Het kattencafé, alles dat je erover wilt weten

Het kattencafé, ooit zijn ze hier in Azië mee begonnen. Japan om precies te zijn. Maar inmiddels hebben vele andere landen dit idee overgenomen. En ook Nederland heeft onderhand al een aantal kattencafés geopend in verschillende steden. Dit is een zeer geliefd fenomeen als je het vraagt aan kattenliefhebbers over de hele wereld. Maar wat houdt een kattencafé precies in?

Wat is het kattencafé?

Het kattencafé is een gezellig cafeetje waar je lekker even tot rust kan komen. Dit onder het genot van een warme kop thee, een gebakje en natuurlijk het gezelschap van schattige katjes die graag met jou willen spelen of knuffelen. Deze katten zijn altijd geadopteerd uit asielen en wonen in deze cafés. Vaak is er ook een samenwerking tussen het dierenasiel en kattencafés. Onder het dak van de kattencafés wordt er natuurlijk goed voor ze gezorgd. Zo krijgen asielkatten toch een nieuw huisje.

Doelgroep

Veel kattenliefhebbers (jong en oud) komen op dit soort cafeetjes af. Het is namelijk logisch dat iedereen die een bezoekje brengt aan het kattencafé, katten in ieder geval heel erg leuk vindt. Daarom zijn dit soort plekken perfect voor deze doelgroep. Hier kun je als trouwe cat lover een hele leuke tijd doorbrengen met allerlei soorten katten. Geen een is hetzelfde, maar dat niet alleen. Hierdoor leer je namelijk ook nog eens mensen kennen en je hebt meteen gesprekstof, want iedereen deelt immers dezelfde passie. Dus je legt ook snel een nieuwe connectie.

Bij sommige kattencafés heb je zelfs maandelijkse evenementjes. In het kattencafé Op z’n Kop in Groningen hebben ze bijvoorbeeld hun kattenbingo, cats & yoga en de movie night. Hier kun je online tickets voor aanschaffen.

De geschiedenis van het kattencafé

In Taiwan (Japan) werd het eerste kattencafé geopend in 1998. Toen het begon moest men nog wel wat aan dit idee wennen. Maar door de media werd dit café al snel erg populair en er kwamen veel mensen naartoe. Vaak waren dit mensen die zelf graag katten wilden, maar niet mochten aanschaffen van hun huurbazen. Toen dit hele idee steeds hipper begon te worden, openden er steeds meer kattencafés. En dit niet alleen in Azië, maar ook in steden als Parijs, Berlijn, Londen en zelfs New York. En Nederland telt inmiddels ook al 18 kattencafés.

Hoe ziet een kattencafé er uit?

Een kattencafé heeft vaak een wat huiselijke sfeer en inrichting. Eigenlijk alsof je bij iemand in de woonkamer bent. En dat is natuurlijk ook wel logisch, want in deze ruimte wonen de katten. Voor de katten is het namelijk wel belangrijk dat hun leefomgeving bewoonbaar en gezellig is.

Met een huislijke sfeer komen ook huisregels. Deze regels staan in verband met hoe jij als gast met de katten omgaat. Til de katten niet zomaar op of laat ze met rust als ze aan slapen zijn bijvoorbeeld 2 regels. De regels staan vaak wel aan de muur of in een boekje aangegeven.

Ook zijn er uiteraard veel kat vriendelijke spullen aanwezig in een kattencafé. Denk aan krabpalen, manden, speelgoed, en klimattributen. En om niet te vergeten zijn er gelegenheden voor de gasten om plaats te kunnen nemen voor een drankje met een gebakje.

De keuken is meestal afgesloten en niet bereikbaar voor de katten. Dit is om de keuken ten eerste hygiënisch te houden. Niemand zit namelijk te wachten op kattenharen in de latte macchiato. Maar ten tweede is dit bijvoorbeeld ook om te voorkomen dat de katten niet stiekem van de voorraad zullen snaaien of spullen kapot maken. Op alle fronten is het onhandig om de katten toegang te geven voor de keuken. Vandaar dat ze dit niet kunnen en mogen betreden.

Ook is er een privé ruimte speciaal voor de katten als ze zich even terug willen trekken. Deze ruimte is niet bedoeld voor gasten.

Het welzijn en leven van de katten in het kattencafé

Naast dat het erg gezellig is met de katjes in het kattencafé, is het natuurlijk wel heel belangrijk dat ze hier een goed leven kunnen leiden. Dat is immers de grootste prioriteit. Ook is het van belang dat dit binnenkatten zijn die veel houden van aandacht en met andere katten overweg kunnen.

Daarom selecteren dierenasielen van tevoren wat voor soort kat er het beste past in een kattencafé. Zo kunnen de katten hier fijn leven, hebben ze het naar hun zin en voelen ze zich op hun gemak. Niemand wilt uiteraard dat de katten zich angstig of gestrest voelen in het kattencafé. Dus er worden zeker niet zomaar katten hiernaartoe gebracht. Ze moeten er wel voor geschikt zijn.

Wanneer een kat aangeeft zich niet fijn en thuis te voelen, wordt er een nieuwe plek voor de kat gezocht. Alle katten hebben namelijk recht op een goed leven.

Er wordt door personeel en vrijwilligers goed gezorgd voor de katten. Zij zorgen ervoor dat de katten dagelijks eten krijgen, geborsteld worden, eventueel medicatie toegediend krijgen en nemen de tijd om met ze te spelen of te knuffelen. Ook zijn ze verantwoordelijk voor schone kattenbakken.

Kattencafé en vegan

Zijn kattencafés wel vegan? Hier zijn de meningen over verdeeld en het is hoe jij er zelf naar kijkt. De een vindt het niet passen in het veganistische straatje terwijl de ander er wel open voor staat en er van kan genieten. Op de menu’s staan in ieder geval altijd wel veganistische opties.

Kattencafés in Nederland

Zoals eerder benoemd kent Nederland 18 kattencafés over het hele land.

Dit zijn de kattencafés die Nederland te bieden heeft:

  • Kattencafé op z’n kop (Groningen)
  • Kopjes (Amsterdam)
  • Mispoes (Den Bosh)
  • The coffee cat (Almere)
  • Digibeet (Alkmaar)
  • Sam en Moos (Assen)
  • Skatjes (Zwolle)
  • Bie moes (Sittard)
  • Balthazar (Nijmegen)
  • Poespas (Leeuwarden)
  • Familie Snorhaar (Breda)
  • KatDeau (Hengelo)
  • Kitty Cat Café (Rotterdam)
  • Sophie (Leiden)
  • Jippies (Haarlem)
  • Theesalon (Hilversum)
  • Pluk Cats & Coffee (Maastricht)
  • Brokken & zo XXL (Gouda)

Dit is ook leuk om te lezen: