Je hebt soepjes en je hebt soepjes. Deze zoete aardappelsoep behoort zeker tot de laatste categorie. Deze soep is niet allen super lekker, maar ook nog eens erg gezond. Na dat ik deze soep een keer gemaakt had, vroegen de kinderen steeds weer om deze soep. Krijg je eter … Maak dan zeker deze vegan zoete aardappelsoep.
Zoete aardappel
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. De zoete aardappel komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika. Ze zitten vol van bètacaroteen en vele andere vitaminen en mineralen. De zoete aardappel valt onder de groenten en heeft vele gezondheidsvoordelen.
Vitaminen en mineralen die in zoete aardappel zitten
Zo bevatten ze veel vitaminen vezels en mineralen. Het bevat veel vitamine C is en goede bron van vitamine B6 en helpt zo de bloedvaten soepel te houden. En hebben ze een positief effect op de bloedsuikerspiegel, bloeddruk en een goede darmwerking.
De zoete aardappel is ook een goede bron van bètacaroteen. Bètacaroteen zit ook in wortels en wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A.
- Vitamine A, B3, B6, B11, C en E
- Kalium
- Mangaan
- Calcium
- koper
- Magnesium
- IJzer
- Selenium
- Natrium
Zoete aardappelsoep
Door al deze positieve effecten en vele vitamines, mineralen en vezels is dit met recht een gezonde soep te noemen. Deze soep kun je prima eten als maaltijdsoep, voor de lunch of juist als voorgerecht. Lekker met verschillende soorten brood erbij.
Wat is zo fijn vind aan soep, is dat het snel klaar is en makkelijk om te maken. Zeker in de herfst en de winter maak ik wel een paar keer per week een verse soep klaar. Het is makkelijk, vult goed en er zitten veel groenten in. Een soep is verwarmend en is nog lekkerder na een heerlijke boswandeling. Lekker een kom soep met wat verse stukjes stokbrood. Deze zoete aardappelsoep maken wij dan ook regelmatig in deze herfst en winter periode.
Zoete aardappelsoep
Ingrediënten
- 1 kilo zoete aardappel geschild en in blokjes
- 1 ui gesnipperd
- 2 teentjes knoflook geperst
- 3 wortels in stukjes
- 1 theelepel tijm
- 1 liter groentebouillon
- crème fraîche
Instructies
- Snipper de ui en snijd de knoflook, zet een grote pan op het vuur en fruit hierin de ui en knoflook.
- Schil de zoete aardappel en de wortels en snijd deze in stukken. Voeg ze toe aan de ui en knoflook en bak ze even mee.
- Voeg de tijm toe en roer alles nog even goed door elkaar.
- Voeg de bouillon toe en laat ongeveer 10 a 15 minuten koken tot de zoete aardappels gaar zijn.
- Pureer de soep glad.
- Garneer optioneel met peterselie, bosui of croutons en vergeet zeker de crème fraîche niet.
- Eet smakelijk!