Vegan béchamelsaus hoe maak je het?

Vegan bechamelsaus 

Vegan béchamelsaus is een plantaardige versie van de klassieke Franse witte saus. Die traditioneel wordt gemaakt met boter, bloem en melk. In een veganistische bechamelsaus wordt de boter en de melk vervangen door een plantaardige variant.

Waar wordt bechamelsaus voor gebruikt?

Béchamelsaus wordt gebruikt als een basissaus in veel verschillende gerechten. Een laagje béchamelsaus maakt alles lekkerder. Veganistische béchamelsaus kan worden gebruikt als:

  • als een vulling voor lasagne;
  • als topping voor groenten zoals bloemkool en broccoli;
  • basis voor vele andere sauzen bijvoorbeeld:
  • veganistische kaassaus;
  • champignonsaus;
  • romige groentesauzen;
  • als saus voor pastagerechten;
  • mosterdsaus;
  • witte wijnsaus.

Kortom, béchamelsaus is een veelzijdige en smaakvolle basis saus, Deze saus kan in veel verschillende gerechten gebruikt worden.

De consistentie van béchamelsaus

De consistentie van vegan béchamelsaus kan variëren van dun tot dik. Dit is afhankelijk van de hoeveelheid plantaardige melk die wordt gebruikt en de duur van het koken. Het kan worden gekruid met zout, peper, nootmuskaat en andere smaakmakers om het te laten passen bij de smaak van het gerecht.

In plaats van plantaardige melk in de béchamelsaus zou je ook kunnen kiezen voor een andere vloestof. Zoals groentebouillon bijvoorbeeld.

lactosevrije béchamelsaus

De orginele béchamelsaus bestaat dan wel uit dierlijke melk en boter. Deze plantaardige béchamelsaus is niet alleen diervriendelijk ook nog eens lactosevrij. Je maakt voor deze vegan béchamelsaus gebruik van plantaardige melk en boter. Dit samen met de bloem zorgt ervoor dat je een roux aan de saus te geven.

Vegan bechamelsaus 
Afdrukken

Vegan bechamelsaus

Ingrediënten

  • 1 ui is het een grote ui gebruik dan een halve
  • 1 laurierblad
  • 500 ml Alpro ongezoete sojadrink
  • 50 gram bloem (ik gebruik volkoren bloem)
  • ½ theelepel gemalen nootmuskaat
  • ½ theelepel kurkuma
  • 70 gram margarine of boter

Instructies

  • Snijd de ui in parten en fruit 2 a 3 minuten in een steelpannetje.
  • Doe het laurierblad en de sojadrink erbij in en breng het aan de kook. Zet dan het vuur of de warmte bron uit.
  • Laat het geheel met de deksel erop 15 minuten trekken. Haal na 15 minuten de ui parten en het laurierblad eruit.
  • Smelt de margarine in een andere steelpan op middelhoog vuur. Voeg de bloem toe en laat 3 min. al roerend met een garde garen.
  • Zet de warmte bron nu lager en voeg nu al roerend met de garde steeds beetje bij beetje de sojadrink toe.
    Je kunt de volgende scheut pas toevoegen als de vorige helemaal door het geheel is opgenomen.
  • Laat op laag vuur al roerend 5-10 minuten zacht koken. Breng op smaak met de nootmuskaat, kurkuma peper en eventueel zout.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook