Rozenbottel wat is het?

rozenbottel, je kunt er een heerlijke thee van maken.

Rozenbottel je hebt er vast wel eens van gehoord. En misschien ken je zo ook wel van de rozen struiken? Misschien ben je het wel eens tegengekomen in de natuur. Rozenbottel heeft veel verschillende werkingen voor het lichaam. Je kunt er heerlijke recepten mee maken en je huid goed mee verzorgen.

Wat is het?

Rozenbottel is een vrucht van de plant rosa, ook wel bekend als de roos. De bottels verschijnen na de bloei in het najaar. Ze hebben een rode, gele, oranje of paarse kleur. De rozenvruchten hebben een ronde of langwerpige vorm. Ze zijn zuur van smaak, waardoor ze niet veel rauw worden gegeten. Door ze 10 minuten te koken worden ze wat zoeter. Veel soorten zijn zeer hoog in vitamine C en geschikt voor consumptie. Mensen en vogels kunnen er van eten. Ze kunnen ook gebruikt worden in herfstboeketten of als andere decoratie.

Soorten rozenbottel

  • Hondsroos: langwerpig
  • Rosa rugosa: Japanse rimpelroos.
  • Apothekersroos
  • De Eglantier

Waar is het goed voor?

Rozenbottel heeft allerlei goede functies. Het is goed voor je immuunsysteem, bewegingsstelsel, spijsvertering, urinewegen en het helpt uitwendig.

  • Immuunsysteem: Het is vitamine C aanvullend, antioxidant, ontstekingsremmend, mild laxerend, mild urine afdrijvend, bloedzuiverend en aansterkend.
  • Bewegingsstelsel: Ontstekingsremmend en pijnstillend bij artrose en artritis. Bij reuma. Preventief bij nierstenen, niergruis en blaasgruis. Tonicum voor de nieren.
  • Spijsvertering: Maagversterkend en bevordert spijsvertering. Mild laxerend, maar ook in te zetten bij diarree.
  • Urinewegen: De zaden zijn urine afdrijvend en bloedzuiverend
  • Uitwendig: samentrekkend, bloedstelpend en wondhelend.
  • Bloedsuikerverlagend: Voorkomen van ouderdomsdiabetes.
Branch of ripe rose hip in sunlight.

Waar kan je het voor gebruiken?

  • Tinctuur: vers of gedroogde rozenbottels
  • Infusie: vers verpulverde rozenbottels zonder zaden, haartjes. 10 minuten koken, zeven en opdrinken.
  • Thee: gedroogde zaden. Gedroogde rozenbottels zonder zaden en haren: 10 minuten koken, zeven en opdrinken.
  • Jam: verse rozenbottels
  • Likeur en wijn: verse rozenbottels
  • siroop: verse rozenbottels
  • Azijn: verse rozenbottels

Rozenbottels bevatten

  • Vitamine C
  • Flavonoïden
  • Glycosiden
  • Vruchtenzuren
  • Looistoffen
  • Anthocyanen
  • Koolhydraten
  • Pectine
  • Carotenoïden
  • Vitamine B1, B2, B5, K en E

Zaden bevatten

  • Oliën en onverzadigde vetzuren
  • Vitamine A, E en sporen vitamine C
  • Anthocyanen
  • Anorganische verbindingen
  • Vanilline

Advies

Je kan het beste 6-8 per dag eten. Pitten goed te gebruiken bij een blaasontsteking en uit de pitten wordt ook een heerlijk voedende huidolie geperst. Ook kan je de rozenbottels drogen om ze langer te bewaren. Drogen moet op 40 graden Celsius. Je kan ze dan een half jaar bewaren. Bewaar ze op een droge, donkere plek.

Rozenbottels in de keuken

Je kunt de rozenbottels voor van alles en nog wat gebruiken in de keuken. Voordat je ze gebruikt met je wel eerst de steeltjes en de kelkbladeren van de bottels verwijderen.

De zaadjes smaken erg bitter, je kunt ze verwijderen voordat je de bottels gebruikt.
Gekookte rozenbottel is bijvoorbeeld lekker door de vegan yoghurt, smoothie, smoothie bowl of … Je kunt er ook een lekkere saus van maken, bijvoorbeeld voor bij de pasta. Je vervangt dan de tomaten of een deel van de tomaten voor de rozenbottels.

En je kunt er ook een heerlijke siroop van maken en drinken als limonade of voor over de pannenkoeken bijvoorbeeld.
Van gedroogde rozenbottels trek je een heerlijke thee.

Plant

De plant zelf wordt 5 meter hoog. De bloemen bloeien in de periode van juni – juli en zijn wit tot roze van kleur. Je kunt ze zelf planten in een groeiomgeving waar de bodem een kalkrijke grond heeft, de plant in de zon staat, een gematigd klimaat heeft en niet te nat is.

Rozenbottel

Pluktijd

Je kan rozenbottels het beste plukken van augustus tot en met december. In de herfst zijn ze sappig en zoet. In principe kun je de rozenbottels van alle wilde rozen gebruiken. De hondsroos, de Japanse rimpelroos, de Eglantier en de Apothekersroos. De rozenbottels van de gecultiveerde rozen kan je beter niet gebruiken. Pas goed op waar de rozen staan. Pluk ze niet langs drukke wegen of waar ze bespoten worden met chemicaliën. Pluk ze juist waar het schoon is. Kijk tijdens het plukken wel uit voor de doorns. Trek geen nieuwe kleding aan en neem voor de zekerheid beschermende handschoenen mee.

Waar kun je rozenbottels vinden?

Rozenbottels kun je op allerlei plaatsen vinden: langs zandweggetjes in bossen, in de duinen, langs landerijen, maar ook in plantsoenen en groenstroken. Ook kun je ze in de tuin vinden. Als je ze zelf wilt kweken kun je het beste hondsroos en Eglantier gebruiken.

Weetjes

  • Hondsroos wordt veelvuldig gebruikt als onderstam voor andere gecultiveerde rozensoorten.
  • Het vitamine C-gehalte vermindert sterk bij bewaring of bij aanraking met ijzer. Dus het best vers of vlak na de pluk gebruiken.
  • De rozenbottel is geen echte vrucht, maar een schijnvrucht. De echte vruchtjes zijn de zaden die binnenin de rozenbottel zit.
  • Niet alleen de bottels zijn eetbaar, je kunt ook de bloemblaadjes van de roos eten.

Dit is ook leuk om te lezen: