Zelfliefde een dag vol, helemaal voor jezelf

zelfdeliefde zo belangrijk

Zelfliefde: Ontspanning, tot rust komen en jezelf op de eerste plek zetten. Wij als mensheid hebben dat wel eens nodig. Soms raken we helemaal verzeild in onze stress en zorgen. Daarom is het goed om zo nu en dan een dagje helemaal in het teken van jezelf en jouw behoeftes te zetten. Dit zodat je weer wat tot jezelf kan komen en je weer helemaal kunt opladen. Dat is heel belangrijk!

Je verdient het om jezelf een rustdagje te gunnen, dit is pure zelfliefde. Lees hier voor tips en inspiratie om jezelf eens even in het zonnetje te zetten. Van een heerlijk moment in bad tot het beoefenen van omarmende yogaoefeningen. Hier lees je het allemaal. Dus zet voor jezelf een kop thee en geniet van je ultieme relax dag!

Lekker in bad

Een ontspannend bad nemen is eigenlijk altijd een goed idee. Zowel overdag als s’ avonds. Dus zet de warme maar kraan aan, want een warm bad is heel ook nog eens erg gezond en goed voor je hormonen. Je komt hierdoor even goed tot rust. En om het jezelf nog fijner te maken zijn er talloze veganistische en fris ruikende producten waar je uit kunt kiezen voor jouw badder moment.

Badproducten

Er zijn heel veel vegan en diervriendelijke producten voor in bad. Van badgel tot heerlijke bruisballen. Ze bestaan er in allerlei soorten, maten, kleuren en ruiken allemaal overheerlijk. Geen enkele is hetzelfde dus er is voor ieder wat wils, ook voor de vegans. Het leukste aan de bruisballen is dat ze kleur afgeven als je ze in het water legt. Sommigen geven zelfs meerdere kleuren tegelijk af. Dat beloofd een kleurrijk badje te worden.

Houd jij meer van een badolie? Het product genaamd ”super berry and bath and shower oil” van het merk Vegan-Beauty is dan aan jou besteed. Dit product is 100% veganistisch en dierproefvrij. Ook heeft het een heerlijke geur. De ingrediënten bevatten onder andere framboosolie, zonnebloemolie en fruitolie.

Ten slotte is badschuim ook een zeer geliefd product voor in bad. Papoutsanis biedt jou allemaal variaties op gebied van badschuim. Van oranjebloesem en lavendel tot bergamot en witte thee. Plus, het is ook nog eens veganistisch en dierproefvrij. Een ander veganistische badschuim is het product genaamd Sunday Rain. Deze heeft ook weer verschillende geuren zoals mango en kokos, acaibessen, rozengeur en nog veel meer.

Gezichtsmaskers

Een lekker gezichtsmaskertje helpt om je te ontspannen.En het is ook nog eens heel goed voor je huid. Voor je een masker aanbrengt op je gezicht is het belangrijk om eerst je huid goed te reinigen, zodat de werkstoffen van je gezichtsmasker ook echt goed kunnen intrekken. Doe lekker je zachte badjas aan en je haar in een knotje op te steken. Een relax muziekje aan en ontspannen maar.

In dit artikel kun je lezen welke soorten maskers er zijn en wat ze voor je huid doen. Waarom een gezichtsmasker? En welke soorten zijn er?

Van het merk Revolution zijn er heel veel sheet masks om uit te kiezen die vegan zijn. Ook het merk Garnier biedt velen veganistische gezichtsmaskers.

Een aantal fijne maskers zijn:

Er zijn er nog meer merken die veganistische gezichtsmaskers hebben..

Zelfliefde

Zelfliefde

Goed voor jezelf zorgen is erg belangrijk, dit noemen we ook wel zelfliefde. Als je van jezelf houdt, straal je zelfvertrouwen, gezondheid en positiviteit uit. Voor velen van ons is het erg lastig om in de spiegel te kijken en jezelf te omarmen zoals je bent. En dat terwijl we juist trots zouden moeten zijn op wie we zijn. Op onze striae, op onze cellulitis, op onze rimpels en alle andere imperfecties. Dit maakt ons tot wie we zijn. Het hoort letterlijk bij mens zijn. Iedereen krijgt er namelijk mee te maken, met deze normale aspecten die bij ons lichaam komen kijken. Dik of dun, jong of oud, man of vrouw.

De druk van perfectie

En nee, we zijn niet iedereens cup of tea. Maar dat is ook oké, want ook dit is menselijk. Neem Barbie in je hoofd even als voorbeeld. Iedereen houdt van Barbie, niemand haat haar, ze heeft haar Ken, haar grote roze huis, haar vele geslaagde beroepen en als kers op de taart is er geen enkele imperfectie. Maar weet je wat? Deze vrouw bestaat niet eens. Dit is karikatuur van hoe de maatschappij een mens zou willen zien en hoe de mens zelf zou willen zijn. Maar waarom? En aan het einde van de dag moet je de druk niet op jezelf leggen om zo perfect mogelijk te zijn. We zien allemaal hoe dat bijvoorbeeld bij beroemde mensen af is gegaan.

Kijk bijvoorbeeld maar hoe de arme Marilyn Monroe zich moest voordoen aan de buitenwereld maar achter de schermen hier kapot aan ging. Het ging er allemaal om hoe ze overkwam op de wereld en niemand gaf om haar welzijn. Er werd haar verteld hoe ze moest opereren en mocht nooit haar ware zelf zijn. Ze mocht zichzelf niet omarmen. Deze mevrouw was ongeveer perfect, maar doodongelukkig. En net als Barbie, heeft Marilyn Monroe ook nooit echt bestaan. Marilyn Monroe was Marilyn Monroe niet. Wat ze wel was, was Norma Jean verstopt in weer dat karikatuur. Prachtig van buiten, maar gebroken vanbinnen. Dit bewijst dat je uiterlijk niet jouw geluk in het leven definieert. Je innerlijk doet dat wel.

Jij bent jij

Niemand is perfect. Of laten we het anders zeggen. Iedereen is perfect op zijn/haar eigen manier. En wat doen we er uberhaupt moeilijk erover. Zolang je gelukkig leeft en een goed mens vanbinnen bent, maakt het toch eigenlijk totaal niet uit dat je bijvoorbeeld een enorme moedervlek op je wang hebt? Maakt dat jou minderwaardig? Nee, want je hebt alsnog dezelfde rechten en waardes als die persoon met een egale huid. Dus kijk op een andere manier in die spiegel en wees trots op wat er staat, want je bent werkelijk waar geweldig. Bovendien zit de werkelijke schoonheid vanbinnen als je het mij vraagt.

Zelfliefde wat is het precies?

Yoga goed voor je en zo creëer je meer zelfliefde

Yoga is een perfecte manier om in verbinding met jezelf te komen. Er bestaan yogatechnieken die je kunnen helpen om vrienden te worden met je imperfecties. Hier zegt yogadocente Kirsten Smit het volgende over:

“Uiteraard zijn er nog super veel andere fijne yogahoudingen maar dit zijn 3 van de meest fijne oefeningen vind ik zelf, als ik even uit mijn gedachtes wil komen, en weer wil verbinden met mezelf.
Succes en vooral geniet van deze kleine rustmomentjes die je jezelf kunt geven:”

De kindhouding ofwel; childs pose:

”Dit is een houding die ik voor kinderen vaak uitleg als, maak maar een klein egeltje van jezelf. Je brengt je knieën naar buiten, grote tenen naar elkaar toe, en je wandelt met je handen naar voren om zo je voorhoofd te laten ontspannen op de mat. Het is een houding waarin je je super klein maakt en je ogen kunt sluiten. Je sluit je letterlijk even af van de buitenwereld en kunt jezelf een moment gunnen van rust en liefde. Door je te focussen op de ontspanning in je lijf, gepaard met concentratie op je ademhaling, kun je tot rust komen en verbinding maken met lichaam en geest. Door diep naar je buik te ademen, ontspan je steeds wat meer en voel je jezelf steeds wat dieper in je mat wegzinken.
Ik vind dit persoonlijk zelf 1 van de fijnste oefeningen als ik bijvoorbeeld merk dat ik thuis van werk kom en erg vol in m’n hoofd ben met gedachtes. Ook voor het slapen gaan, kun je deze houding op bed doen om een fijnere nachtrust in te gaan.”

yoga voor meer zelfliefde

Een tweede houding; speciaal voor meer zelfliefde

”Kom op twee benen staan, voeten staan op heupbreedte. Knieën zijn lichtjes gebogen. Je begint je armen als een zweefmolen langs je lichaam te zwaaien van links naar rechts. Je kunt de beweging groots beginnen om zo letterlijk alle spanning van je af te kunnen schudden. Dit geeft een heerlijk gevoel. Wanneer je de oefening een tijdje achter elkaar gedaan hebt bouw je het af door de beweging kleiner te maken. Uiteindelijk kom je weer tot stilstand met je armen langs je lijf en je handpalmen wijzen naar voren. Sluit dan even de ogen en voel even na. Voel je hartslag. Ontspan bij iedere uitademing nog wat meer.

Deze houding kan je het gevoel geven dat je weer contact met de aarde maakt, contact met jezelf maakt, en contact met je ademhaling maakt.”

Een volgende oefening;

”Kom op je rug liggen, en breng je knieën naar je borst toe. Pak je knieën dan vast met je handen, en begin cirkels te bewegen over de onderkant van je rug. In je onderrug zitten super veel zenuwen die op een dag heel wat te verduren krijgen. Op spannende momenten zijn we geneigd veel spieren onbewust aan te spannen. Dit kan zorgen voor een pijnlijke gespannen onderrug. Door deze oefening te doen, kunnen we heel makkelijk onze onderrug masseren. Doe wat goed voelt, misschien maak je de cirkels wat groot, of juist heel klein. En adem rustig en ontspannen in door de neus, en heel langzaam ook weer uit door de neus. Als je merkt dat je op een punt wat meer spanning ervaart, rol je misschien wat langer over dit punt om ruimte en ontspanning te creëren op dit punt. Wanneer je de cirkels een tijdje de ene kant op gemaakt hebt, kun je daarna de cirkels de andere kant op bewegen. Heerlijk gevoel.

En breng daarna maar weer even je benen gestrekt in de mat, om te kunnen ervaren wat je voelt. Misschien merk je wel verschil met hoe je onderrug voelde voor deze oefening, en hoe het nu voelt.”

Wil je meer weten over yoga of zelfs een yogasessie bijwonen?

Wandelen

Waarom is het gezond om naar buiten te gaan? Ten eerste biedt de natuurlijke omgeving veel schoonheden. Je kan naar buiten gaan om hier foto’s van te maken of om simpelweg te genieten van de natuur. Dit kan je vervolgens blij en rustig maken. Ook gaan mensen wel naar buiten om zich productief te voelen. Als je wel eens een minder dagje hebt, maakt even naar buiten gaan net het verschil om jezelf toch een iets opgewekter gevoel te geven.

Maar waar een frisse neus voornamelijk goed voor is, is voor de hersenen, je beweging, je gewrichten, je stofwisseling, je humeur en je stresslevel. Hoe langer je wandelt, hoe beter het deze 6 factoren beïnvloed. Ook geeft wandelen je een energiek gevoel. Een wandeling van 20 minuten heeft namelijk hetzelfde effect als een kopje koffie. Dan is wandelen zeker een gezondere optie. Het geeft je inspiratie, concentratie en het maakt je even goed wakker.

Ik zou zeggen, trek je jas aan, neem gezellig iemand mee of doe het alleen. Maar ga in ieder geval lekker aan de wandel!

Kaarsen

Een lekkere geurkaars kan heel veel voor je doen. Het geeft een positief effect op een depressieve stemming, angstgevoelens en stress. Vooral in deze winterperiode krijgt men last van de vroege donkerte. Dan is een geurkaars perfect. Niet alleen om gezelligheid te creëren, maar ook voor de mentale gezondheid. De aromatische geuren triggeren de negatieve gevoelens die aan je hersenen worden gegeven. En hierdoor krijgen hormonen als dopamine en serotonine een boost. Vandaar dat een fijne geurkaars jou kan helpen als je je niet prettig voelt.

Een aantal lekkere en veganistische geurkaarsen zijn:

 • Vegan Geurkaars Apricot & Fresia (JOIK)
 • Blossom Geurkaars in glas (Hema)
 • Tinnen Geurkaars Dutch Tulips (Me&Mats)
 • Vegan geurkaars Chérie van koolzaadwas (JOIK)
 • Scented Candle Artemis (Sophie Mae)

Water drinken

Goed genoeg water blijven drinken oftewel, stay hydrated. Je zal deze tip vast wel eens vaker hebben gehoord, maar het is wel echt heel belangrijk voor je. Water hebben we namelijk nodig om niet uit te drogen, onze bloeddruk op pijl te houden, afvalstoffen weg te spoelen, hoofdpijn te verminderen en ons lijf energiek te houden.

Daarom is het slim om rekening te houden dat je genoeg water drinkt op een dag. Proost!

Water, wat is het precies?

Schrijven vanuit zelfliefde

Voor jezelf gaan schrijven is een hele goede manier om je emoties voor jezelf kwijt te kunnen. Soms zitten we er helemaal doorheen, maar willen we er niet over praten. En als jij dit ervaart, schrijf het dan van jezelf af. Dat zal opluchten en ook nog eens therapeutisch werken. Je hoeft het ook niet aan een ander te laten lezen. Als tip zou ik daarom aanraden je zorgen op papier uit te schrijven in plaats van je telefoon. Mocht het namelijk zo zijn dat je dit eenmalig voor jezelf wilt opschrijven en voorkomen dat een ander het vindt, dan kan je het papier achteraf in de prullenmand doen of in de open haard gooien.

Daarnaast is het ook nog eens heel leuk om voor jezelf te schrijven. Het hoeft niet alleen maar over je zorgen te gaan, ook al lucht dat wel op. Maar als jij in een vrolijkere stemming bent, is het leuk om lijstjes te maken over verschillende onderwerpen die je leuk vindt. Een aantal ideeën zijn:

 • 10 landen die ik zou willen bezoeken in het leven
 • Een bucketlist maken
 • Voornemens voor het nieuwe jaar
 • 10 dingen die mij gelukkig maken
 • Wat vind ik allemaal mooi aan mezelf?
 • Een lijst met je favoriete series/films/boeken
 • Gerechten die je nog zou willen bereiden
 • Mijn 10 beste eigenschappen
 • Positieve quotes opschrijven (er staan genoeg mooie op Pinterest!)
 • Mijn ultieme playlist met mijn favoriete nummers
 • Waar ben ik dankbaar voor?

En zo zou jij zelf nog meer leuke ideeën kunnen bedenken.

Lezen over zelfliefde

Leg je telefoon weg en pak daarvoor in de plaats een leuk boek om jezelf in te verliezen. Om in het thema zelfliefde te blijven, heb ik een aantal geschikte aanraders voor jou om jezelf een boost van zelfliefde te geven. Maar pak vooral een boek waar jij zin in hebt.

Zelfliefde aanraders:

 • Vrienden worden met je lijf van Lisette Thooft
 • De kracht van zelfliefde van Shanti Schiks
 • Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt van Haemin Sunim
 • Good vibes, good life van Vex King
 • Goed zoals je bent van Frederike Mewe
 • Manifesteren kun je leren van Willemijn Welten
 • Wees eens lief voor jezelf van Maaret Kallio
 • 999 vragen aan jezelf (invuldagboek)

Ik kan nog uren doorgaan over dit soort boeken, maar dit zijn mijn grootste aanraders.

Geniet van jouw dag, vol zelfliefde!

Dit waren mijn tips en affirmaties om jou een beter gevoel over jezelf te geven . Hopelijk heb je hierdoor inspiratie gekregen om een dagje compleet voor jezelf te nemen. Dit heb je zeker verdiend dus maak er een heerlijk dagje van en neem deze adviezen verder mee in het leven. Het is namelijk zo belangrijk om van jezelf te houden. Mensen zijn mensen, het is niet erg om een keer op pauze te drukken en het helpt echt. Dus leg je zorgen opzij en geniet van jouw dag!

Een verbonden ademsessie wat is dat?

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook