Een crouton is de Franse benaming voor een stukje geroosterd brood in kleine blokjes. Heb je net lekker vers brood gehaald en voor je het weet begint ie alweer droog te worden. Geen paniek! Hier kun je de lekkerste homemade croutons van maken. Lekker door een verse salade of net gemaakte soep. Het leuke of eigenlijk het lekkere aan zelf maken is dat je helemaal zelf de smaak bepaald! Wij delen onze favorieten met je.
Voor alle recepten geldt het liefst brood gebruiken dat al een aantal dagen oud is. Dan wordt het nog veel lekkerder (knapperig). En oud brood is een stuk steviger. Hierdoor valt het minder snel uit elkaar. En het neemt de smaken beter op dan vers brood.
Italiaanse croutons
Deze zijn mijn favoriet! Echt super lekker. Het recept is eigenlijk met wit brood van een aantal dagen oud. Maar zelf vind ik zo ook heerlijk met een donker bruin brood. Of lekkere gemixt.
Wat heb je nodig?
- 2 sneetjes brood
- 1 teentje knoflook
- 2 eetlepels olijfolie
- handje verse tijm
- klein handje verse basilicum
- handje verse oregano
- snufje kurkuma
- peper en zout naar smaak
Zo maak je ze:
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snijd het brood in vierkante blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en doe ze in een grote kom.
- Pers de knoflook.
- Snijd de tijm, basilicum en oregano heel fijn.
- Doe alles in de kom met het brood en hussel het met je handen door elkaar.
- Voeg de olijfolie en kurkuma toe en meng nogmaals goed door elkaar.
- Voeg zout en peper naar smaak toe (zelf doe ik geen zout alleen een snufje peper).
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het brood hierover.
- Bak de croutons 12 minuten en draai ze dan om. Bak nogmaals 12 minuten. Zo worden ze overal even bruin.
- Je kunt ze nu aan je salade of soep toevoegen, als ze zijn afgekoeld/
Pittige croutons
Hou jij wel van een beetje pittig? Dan zijn deze pittige croutons echt iets voor jou.
Pittige croutons wat heb je nodig?
- 2 sneetjes brood
- 1 teentje knoflook
- theelepel chilipeper
- theelepel paprikapoeder
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper naar smaak
Zo maak je ze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snijd het brood in vierkante blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en doe ze in een grote kom.
- pers de knoflook fijn.
- Doe het brood in een kom met alle kruiden en knoflook erbij en meng alles goed door elkaar.
- Voeg nu de olijfolie toe en hussel nogmaals goed door elkaar.
- Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Zelf doe ik hooguit nog wat peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het brood hierover uit.
- Bak de croutons 12 minuten en draai ze dan om en bak weer 12 minuten Zo worden ze allemaal gelijk bruin.
- En klaar voor gebruik zijn ze als afgekoeld zijn
Knoflook croutons
Deze is erg lekker door een frisse salade of door een lekkere tomaten soep bijvoorbeeld.
Wat heb je nodig?
- 2 sneetjes brood
- teentje knoflook
- snufjes zout (deze vind ik zelf erg lekker Herbamare Original Zout)
- handje verse basilicum
Hoe maak je de knoflook croutons
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Snijd het brood in vierkante blokjes van ongeveer 1 bij 1 cm en doe ze in een grote kom.
- pers de knoflook fijn.
- Snijd de basilicum fijn
- Doe alles in de kom en hussel goed door elkaar.
- Voeg nu de olijfolie toe en hussel nogmaals goed door elkaar.
- Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Zelf doe ik hooguit nog wat peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het brood hierover uit.
- Bak de croutons 12 minuten en draai ze dan om en bak weer 12 minuten Zo worden ze allemaal gelijk bruin.
- Je knut ze gebruiken als ze afgekoeld zijn
Sesam croutons
Deze sesam versie is ook erg lekker. Je kunt de sesam ook vervangen voor maanzaad.
Wat heb je nodig?
- 2 sneetjes brood
- theelepel sesamzaad
- 1 teentje knoflook
- 4 takjes peterselie
- 2 eetlepels olijfolie
- zout en peper eventueel naar smaak
Hoe maak je deze lekkere sesam croutons
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Pers de knoflook fijn.
- Snijd het brood in blokjes of reepjes.
- Snijd de perterselie fijn
- Doe het brood in een kom met alle kruiden en knoflook erbij en meng alles goed door elkaar.
- Voeg nu de olijfolie toe en hussel nogmaals goed door elkaar.
- Voeg eventueel zout en peper naar smaak toe. Zelf doe ik hooguit nog wat peper.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het brood hierover uit.
- Bak de croutons 12 minuten en draai ze dan om en bak weer 12 minuten Zo worden ze allemaal gelijk bruin.
De croutons eenmaal zijn na het bakken en afkoelen nog ongeveer twee weken te bewaren. Luchtdicht en afgesloten in een bakje of goed schoongemaakt jampotje.
Het leuke en lekker aan zelf maken is dat jezelf ook de maat van de croutons kan kiezen Bij de soep zijn langere (soort soepstengels) ook erg lekker. In een salade kunnen iets grotere ook lekkerder zijn. Ga hier gewoon eens mee experimenteren.