Veganistische Gazpacho: Gazpacho is een typisch Spaans gerecht. Het is een heerlijke koude soep met rauwe groenten en kruiden. De originele versie is gemaakt van tomaten en zonder vlees of bouillon. Deze soep hoor je koud te eten. Het is heerlijk voor de warme zomer dagen, gazpacho lest de dorst en stilt de trek. En omdat het vol met groentes zit krijg je zo meteen de nodige vitamines en mineralen binnen.
Je kunt de vegan gazpacho eten als voorgerecht, lunchgerecht, tapas, amuse of gewoon als lekker tussendoortje.
Beauty weetje: Door het verwarmen van tomaat en paprika, komt het stofje lycopeen vrij en dit is dan weer heel erg goed voor je huid. En door het te verwarmen (en daarna weer laten afkoelen) vind ik het ook nog eens veel lekkerder.
De traditionele gazpacho komt uit Spanje. Maar inmiddels hebben we de koude soep omarmd en experimenteren we er flink mee. Zo maak je groene gazpacho van kropsla, tuinerwten en bieslook. En serveer je de gele variant – gemaakt van venkel, gele paprika, mais en winterpeen – met witte wijn en kaasblokjes.
Veganistische Gazpacho wat heb je nodig voor 450 ml koude soep?
- 7 rijpe tomaten of 1 doosje cherry tomaatjes (250 gram)
- 1 rode paprika
- 1/2 komkommer
- handje vol verse peterselie
- sjalotje
- 2 teentjes knoflook
- 1 el appelazijn
- 2 el water
- 1 el olijfolie, extra vierge
- Eventueel zout en peper na eigen smaak toevoegen.
Wil je een keer wat anders dan kan je dit eraan toevoegen:
- 2 zoetzure augurken
- 1 potje gegrilde gele paprika
Veganistische Gazpacho hoe maak je het?
- Snijd het sjalotje grof in stukken, en bak deze in de koekenpan.
- Voeg dan ook de tomaten en paprika aan de pan toe
- Doe de rest van de ingrediënten vast in een kom en voeg na een paar minuten bakken ook het sjalotje, de paprika en de tomaten toe.
- Pureer alles tot een mooie gladde massa. Laat het goed afkoelen en serveer het koud.