Veilig zonnen …

vegan magazine - vegan tijdschrift - veganistisch - vegan zonnebrandcreme - vegan zonnen- veilig zonnen -

De Zon

De zon heeft veel voordelen maar ook een paar nadelen. Enkele voordelen, alles gaat weer groeien en bloeien, iedereen is een stuk vrolijker.  Een van de nadelen is het verbranden van de huid, huidveroudering. In dit artikel geven je tips zodat je veilig kunt zonnen.

Verbranden

Vaak hoor ik mensen zeggen och ik verbrand niet zo snel of als ik eenmaal bruin ben hoef ik me niet meer in te smeren want dan verbrand ik toch niet meer. Dit is deels waar je verbrand niet meer oppervlakkig. De UV-B stralen verbranden onze huid, dit voelen we en dit zien we. Wat  we vaak niet weten of  vergeten wordt dat de UV-A stralen door de huid heen gaan en de (huid) inwendig verbranden. Deze verbranding voel je niet. Maar de gevolgen kunnen wel ernstig zijn (huidkanker). Daarom is het belangrijk ook als je al bruin bent om jezelf en je kinderen wel goed in te smeren met een zonnebrandcrème.

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème een paar jaar gelden vonden we dit maar een vies, eng woord. Gelukkig wordt het gebruik van zonnebrandcrème tegenwoordig steeds normaler. We gebruiken nog wel steeds veel te weinig zonnebrandcrème en als we het al gebruiken mag niemand het zien. We smeren het er zo dun op dat het bijna nog geen effect heeft. Het beste is om je vijftien minuten voordat je naar buiten gaat hiermee in te smeren. Zo kan de crème goed intrekken. En ook een hoge factor is hierbij van belang. We moeten ons tegen beide UV stralen beschermen. Het mooiste is een factor 20  of hoger ook als je al bruin bent. Er is niets wat de zon blokt, je huid krijgt dus nog steeds voldoende zonnestralen en vitamine D.

Wat kun je daarnaast nog doen om jezelf goed te beschermen
-petje of houd dragen
-zonnebril dragen
-veel water drinken
-beschermende kleding dragen
-regelmatig je zonnefactor aanbrengen ( om de 2 a 3 uur)

Waterproof
Een veel voorkomende fout is dat er gedacht wordt dat waterproof betekend dat je je de rest van de dag niet meer in hoeft te smeren. Ook al heb je gezwommen het was toch waterproof. Nee dit vatten we echt verkeerd op. Wat de fabrikant hier mee bedoeld is dat het product tegen water kan en je in het water ook beschermd bent. Maar zodra je eruit gaat en je afdroogt is het product weg of deels weg. Ook als je je niet afdroogt. Water werkt als een vergroot glas en zorgt ervoor dat je nog sneller verbrand. Na het afdrogen weer even opnieuw insmeren, is het beste advies.

Voordelen van de zon

De zon heeft ook vele voordelen.Ons lichaam maakt onder invloed van de zon het hormoon endorfine aan. Dit hormoon heeft een positieve werking, want het geeft een gevoel van geluk en u krijgt meer energie. Daarnaast zou het ook een positief effect hebben op het immuunsysteem.

Als de zon schijnt is iedereen dan ook een stuk vrolijker.

​Door de zon maakt ons lichaam vitamine D aan.

Blijf dus zeker wel genieten van de zon. Maar doe dit wel met de juiste maatregelen, om veilig te zonnen.

Gebruik een zonnebrandcrème om veilig te zonnen

Ook in de winterzon is het aan te raden om je huid te beschermen. Daarom zit er in alle gezichtscremes en foundations ook een sps factor. Zodra de lente zon zich laat zien is het aan te raden om een zonnebrandcrème te gaan gebruiken. Ook als je al bruin bent, de UV-A stralen worden niet tegen gehouden door de bruine teint op je huid. In de zomer is een zonnebrandcrème van minimaal factor 30 echt een must, om veilig te zonnen.

Recept om zelf zonnebrandcrème te maken

Dit recept is gemaakt door Geanne Schutter. Geanne, om veilig te zonnen

Recept voor DIY zonnebrandcrème

  • 50 gram kokosolie
  • 45 gram sheaboter
  • 5 gram jojobaolie
  • Non-nano zinkoxide

Hoe maak je DIY zonnebrandcrème

Start met het au bain marie verwarmen van de kokosolie en sheaboter. Het kan even duren voordat de sheaboter gesmolten is. Daarna voeg je de jojoba olie toe.

Haal je mengsel van het vuur en voeg de non-nano zinkoxide* toe. Hiervoor volg je de volgende hoeveelheden:

– Voor SPF 12-19: Gebruik 15% zinkoxide*

– Voor SPF >20: Gebruik 20% zinkoxide*

Als je een zonnebrandcrème met SPF 20 wil maken met 100 gram olie (zoals in dit recept), dan gebruik je 20 gram zinkoxide.

Als alles met elkaar vermengd is, giet je het in een glazen pot. Laat het heel goed afkoelen voordat je er de deksel op doet. Eenmaal uitgehard is je DIY zonnebrandcrème klaar voor gebruik. Net als met reguliere zonnebrandcrèmes van de drogist of gezondheidswinkel is het belangrijk om regelmatig een nieuwe laag aan te brengen en om met gezond verstand van de zon te genieten.

*Het wordt aangeraden om een mondkapje (of sjaal voor je mond) te dragen wanneer je met zinkoxide werkt, omdat het (nano en non-nano) een heel fijne stof is die je luchtwegen kan irriteren in losse vorm.

Dit is ook leuk om te lezen:

Wil jij niets meer missen van VegaLifestyle.nl volg ons dan op facebook. Heb je het recept gemaakt tag ons dan zeker op instagram  of @vegalifetyle

4 thoughts on “Veilig zonnen …

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *