Zuurkoolsoep lekker en gezond

zuurkoolsoep

Zuurkoolsoep: Bij zuurkool denk je waarschijnlijk niet gelijk aan een soep. Dat is ook helemaal niet zo gek. Want meestal wordt het gegeten als een stamppot.

Zuurkool meestal wordt het gegeten als een stamppot. Echter kun je met zuurkool zoveel meer lekkers maken dan dan alleen maar een overheerlijke winterse stamppot.

Wat is zuurkool?

Zuurkool is gesneden witte kool. Door een natuurlijk fermentatie proces is het langer houdbaar. Zuurkool is licht verteerbaar en heeft een heerlijk fris zure smaak.

Zuurkool is erg gezond

Zuurkool heeft vele gezondheidsvoordelen. Dit komt omdat zuurkool levende melkzuurbacteriën (nee, dit heeft niets met melk te maken) bevat. Hierdoor krijgt het een aantal gezondheidsvoordelen. Het is een echte booster voor je immuunsysteem en bevordert je spijsvertering enorm. De melkzuurbacteriën zorgen er namelijk voor dat je spijsverteringsstelsel en de darmen beter werken. En het zorgt er ook nog eens voor dat de slechte bacteriën in je darmen verdwijnen. En dat de goede bacteriën worden aangevuld. Het is een echte probiotica.

Daarnaast bevat zuurkool ook vitamine C en K.

Nog even over de melkzuurbacteriën

Deze levende melkzuurbacteriën zitten alleen in rauwe zuurkool. Zodra het verhit wordt, overleven deze melkzuurbacteriën het niet. De gezondheidsvoordelen zitten dan ook alleen in rauwe zuurkool. Zelf verwarm in de zuurkool voor in een stamppot ook nooit. Na het afgieten van de aardappels stamp ik er rauwe zuurkool doorheen. En ook bij de zuurkoolsoep gaat de helft er rauw doorheen.

Is melkzuur vegan en wat is het precies?

Nadeel van zuurkool

Zuurkool is dan wel gezond echter moet je net als met alles ook zuurkool met mate eten. Het bevat namelijk ook natrium. Natrium is een mineraal dat onderdeel uitmaakt van zout.

Soorten zout en wat is het verschil?

Het is hoogtijd voor het recept van de zuurkoolsoep:

zuurkoolsoep
Afdrukken

Zuurkoolsoep

Porties 4 kommen

Ingrediënten

  • 300 gram zuurkool (vers)
  • 1 zoete aardappel (ongeveer 250 gram)
  • 2 uien
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 2 theelepels tijm
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1,2 liter water
  • 2 groentebouillonblokjes

Instructies

  • Doe wat olie in de pan. Snij de uien in stukjes en laat die fruiten in de pan. Als ze glazig worden doe je de komijnzaad erbij en fruit mee.
  • Schil en snijd de zoete aardappel. Voeg de aardappel met de helft van de zuurkool toe aan de pan. En laat samen met de uien en het komijnzaad ongeveer 5 minuten stoven.
  • Voeg na ongeveer 5 minuten het water en de bouillonblokjes toe. Roer goed door en voeg nu ook de tijm toe.
  • Breng het geheel aan de kook en laat daarna nog 20 minuutjes zachtjes pruttelen.
  • Zet het fornuis uit en pureer alles.
  • Snijd de rest van de zuurkool en voeg dit toe aan de soep, roer alles nog een keer goed door.

Vond je deze blog leuk? Deel ‘m met je vrienden! Niets meer missen? Volg ons dan op Facebook