Vegan moussaka: Moussaka is een traditioneel gerechten uit de Griekse keuken. Moussaka is een Griekse ovenschotel. Naast de Grieken hebben ook de Turken, Roemenen en de Arabieren een eigen moussaka.
Tegenwoordig eten wij de moussaka warm, maar wist je dat het van oudsher eigenlijk koud gegeten wordt? Moussaka betekent namelijk fris.
Moussaka is een klassiek Griekse ovenschotel gemaakt van plakjes aubergine, gehakt in tomatensaus, wat plakjes aardappel en bechamel saus. Het geheel wordt afgemaakt met wat geraspte kaas.
Vegan moussaka is mijn favoriete gerecht als ik ga eten bij de Griek.
Zelf vegan moussaka maken
Deze ovenschotel is een heerlijk voorbeeld van een gerecht vol smaak met eenvoudige ingrediënten waarvan je de meeste waarschijnlijk wel in huis hebt.
Wat heb je nodig voor een vegan moussaka?
Aardappelschijfjes (zelf gemaakt van gekookte aardappels), dunne plakken gebakken aubergine en een lekkere saus met vegan gehakt, tomaat en kruiden. En tot slot gaat daar een heerlijke zelf gemaakte romige bechamelsaus overheen. Dit alles gaat in de ovenschotel in de oven en komt eruit als een super lekkere Vegan Griekse moussaka.
Meestal maak ik deze heerlijke ovenschotel een dag van te voren. De volgende dag hoef ik hem dan alleen nog maar op te warmen. Tijdens het bereiden komen alle heerlijke geuren je al tegemoet. Het ruikt echt zo lekker.
Aardappelschijfjes zelf maken
Je kunt ervoor kiezen om kant en klare aardappelschijfjes te kopen. Maar je kunt ze ook heel makkelijk zelf maken. Kook de aardappels ongeveer 10 minuten en snijd ze dan ik plakjes.
Vegan moussaka
Ingrediënten
- 2 aubergines
- 750 gram aardappelschijfjes zelf maken of kant en klaar
- 1 bakje vegan gehakt
- 2 uien
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel oregano
- 1 theelepel kaneel
- 1 klein blikje tomatenpuree
- 1 groot blik tomaten blokjes
- 1/2 blik water Het lege blik van de tomatenblokjes vul ik met water
- zout en peper naar smaak
Voor de bechamelsaus
- 30 gram boter
- 30 gram bloem
- 250 ml amandelmelk
Instructies
- Verwarm de oven voor op 18 graden
- Snipper de ui en pers de knoflook. Fruit dit in een pan 2 minuten.
- Voeg het vegan gehakt en de tomatenpuree toe.
- Voeg ook de kaneel en oregano toe en roer alles goed door. Laat twee minuten koken.
- Doe dan de tomatenblokjes erbij en breng de saus op smaak met peper en zout. Laat de saus ca. 10 minuten sudderen.
- Gril de schijfjes aubergine op de gril of in de grillpan. Heb je die niet, dan kan het ook in de koekenpan.
- Vet de ovenschotel in met boter. Leg de helft van de aardappelschijfjes over de bodem. Leg hier overheen een deel van de gebakken aubergine. Doe daaroverheen de saus met het gehaktmengsel. Leg dan weer een laagje aardappelschijfjes erover, daarover heen weer de aubergine schijfjes en dan weer de saus erover. En tot slot doe je de vegan bechamelsaus er over.
- Bak de vegan moussaka 30 minuten in de oven.
bechamelsaus
- smelt de boter in een pannetje. Voeg de bloem toe en roer met een garde door. laar een paar minuten sudderen, al roerend. Giet dan beetje bij beetje de amandelmelk erbij en roer met de garde door. Laat indikken tot een romige saus. Breng op smaak met peper en zout.