Pompoen linzensoep: Het is weer pompoen seizoen en dat is voor ons geen straf. Met pompoen kun je zoveel lekkere dingen maken. Een daarvan is en blijft toch wel een heerlijke soep. Deze soep zit bomvol voedingsstoffen en is ook nog eens super lekker. De kids hier zijn er dol op.
Pompoen is niet alleen super lekker, maar ze zijn ook nog eens super gezond. Wist je dat de pompoen familie is van de komkommer, courgette en meloen?
In Nederland eten we vooral de bekende oranje pompoen, deze pompoen heet hokiado. Het pompoenseizoen begint in september en duurt tot januari. Dan heb je pompoen uit Nederland en die zijn veel lekkerder dan die van ver moeten komen. De pompoen bevat onwijs veel vitaminen. De oranje pompoen is rijk aan vitamine A, c en E. De pompoen bevat onwijs veel vezels, dat is onder andere goed voor een goede darmwerking. Daarnaast bevat de pompoen ook carotenen:
- zeasxanthine
- luteïne
- cryptoxanthine
- alfa en bétacaroteen
De carotenen bivinden zich vooral net onder de schil. Van de oranje pompoen kun je de schil ook eten. Wij gebruiken op de pitjes na dan ook de hele pompoen in de soep.
Wat het je nodig voor de pompoen linzensoep?
- Kleine pompoen ongeveer 900 a 1000 gram
- 225 gram (rode) linzen
- 3 (rode) uien
- 4 wortels
- 2 teentjes knoflook
- 1 klein blikjes tomatenpuree
- 3 tl kerriepoeder
- 0,5 tl chilipoeder
- 3 tl kurkuma
- 2 groente bouillonblokjes, met 1,5 liter water
- blik kokosmelk
Zo maak je deze heerlijke vegan pompoen linzensoep
- Snijd de uien in stukjes en fruit deze alvast aan in de pan.
- De wortels mogen ook gesneden worden en bij de uien in de pan
- Pers de knoflook en doe dit samen met de andere specerijen in de pan
- De pompoen in blokjes snijden en even kort mee bakken.
- Voeg het water met de bouillonblokjes en de linze toe. Laat dit 20 minuten koken.
- En tot slot voeg je de kokosmelk toe en nog even weer door laten pruttelen, ongeveer 10 minuutjes.