Rozen op je bord: rozen-panna cotta

rozen-panna cotta

Het is rozentijd! Rozen doen wat met je: hun schoonheid en geur hebben een weldadige, ontspannende werking en helpen je weer even stil te staan bij het moment en bij de gulheid en schoonheid van alles wat nu simpelweg aanwezig is. Als je sterk geurende rozen in je tuin of op je balkon hebt kun je niet alleen genieten van hun kleur en geur, maar ook van hun smaak. Het is dan wel belangrijk dat de rozen onbespoten zijn (of lang geleden bij een tuincentrum zijn gekocht). Bestrijdingsmiddelen in de rozenteelt zijn nu eenmaal niet op consumptie gericht.

Rozen in je toetjes

Je kunt de bloemblaadjes gebruiken op en in desserts, ijs en gebak, limonade en thee, salades en dressings. Altijd feest! In mijn tuin staat een Zépherin Drouhin, een roze, doornloze klimmer met sterk ruikende rozen. Het is mijn favoriet om in de keuken te gebruiken. Een andere favoriet is de rimpelroos: Rosa rugosa. Deze zie je vaak in duinen en plantsoenen, en is een aanrader om, bijvoorbeeld als heg, in je tuin te zetten. Je hebt dan maandenlang heerlijke geurende rozen, met als toegift mooie rozenbottels (als je genoeg rozen laat staan). Bovendien is het een schitterende bijen- en hommelstruik en alleen die drukte is al een genot om naar te kijken. Laat de rozen in de duinen lekker bloeien: die kun je niet zomaar uitgebreid gaan plukken. En de rimpelrozen in het plantsoen kun je daarnaast beter niet plukken omdat je in waarschijnlijk niet weet wat voor bestrijdingsmiddelen de gemeente gebruikt. Zo zie je maar hoe belangrijk jij als tuinier bent: met jouw keuze voor planten kun je een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van biodiversiteit.

rimpelroos

Ik heb een lekker recept voor een heerlijke rozen-panna cotta. Makkelijk en feestelijk: een ideale, zomerse combinatie! Het recept komt uit mijn schriftelijke cursus Eetbare Wilde Planten, uit de 2e les over de zomer.

Rozen-panna cotta dit heb je nodig:

Nodig voor 2 grote of 3 – 4 kleine panna cotta:

 • 25 gram ongeroosterde cashewnoten (bij voorkeur 4 uur geweekt)
 • 25 gram ongeroosterde amandelen (bij voorkeur 8 uur geweekt)
 • 150 ml water
 • 15 gram santen/kokoscrème
 • 6 gedroogde dadels (of 2 el rijststroop)
 • 5 sterk geurende, onbespoten rozen
 • 2 tl agar-agar poeder
 • nog eens 100 ml water
 • Glaasjes of andere panna cottavormpjes.

Zo maak je de rozen-panna cotta

 1. Blend de cashewnoten en amandelen met de kokoscrème, dadels en de rozen en de 150 ml water tot een gladde romige saus.
 2. Zorg dat de panna cottavormpjes klaar staan.
 3. Doe de 100 ml water in een pannetje, zet het op het vuur en voeg de agar-agar toe, terwijl je steeds met een garde blijft roeren. Laat dit precies 1 minuut op een middelhoog vuur koken, terwijl je goed blijft roeren.
 4. Schenk meteen in de glaasjes/vormpjes, zodra het iets afkoelt stolt het mengsel en krijg je kleine stukjes. Laat voldoende afkoelen en opstijven.
 5. Schuif een mes langs de rand naar beneden, zodat er wat lucht tussen de panna cotta en het glas komt, en keer de glaasjes om op een mooi bordje.
 6. Garneer met wat rozenblaadjes en een groen takje van het één of ander (munt, citroenmelisse, hondsdraf). Het staat ook mooi met gedroogde bloemen.

Dit lekkere recept komt van Laurette van Slobbe, ze heeft van wilde planten haar beroep gemaakt. Ze geeft al ruim 20 jaar workshops over eetbare wilde planten, schrijft boeken en artikelen, en ontwikkelt voor derden en voor haar eigen bedrijf producten op basis van eetbare wilde planten. Meer zomerse vegan recepten met wilde bloemen vind je op Laurette’s site:www.florae.nu

Dit is ook leuk om te lezen:

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.