krijg gelijk een volle chocolade smaak, erg rijk en decadent, de pindakaas houdt zich stevig vast op de tweede plek op mijn palet. Hij is romig door de avocado, de banaan en aardbei. De ‘gekke’ ingrediënten, proef ik niet, het zit verborgen achter de diepere smaken. Het is een soort illusie-act waar hard aan gewerkt is. Zo zie je kikkererwten, spinazie en avocado en zo zijn ze magischer wijs weg getoverd. De vla ging erin als pap, echt genoten! Als je niet zo’n krachtige blender hebt wat extra melk toevoegen, maar kijk uit dat je niet teveel gebruikt. Voor vier mensen heb je met dit recept genoeg om iedereen te voorzien van een heerlijk toetje. Oud en jong kan hiervan genieten!

Schrijfster Gewoon Vegan 2

Alexandra Penrhyn Lowe heeft geschiedenis en journalistiek gestudeerd in Groningen. Ze heeft meerdere boeken geschreven, maar ook voor tv-series en tijdschriften gewerkt. Nu heeft ze haar tweede kookboek uitgegeven. Wat leuk is, ze denkt aan kinderen die ook verrukkelijk kunnen genieten veel van haar recepten, ze zijn kind-proof. Deze Gezonde Chocoladevla is ook kidsproof.

Mijn bevindingen van Gewoon Vegan 2

De recepten die erin staan zijn stuk voor stuk makkelijk te volgen. Ze klinken allemaal overheerlijk, een minpuntje vind ik wel dat er geen foto’s in staan. Het namaken van de foto in het boek, kan hier niet. Verder wordt er aan styling van het gerecht, garnering niet veel gedaan. Het is een no-nonsens boek, met 120 simpele gerechten. Recepten in de categorieën ontbijt, lunch en salades, soepen, avondeten, bijgerechten en snacks, zoet en basisgerechten. Alles wordt met kleuren heel duidelijk gemaakt.  Een ontzettend goed basisboek om in je collectie te hebben. Je kunt het boek onder andere hier online kopen.

Vegan chololade vla recept lekker en makkelijk.
Afdrukken

Vegan Chocoladevla

Gang Dessert
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 15 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

 • 1 grote rijpe avocado
 • flinke hand spinazie
 • 3 bevroren bananen
 • 8 (bevroren) aardbeien
 • 240 ml sojamelk
 • 4 eetlepels hennepzaad
 • 4 medjoul dadels, ontpit
 • 130 gram kikkererwten inclusief sap
 • 3-4 eetlepels cacaopoeder
 • 2 eetlepels pindakaas

Instructies

 • Gooi alles in een sterke blender en puree totdat je een dikke, gladde mousse hebt. Garneer eventueel met raw chocolate nibs, geschaalde pure chocolade, plantaardige slagroom of iets anders dat je lekker vindt.

Deze recepten maakte ik eerder uit gewoon vegan2

Dit is ook leuk om te lezen: