ASMR, wat is het?

ASMR, heb jij er al eens over gehoord? Het staat voor autonomous sensory meridian response. Maar wat is ASMR precies?

Het is een tintelende sensatie dat slechts 20% van de mensheid ervaart. Wanneer jij bij deze 20% hoort, kan je door middel van bepaalde subtiele geluiden, bewegingen, aanrakingen en beelden een tintelend gevoel krijgen. Mocht je benieuwd zijn, dan kan je in dit artikel hier meer over lezen en te weten komen.

Hoe beeld ASMR zich uit en is dit voor iedereen?

Het tintelende gevoel dat je krijgt door ASMR begint aan de bovenkant van de hoofdhuid. Vervolgens stroomt deze tinteling achterlangs door naar de nek en wervelkolom. Dit wordt door veel mensen als aangenaam ervaren en ze krijgen er een ontspannen gevoel van. Op het internet en met name via YouTube kan je veel ASMR video’s en audio’s vinden. ASMR wordt meestal uitgebeeld in de vorm van content op sociale platforms.

Eerder gaf ik al aan dat slechts 20% van de mensheid de tinteling van ASMR kan voelen. Maar deze tinteling heb je niet persé nodig om alsnog van ASMR te kunnen genieten. Sommige mensen worden er namelijk ook enkel rustig en ontspannen van zonder de tingtelingen. Dit is ook mogelijk. Veel mensen gebruiken ASMR daarom als middel om in slaap te kunnen vallen.

Maar ASMR is lang niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen worden er ongemakkelijk, geïrriteerd of zelfs boos van. Dit is vaak zo omdat mensen het raar vinden en er zich daardoor niet prettig bij voelen. Ook kan het averechts werken omdat ASMR ook best intiem kan zijn en daar moet je nou net voor open staan.

Dus hoe ASMR geïnterpreteerd word, verschilt per persoon.

Wat zijn de ASMR triggers?

De geluiden, bewegingen, aanrakingen en beelden worden als verzamelnaam ”triggers” genoemd. Dat klinkt misschien op het eerste gezicht wat apart. Deze term wordt namelijk meestal gebruikt voor de wat negatievere onderwerpen. Denk bijvoorbeeld aan triggers die je boos, angstig of verdrietig kunnen maken. Maar in deze vorm wordt het als een positieve term gebruikt. Deze triggers raken namelijk je ASMR tintelingen en/of je ontspanning.

Een aantal populaire ASMR triggers zijn:

  • Fluisteren
  • Op een subtiele manier zachtjes praten (soft spoken)
  • Typgeluiden
  • Tekenen/schrijven
  • Haren borstelen
  • Regengeluiden
  • Crinkels (het kruikelende geluid van bijvoorbeeld papier of bubbelplastic)
  • Tapping (met je nagels of vingertoppen tegen hard materiaal tikken)
  • Massage (niet alleen gemasseerd worden maar ook het visuele beeld van een massage bij een ander)

De geschiedenis van ASMR

Sinds 2008 is ASMR enkel nog op blogs op het internet te lezen. In deze tijd waren er nog geen sociale platforms ontwikkelt. Maar in 2010 is ASMR ontdekt door Jennifer Allen. Zij creëerde een Facebookpagina om meer mensen kennis te laten maken met ASMR. Ze maakte deze pagina specifiek voor de zogenoemde ASMR-comunnity. En de ASMR-communnity bestaat uit een groep mensen die kijken en/of luisteren naar ASMR voor de ontspanning.

In het begin werd ASMR een beetje gezien als een taboe. De meeste mensen vonden dit fenomeen namelijk raar en dachten dat het te maken had met fetisjen en erotiek. Dit komt omdat ASMR nogmaals intiem kan zijn, maar dit is niet op een seksuele manier bedoeld. Er bestaan bijvoorbeeld rollenspellen waarin mensen gerust worden gesteld bij bijvoorbeeld een paniek aanval. Maar sommige mensen interpreteren het als erotisch. Rollenspellen worden namelijk vaker geassocieerd met dat concept. Dus dat was en is nog steeds voor sommigen een misvatting.

Tegenwoordig wordt ASMR steeds bespreekbaarder en is er in de media veel content voor gemaakt. De creators die de ASMR content maken noemen zichzelf ook wel ASMR-tists. Doordat ASMR tegenwoordig ook op platforms als YouTube, TikTok en Instagram te vinden is, is ASMR inmiddels aardig populair geworden. Het wordt ook steeds meer als iets heel normaals gezien. En dit juist omdat het bekender is geworden en daardoor is er meer begrip voor.

Waar is ASMR goed voor?

Als je ASMR zelf als ontspannend ervaart, dan is het zeker goed voor je zijn. Het kan je onder andere goed helpen bij stress, paniekaanvallen, in slaap vallen, mediteren, angsten en geruststelling, Ook komen hormonen als dopamine, endorfine en oxytocine vrij wanneer je geniet van ASMR.

Het is dus niet alleen fijn voor de ontspanning, maar het is ook nog eens heel goed voor je mentale gezondheid. Je krijgt er positieve gevoelens van en het zorgt er voor dat een goede hartslag en ademhaling hebt.

Aanraders wanneer je ASMR een kans wilt geven

Ben je nieuwsgierig geworden naar ASMR en ben je benieuwd wat deze sensatie met jou persoonlijk doet? Dit zijn een aantal tips die vaak megegeven worden als je ASMR een kans wilt geven

  • Ga er even goed voor liggen. Eventueel op de bank met een warm dekentje of, nog beter, in je bed.
  • Doe een koptelefoon of oortjes in. Hierdoor werkt het effect van ASMR beter.
  • Zet een paar zachte lampjes en kaarsjes aan voor een ontspannen sfeer.
  • Zorg ervoor dat je hoofd even helemaal leeg is zodat je je goed op je ontspanning kan focussen.
  • Experimenteer met video’s op YouTube om te kijken welke soort ASMR triggers er het beste bij jou passen.
  • Trek je joggingpak of pyjama aan zodat je je comfortabel voelt.

Hopelijk vond je dit interessant om te lezen en wie weet hoor jij misschien zelfs bij die 20% die de ASMR tintelingen kunnen voelen.

Dit is ook leuk om te lezen: