Eetbare bloemen uit eigen tuin

eetbare bloemen uit je tuim

Eetbare bloemen ze zien er niet alleen heel mooi uit op een bord. Ze zijn ook nog eens gezond. Maar welke bloemen kun je nou eten? Hieronder zet ik een paar bloemen op een rij die je in het wild kan vinden en kunt eten.

Eetbare bloemen

Er zijn verschillende soorten bloemen die eetbaar zijn. Je kunt ze zelf planten in je tuin of in het wild vinden. Toch moet je goed uitkijken met zelf plukken van bloemen. Niet elke bloem die je tegenkomt is eetbaar. Sommige bloemen zijn giftig en zelfs dodelijk. Kijk in een bloemenboek of download een app die je kan vertellen wat voor soort bloem je voor je hebt. Let goed op dat er bloemen en planten zijn die op elkaar lijken. Hieronder vertel ik meer over de soorten eetbare bloemen.

Waarom eetbare bloemen eten?

Ten eerste ziet het er mooi uit als garnering. Het geeft je gerecht veel kleur en een extra smaakje. Ten tweede kunnen eetbare bloemen goed zijn voor je gezondheid.

Let op op wild plukken

Als je de bloemen wild wil gaan plukken is het wel goed om met een aantal dingen rekening te houden. Pluk niet alles weg, dieren eten er ook van. Let op waar je ze plukt. om schadelijke stoffen te vermijden. Denk bij schadelijk stoffen aan: uitlaatgassen, uitwerpselen van dieren en gif om de planten te beschermen. Pluk alleen bloemen die je kent en waarvan je zeker weet dat je ze kunt eten.

Wildplukken, wat zijn de regels?

Madeliefje

Het madeliefje bloeit bijna het hele jaar door. In mei kan je ze overal vinden. Deze bloemen zien er heel mooi uit als garnering op hapjes. Madeliefjes zijn mineraalrijk en een bron van betacaroteen. Je kunt het rauw verwerken in salades, pesto, dipsaus of een groene smoothie. Jonge ongeopende bloemknopjes kun je ook inleggen als kappertjes. Ze worden 5-15 cm hoog. De bloem is tweeslachtig; de witte lintbloemen zijn vrouwelijk, de gele buisbloemen tweeslachtig. De lintbloemen bevatten ongeveer 13 witte blaadjes. Je kunt madeliefjes op alle grondsoorten vinden, vaak in het gras.

Groot kaasjeskruid

Kaasjeskruid is een zeer zachte en verzachtende slijmstof-houdende plant met mooie roze of paarse bloemen. Ze worden 30-120 cm hoog. De bloemen zijn perfect eetbaar, ze zijn mals en licht zoet. Als je ze droogt worden ze donkerder, dieppaars van kleur en kunnen ze gebruikt worden als 100 procent natuurlijke voedingskleurstof. De bladeren van deze bloem zijn ook eetbaar, De bloem is tweeslachtig. De vruchten zijn rond en lijken op kaasjes, vandaar ook de naam groot kaasjeskruid. Deze bloemen bloeien in juni-oktober en zijn te vinden op zonnige open plekken met een voedselrijke grond.

Paardenbloem

Paardenbloemen kun je bijna overal vinden. Ze staan in weide, akker, tuinen en zelfs voetpaden. Paardenbloemen bevatten: kalium, vitamine C, calcium en ijzer. De bloem bevat veel stuifmeel en nectar en smaakt honingzoet, vooral als je de groene kelk verwijdert. Ideaal om te verwerken in gebak, drankjes, siropen, azijn en je kunt er een heerlijke paardenbloem honing van maken. Van de paardenbloem is alles eetbaar. Paardenbloem is versterkend en opbouwend. Bij voorjaarsmoeheid, bloedarmoede, zwaarmoedigheid en weinig levenslust. Ook om vocht los te laten. De paardenbloem is een supervoorjaarsgewas dat aansterkt en reinigt. Ze verbetert de gehele stofwisseling en de bitterstoffen zorgen voor een stimulans van de spijsvertering. Stimuleert ook lever, gal en pancreas. Bloeitijd is van april – oktober. Je kunt deze bloem op een zonnige plek vinden. Vrijwel alle grondsoorten. 10 – 50 cm hoog.

Korenbloem 

De korenbloem is een echte eyecatcher op je bord. Deze mooie blauwe bloem geeft kleur aan je salades. De bloemen worden gebruikt in de geneeskunde. Je mag deze bloemen niet wild plukken, het is een beschermde bloem. Uit eigen tuin kun je ze dus wel plukken en eten. De bloemen zelf hebben niet heel veel smaak, licht bitter waardoor ze net een smaakje geven aan je salade of kruidenboter bijvoorbeeld. De bloemblaadjes kunnen ook gebruikt worden voor kruidenboter, broodjes, koek en taart, thee, kwarkgerechten en pesto.

De bloeitijd ten onzent is van juni tot oktober. De korenbloem houdt van zonnige standplaatsen en droge tot licht-vochtige grond die weinig voedselrijk is.

Kamille

Veel mensen kennen kamille vooral van de kamillethee. Je kunt echt veel meer lekkers maken met kamille. Kamille heeft spijsvertering bevorderende eigenschappen. Je kunt de bloemen ook gebruiken als infusie, bijvoorbeeld in appelsap, cider, witte wijn of azijn. De verse bloemen van de kamille hebben een honingachtige en volle smaak. Verder kun je ze in een salade verwerken of in een sorbet. Er zijn verschillende kamillesoorten, dus hoe herken je nu echte kamille? Naast de typische aromatische geur zie je ook dat de bloem vanbinnen hol is als je ze openmaakt. Kamille is een geneesachtige plant en hoewel kamillie vrij onschuldig is, wordt er toch geadviseerd om het niet langer dan vier weken achter elkaar te gebruiken. De plant is eenjarig en wordt 10-40 cm hoog. Tijdens de bloei worden de bloemen kegelvormig en buigen de lintbloemen naar beneden. Echte kamille bloeit in mei-oktober. Ze zijn te vinden op zonnige open plekken op verschillende soorten grond.

Oost-Indische kers

Als er een plant in je moestuin thuis hoort is het zeer zeker de Oost-Indische kers. De Oost-Indische kers is inheems en komt van oorsprong uit Peru, Colombia, Bolivia en Ecuador. De Oost-Indische kers doet het ook heel erg goed in onze moestuin. Het is een klimplant met felgekleurde oranje of gele bloemen. Ze staan niet alleen heel erg leuk in je tuin. Ze zijn ook nog eens heel erg nutig doordat ze de luizen weghouden bij alle andere planten. De bloemen hebben een licht pittige (peper) achtige smaak. Je kunt de bladeren, bloemen, bloemknoppen en zaden eten.

Je kunt de bloemen gebruiken om een gerecht op de fleuren. In een salade. Je kunt van de bladeren een heerlijke pesto maken. Je kunt de gekleurde bladeren in het water doen en dan in een ijsblokjes vorm invriezen. Krijg je leuke ijsblokjes van en het geeft een lekkere smaak aan je drankjes. Je kunt van de bloemen een heerlijke kruidenazijn maken. Je kunt van de bladeren van de plant een heerlijke thee trekken. Van de zowel de bladeren van de bloemen als van de bladeren van de plant kun je een heerlijke kruidenboter maken. De plant heeft vele gezondheidsvoordelen.

Rode klaver

Alle klaversoorten zijn eetbaar. De bloemen van de rode klaver hebben een zoete aromatische smaak. Je kunt deze plant vers of gedroogd verwerken in infusen of salades en siropen. Het ondersteunt het vrouwelijke hormoonherstel en is ook nog medicinaal. Bevat fyto-oestrogenen. Werkt ontkrampend en slijmoplossend bij hoest. Goed dus bij een verkoudheid! Deze plant wordt 15-80 cm hoog en de bloem is tweeslachtig. De bloem zelf is een paars bolletje met meestal schutbladeren eronder. De bloeitijd is in mei-oktober. Deze bloemen zijn te vinden op een zonnige plek op alle soorten grond en vaak in het gras.

Witte dovenetel

Deze plant lijkt veel op brandnetels, tocht prikt deze plant niet. Aan deze plant groeien kleine witte bloempjes waar nectar in zit. Deze bloemen hebben een nootachtige smaak. Je kunt ze op hapjes leggen als garnering. De jonge bladeren van deze plant kun je verwerken in een salade en de wat oudere opstoven als spinazie. De diepe groene smaak verraadt het hoge mineralengehalte. De witte en paarse dovenetel kunnen op dezelfde manier gebruikt worden. De witte dovenetel is bloedzuiverend en aansterkend. Goed bij bloedarmoede en aandoeningen aan de luchtwegen, maar ook bij huidproblemen als droge eczeem. Dooft de prik van brandnetel en insecten. Bloeit van april-oktober. Is te vinden in zonnige plaatsen met een lichte schaduw. Vochtige, voedselrijke grondsoorten. 30-60 cm hoog.

Duizendblad

Duiznendblad is een plant met een mooie bloem. Hij groeit overal in Nederland zoals in de bermen. Het wordt dan net als veel andere kruiden gezien als onkruid. En dat is echt jammer, want het heeft zoveel gezondheidsvoordelen.

Van de bloemen en bladeren van de duizendblad kan thee worden gemaakt. Je kunt de blaadjes gebruiken in soepen en sauzen bijvoorbeeld of in een pannenkoek, door je smoothie in een groente schotel of in een salade. De bloemetjes zijn eetbaar en kunnen een salade mooi versieren.

Let wel op, gebruik niet meer dan 4.5 gram duizendblad per dag. Dan kun je hoofdpijn van krijgen.

Duizendblad is bloedzuiverend en bevordert de bloedcirculatie. Bevat veel mineralen als kalium, natrium, calcium en ijzer. De plant wordt 15-50 cm hoog en is een meerjarige soort. Duizendblad groeit in grasland en wegbermen op alle droge tot vochtige, matig voedselrijke tot voedselrijke bodems.

Timmermans kruid

Duizendblad ook wel timmermanskruid genoemd. Het blad kun je gebruiken om wonden te stelpen. Vroeger deden timmermannen dit op hun wond om zo het bloeden sneller te laten stoppen. Goed om te weten, dat het je helpt bij je wonden. De verbanddoos groeit gewoon in de natuur.

Pinksterbloem

Bij de pinksterbloem zijn de bloemetjes en blaadjes beide eetbaar. Deze bloemen hebben een pittige smaak en bevat veel vitamine C. Is ook goed voor de doorstroming van de spijsvertering. Pinksterbloem wordt in salades gebruikt. Ze worden 15-50 cm hoog. De kleur van de bloemen varieert van wit tot lila. Ze bloeien in april-juni en je kunt ze overal vinden, vooral waar het een beetje vochtig is.

Lavendel

Lavendel heeft een sterke bittere smaak en wat fris, zoetig. Als je teveel lavendel toevoegt aan een gerecht kan het gaan overheersen. Het wordt medicinaal veel gebruikt, maar je kan lavendel wel eten. Je kunt lavendeltakjes toevoegen aan groenteschotels en stoofschotels. Lavendel werkt bij hoofd- en buikpijn, slapeloosheid en haarverlies. De bloemen kunnen gedroogd en vers gebruikt worden in gerechten. Ze worden vaak in zoete gerechten gebruikt. Lavendel kan 25 cm hoog worden. Lavendel houdt van veel warmte en vrij droge, kalkrijke en goed doorlatende grond.

Viooltjes

Alle viooltjes zijn eetbaar, alleen zijn ze bij de bloemist vaak bespoten en hierdoor giftig. De viooltjes groeien in de halfschaduw onder grote bomen in zware humusrijke grond. Vaak te vinden langs bosranden. Viooltjes kunnen verschillende kleuren hebben. De smaak is bloemachtig, fruitig, mild en soms wat zeepsopachtig. Ze worden vaak gebruikt voor topping doordat ze geen sterke smaak hebben. Je kunt ze ook in salades verwekren, taarten mee maken en zelfs snoepjes. Je kunt ze zowel vers als gedroogd gebruiken om een heerlijke thee mee te maken. De bloemen zijn meerjarig en worden 10-12 cm hoog. Viooltjes hebben een voedend invloed op de huid en de spijsvertering.

Let op: Kaapse viooltjes zijn niet eetbaar! Deze behoren ook niet tot de viooltjes. Maar wordt door veel mensen wel als een viooltje gezien. Deze kun je dus niet eten, hij is giftig.

Marjolein

De plant van marjolein is heel fijn van smaak, maar ook medicinaal goed te gebruiken. Het wordt vaak gebruikt in salades, soepen, sauzen, aardappelgerechten en tomaten gerechten. Ook kun je er thee mee maken. De smaak van marjolein is fris, zoetig en kruidig. Marjolein heeft een antibacteriële en ontspannende/krampstillende werking. De plant is meerjarig en kan 30-60 cm hoog worden. Deze bloemen staan graag op een zonnige plek met een vrij droge kalkhoudende grond.

Rozen

Denk je aan de roos, dan denk je aan de liefde. Rozen, ze ruiken heerlijk en je kunt er fijne beauty producten mee maken. Maar ook op je bord mag deze lekkernij niet ontbreken. Rozen hebben een heerlijke fris zoette smaak. Je kunt er een heerlijke jam van maken, gebruiken om snoepjes mee te maken, in je toetje, taartje, smoothie of heerlijk door je salade. Je kunt de rozenblaadjes drogen en er een heerlijke thee mee maken. Ze zijn lekker in combinatie met frambozenblad of brandnetels bijvoorbeeld.

Er zijn nog veel meer eetbare bloemen zoals:

  • Paarse Salie
  • Goudsbloem 
  • .Sering  (kun je echt heerlijke siroop van maken)
  • Courgettebloem
  • Sleutelbloem
  • Bieslookbloemen
  • Klaprozen
  • Afrikaantjes
  • Teunisbloem

Tips voor eetbare bloemen:

  • Eetbare bloemen kun je na het plukken het beste zo snel mogelijk gebruiken.
  • Was de bloemen niet, hierdoor worden ze slap en verwelken ze.
  • Kweek eetbare bloemen thuis. Lekker makkelijk en zo weet je zeker dat er geen chemische stoffen opkomen.
  • Pluk bloemen met handschoenen aan.
  • Vergelijk met een app welke bloem je voor je hebt. (Plantnet)

Wil je zelf kruidenboter of pesto maken? Dan hebben wij hier lekkere recepten en voorbeelden van:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook