Vitamine H

Alles over vitamine H of wel B8.

Vitamine H helpt he om energie uit voeding vrij te maken. En heeft nog veel meer voordelen voor je gezondheid. Een teveel aan deze vitamine is niet schadelijk voor het lichaam. Een te kort aan deze vitamine is echter wel schadelijk voor je lichaam. Vitamine H is een in wateroplosbare vitamine. Deze vitamine is tegenwoordig beter bekend als de vitamine B8.

Wat is vitamine H

Vitamine H staat tegenwoordig vooral bekend als vitamine B8 en wordt ook wel biotine genoemd. Deze vitamine behoord tot de vitamine B – complex.  Het is een in wateroplosbare vitamine, waardoor het niet of nauwelijks door ons lichaam kan worden opgeslagen en we een teveel gewoon uitplassen.

Vitamine H is belangrijk bij het vrijmaken van energie uit (voeding) koolhydraten, vet en proteïne en speelt daarnaast een belangrijke rol in de stofwisseling en de synthese van vetzuren. Daarnaast draagt Biotine ook bij aan een goede conditie van de huid en de haren.

Waar zit vitamine H in?

Je kunt deze vitamine in deze veganistische producten vinden:

  • Sojabonen
  • Rijst
  • Noten
  • Fruit
  • Donkere groenten
  • Pinda’s

Het is belangrijk om deze producten te eten omdat het lichaam deze vitamine niet van zich zelf kan aan maken.

Gezondheidseffecten

Vitamine B8 (H) ook wel biotine heeft verschillende soorten effecten op je gezondheid.

Zo wordt de natuurlijke energie in het lichaam geactiveerd  en speelt het een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. Daarnaast draagt het ook bij aan een normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitten. Ook is het belangrijk voor de huid en houd het je haren sterk.  Het helpt bij het goed houden van de slijmvliezen en houd de geestelijke balans op orde.

Een tekort

Wanneer er een tekort is kan dit leiden tot een huidafwijking, bloedarmoede of een depressie. Het komt bijna niet voor dat er een tekort van is, alleen wanneer je veel rauwe eieren eet is dit risico hoger. Een rauw ei bevat namelijk avidine. Dit is een stofje dat ervoor zorgt dat er geen biotine meer in het lichaam kan worden opgenomen. Wanneer je het ei kookt of bakt kan dit geen kwaad meer.

Een teveel

Een teveel van deze vitamine is niet schadelijk. Het teveel wordt namelijk uit geplast.

Wat wordt er geadviseerd

Categorie/leeftijdAdequate inname biotine
Mannen en vrouwen 
0-5 maanden4
6-11 maanden4
1-3 jaar6
4-10 jaar25
11-17 jaar35
18 jaar en ouder40
Zwangere vrouwen40
Bij borstvoeding45

Dit is ook interessant om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle