Eet de regenboog

eet de regenboog

Heb jij wel eens gehoord van het regenboogdieet of eet de regenboog? Tot voorkort had ik er zelf niet van gehoord. Daarom zocht ik het uit. Hieronder vertel ik er meer over.

Het regenboogdieet

De regenboog heeft verschillende kleuren, groente en fruit is precies hetzelfde. Doordat je een variatie eet aan fruit, krijg je verschillende voedingsstoffen binnen. Elke kleur bevat weer andere voedingsstoffen. Het beste is om kleurrijke producten te eten als ze nog het rijpst zijn. Hierdoor krijg je alle voedingsstoffen nog binnen, zonder er een paar te verliezen.

Rood

Er zijn verschillende soorten fruit en groente in de kleur rood te vinden. Veel daarvan bevatten vitamine C. Er zitten gezonde stoffen in: tomaten, aardbeien, watermeloen, paprika’s, bietjes , cranberries, kersen, watermeloen en granaatappels.

  • In kersen zit kalium, wat goed is voor de bloeddruk.
  • Frambozen bevatten vitamine E, K en foliumzuur.
  • Er zitten verschillende vitaminen en mineralen in tomaten. Vitaminen zoals C, A, B1, B2 en B6. En mineralen zoals kalium, fosfor en magnesium.
  • Een watermeloen bevat veel water. Daarnaast zit er ijzer, vezels, kalium, vitamine C, lycopeen en betacaroteen in.
  • Rode paprika bevat heel veel vitamine C.
  • Granaatappels bevatten net als rode paprika vitamine C. Verder bevat het kalium en hebben de pitjes een ontstekingsremmende werking.
  • Bietjes bevatten veel nitraat, te veel nitraat is niet gezond, door het te koken is het niet gevaarlijk. Er zitten vitamine A, C en B11 in. Aan mineralen zit er kalium, magnesium en calcium in.

Groen

Er zijn veel groenten bekend met de kleur groen, ze zijn onmisbaar in onze voeding. Groene groentes en fruit zitten vol met vitaminen, mineralen, vezels, spoorelementen, enzymen en fytochemicaliën. Dat laatste zijn stoffen die in bestanddelen van plantaardige voedingsmiddelen zitten. Alle groene groenten bevatten chlorofyl. Chlorofyl zorgt voor de groene kleur aan groente. Dat zijn bladgroenkorrels. De stof heeft ontgiftende eigenschappen, het helpt je immuunsysteem te verbeteren, het reinigt je huid en je nieren en stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen. Chlorofyl neemt metalen op in het lichaam, zodat het via ons verteringsstelsel ons lichaam kan verlaten.

Er zijn verschillende soorten groene groente en fruit, zoals spruitjes, bloemkool, boerenkool, broccoli en appels. In spinazie zit vitamine K en dat ondersteunt de bloedstolling.

  • Spruitjes bevatten vitamine B1, B2, B6, foliumzuur, vitamine C en K.
  • In bloemkool zit vitamine K, proteïne, thiamine, magnesium, fosfor, vezels, foliumzuur, kalium, mangaan, vitamine B5 en B6.
  • Boerenkool bevat vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium.
  • Appels zijn een bron van vitamine A, B1, B2, B3, C en E.

Oranje

In deze groente en fruit met deze kleur zit betacaroteen. Door deze stof krijgen voedingsmiddelen een oranje kleur. Deze groente en fruit bevat veel vitamine A, wat weer goed voor de weerstand is. Er zijn veel oranje groente en fruit in de winkel vinden zoals wortels, zoete aardappel, perziken, nectarines, pompoenen, papaja’s, mandarijnen en sinaasappels.

  • In wortels zitten kalium, natrium, calcium, fosfor, vitamine B, E en betacaroteen.
  • Zoete aardappelen bevatten vezels, ijzer, magnesium, kalium en vitamine A en C.
  • Perzik is een bron van vitamine B3, B5 en E.
  • Een nectarine bevat veel vitamine C en luteïne.
  • Pompoenen zijn een bron van ijzer, calcium, vitamine C en E.
  • Papaja is een goede bron van kalium en vezels. Daarnaast zit er nog vitamine A, fosfor, calcium, ijzer en natrium in.
  • In mandarijnen zitten veel vezels en bevat vitamine A, B1, B2, B6 en B11.
  • Sinaasappels bevatten veel vitamine C en foliumzuur.

Geel

Deze voedingsmiddelen bevatten veel vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor onze weerstand en werkt in ons lichaam als antioxidant. Gele producten zijn een bron van vezels wat goed is voor de darmwerking. Kies daarom voor een banaan, ananas, gele paprika, citroen en mango.

  • Bananen bevatten veel voedingsvezels, kalium en zetmeel.
  • Een ananas zit vol met vitamine A en C. Verder zit er nog calcium, kalium, magnesium en mangaan in.
  • Gele paprika zit vol met vitamine C.
  • Een citroen bevat veel voedingsvezels, calcium, ijzer, mangaan en selenium.
  • In een mango zit vitamine B6, vitamine A en E in.

Blauw en Paars

In blauw/paarse groente- en fruitproducten zitten verschillende voedingsstoffen. Deze producten zijn goed voor je: bosbessen, aubergine, bramen, pruimen, zwarte bessen en rode kool. Allemaal hebben ze een eigen werking.

  • In bosbessen zit magnesium en kalium.
  • Aubergine bevat mangaan dat de botten ondersteunt.
  • Bramen zitten veel voedingsstoffen in, waaronder vitamine A, B1, B2, B6, B11, C en E. Er zitten ook mineralen in zoals natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper.
  • Pruimen zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C. Daarnaast bevatten ze voedingsvezels die je darmen en stoelgang op gang helpen.
  • Zwarte bessen staan bekend als antioxidant doordat ze vol zitten met vitamine C en E. Verder zitten er mineralen zoals calcium, magnesium, kalium, fosfor en ijzer in.
  • Rode kool zit vol met vitamine C, E en K en mineralen kalium, calcium en foliumzuur. De antocyanen in kool zorgen voor een ontstekingsremmende en antioxiderende werking.

Wit

Hoewel wit niet een kleur van de regenboog is, heeft het verschillende voedingsstoffen die voor je lichaam gezond zijn. Groenten zoals knoflook, bieslook, prei, bloemkool, asperges, koolraap en champignons.

  • Knoflook, bieslook en prei bevatten het fytochemische bestanddeel allicine. Allicine zou het cholesterolgehalte in het bloed en de bloeddruk kan helpen verlagen. Bovendien zou het immuunsysteem versterken.
  • Bloemkool bevat veel stoffen, stoffen zoals vitamine C, K, calcium, kalium en antioxidanten.
  • Asperges zit boordevol met vitamines en mineralen. Vitaminen zoals B1, B2, B11, C, E en K. Bovendien bevatten ze kalium, calcium, magnesium, ijzer, mangaan, zink en fluor. Al deze stoffen zijn goed voor de lichaam.
  • Champignons zijn rijk aan koper, wat in je lichaam zorgt voor een goede conditie van bindweefsels, zoals de huid, bloedvaten en kraakbeen. Ook zijn champignons een bron van vitamine B2 en B3.
  • In bieslook zit vitamine B6, B8, C en K. en mineralen calcium, kalium, magnesium, zwavel en ijzer.
  • Prei is een hydraterende groente. Er zitten mineralen in zoals kalium, magnesium, ijzer, calcium, mangaan en fosfor. Verder zitten er vitaminen in als vitamine A, K, B en foliumzuur.

Voldoende groenten en fruit eten is sowieso gezond. Als je eet volgens de regenboog, dan weet je zeker dat je alle verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet gevarieerd en ook andere producten zoals, noten, zaden, bonen en granen bijvoorbeeld.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle