Wat is weipoeder en is het vegan?

wat is weipoeder? Is weipoeder wel vegan?

Wat is weipoeder nu eigenlijk? Is het nu wel of niet vegan? Nee, het is niet veganistisch. Weipoeder kom je in de gekste dingen tegen. Zoals chips, frisdranken babyvoeding, brood, crackers, gebak, diervoeding en vruchtensappen zijn zomaar enkele voorbeelden.

Wat is weipoeder?

Weipoeder of ook wel Whey of melkplasma genoemd is een bijproduct van de kaasbereiding. De Wei is het water (vocht) wat overblijft bij de bereiding van kaas door het stremmen van melk. De Wei (wei vloeistof) bevat onder andere serum- of wei-eiwitten en de in water oplosbare vitaminen en mineralen die ook in melk voorkomen. De vaste bestanddelen blijven over nadat de Wei is afgetapt. Het ‘plakkerige’ vocht bevat een hoge concentratie aan eiwitten en is rijk aan aminozuren waardoor het snel door het lichaam kan worden opgenomen. De gedroogde wei kennen we als weipoeder.

Eiwitten

Er wordt veel over eiwitten gesproken en geschreven want ieder mens heeft eiwitten nodig om te overleven. Spieren, organen, het bot- en zenuwstelsel en ons bloed bevatten lichaamseiwitten. je hebt dierlijke en plantaardige eiwitten. Plantaardige eiwitten zitten vooral in brood, graanproducten, peulvruchten, noten en paddenstoelen.

De lichaamseiwitten worden opgebouwd uit aminozuren en een aantal hiervan zijn alleen uit voeding te halen. Deze worden essentiële amonizuren genoemd zoals lysine, tryptofaan en valine.

Waarom weipoeder gebruiken?

1.Wanneer je veel sport is het extra belangrijk om aan voldoende eiwitten te komen om sneller te herstellen. Voornamelijk die eiwitten met een hoge biologische waarde. Door het gebruiken van eiwit poeder kun je dit gerichter aanpakken. Als je als veganist gevarieerd eet is de kans op een eiwit tekort heel klein.
2.Whey eiwit poeder helpt bij gewichtsverlies. Dit komt door het verzadigende effect en een meer stabiel bloedsuikergehalte. Tevens houdt het de spieren in conditie wat gunstig is voor de verbranding.

*Wei is een bron van eiwit met een hoge biologische waarde, dit betekent dat er veel essentiële aminozuren aanwezig zijn, de bruikbaarheid voor ons lichaam is hoog.

wat is weipoeder?

Nadelen van weipoeder

Veel eiwitpoeders worden gemaakt van whey. Er zijn vele eiwit poeders op de markt met vele toevoegingen zoals suiker en smaakverbeteraars. Zo op het eerste gezicht lijkt dit dus een gezonde aanvulling op het voedingspatroon. Helaas is echter bij het grootste deel (95%) die je in de winkel koopt, zitten vol met ongezonde en onnodige toevoegingen.Zoals geraffineerde en suikers (bv. aspartaam, sorbitol en sacharine), soja, niet-biologische eieren, tarwegluten, conserveringsmiddelen en inferieure proteïnes! Het gebruik wordt erg aangemoedigd mede door de lage prijs kun je ook teveel innemen met o.a. als gevolg maagpijn, hoofdpijn, misselijk- en vermoeidheid.

Vegan eiwitpoeder

Weipoeder is niet veganistisch. Het is echter het water wat overblijft bij de bereiding van kaas. Een alternatief is Spirulina afkomstig uit algen. Dit is een poeder wat een hoge concentratie plantaardige eiwitten bevat.

Dit is ook leuk om te lezen:

Vind je dit artikel waardevol? Deel het dan met onderstaande knoppen via Social Media zodat ook jouw familie en vrienden toegang krijgen tot deze waardevolle informatie.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *