Vegan mac & cheese: Een gerecht waarvan ik bang was dat ik hem niet meer zou kunnen eten, toen ik jaren geleden voor het eerst vegan werd. Niks is minder waar, er zijn zoveel mogelijkheden. Met aardappel, wortel en edelgistvlokken bijvoorbeeld. Deze is met vegan kaas. Ben je net zo benieuwd als ik?
Geschiedenis Mac & Cheese
Ik vind hierover verschillende meningen. Van oorspronkelijk een Italiaans gerecht dat men met laagjes gare pasta, boter en Parmezaanse kaas maakte en in de oven bereidde. Naar een andere bron, dat na verluid Mac and cheese al meer dan 200 jaar oud is. Rond 1790 moet het zijn ontstaan. Geliefd door de toen nog minister van buitenlandse zaken Thomas Jefferson. Het zou bedacht en gemaakt zijn door James Hemings, een slaaf en meesterkok. President Thomas Jefferson had circa 700 slaven. Op 9 jarige leeftijd kwam James Hemings met zijn hele familie op het landgoed wonen van de president. Eerst moest kleine James als lijf knecht werken, toen ie ouder werd belandde hij in de keuken. Thomas Jefferson was erg tevreden over zijn gerechten, daarom liet hij James in Frankrijk bijscholen. Toen de slaven officieel vrij waren bleef James werken voor Thomas, naar verloop van tijd wilde hij ook vrij zijn. Het broertje van James werd omgeschoold tot kok en zo ervaarde hij toch de vrijheid waar hij zo van droomde. Vele gerechten kennen we nu nog die hij heeft gemaakt, naast Mac and cheese, onder andere crème brûlée.
Rode linzen pasta
Deze peulvrucht verlaagd de LDL cholesterol, dit cholesterol geeft een risico op hartziekten. Door de bewerking naar pasta is niet duidelijk of het dezelfde effecten heeft. De bewerking zorgt dat voedingswaarde verloren gaan. Toch zal ie B vitamines en mineralen, ijzer, calcium, molybdeen en fosfor in zich hebben. Dit soort pasta bevat minder koolhydraten, suikers en vezels dan volkoren pasta. Maar het bevat meer eiwitten. De eiwitten zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt, waardoor je minder hoeft te eten. De inname van minder koolhydraten, kan helpen als je wil afvallen of een koolhydraatarm dieet volgt. Een nadeel kan zijn dat het anders smaakt.
Gezond eten begint al bij de materialen die je gebruikt
Gezond eten en drinken begint al veel eerder dan in je keuken. Het begint daar waar je het koop en dan vooral wat je koopt. Naast de gezonde en duurzame etenswaren die je koopt. Zijn ook de materialen waar je mee werkt erg belangrijk. Zo heb ik mij laatst eens in de pannen verdiept.
Pannen
Had jij hier al eens van gehoord? Wat zijn PFAS vrije pannen eigenlijk? Dit zijn pannen met een alternatieve antiaanbaklaag of helemaal geen kunstmatige antiaanbaklaag. Zo wordt een PFAS vrije koekenpan ook wel gezien als een gezonde koekenpan. Dit zijn namelijk pannen zonder schadelijke stoffen en zijn hierdoor veilig voor jou en het milieu. Een mooie Win win dus.
Pannen zonder Teflon
Een poosje terug zag ik bij een televisie programma over panen met een anti-aanbak laag. Hier werd ik meteen door geïnspireerd om mij hier eens verder in te verdiepen. Zeker toen ik hoorde dat deze pannen een giftige walm kunnen afgeven. En als je de pannen zelfs vaak gebruikt kan de coating loslaten en zo in je eten terecht komen!
Hier schrok ik echt van en ben mij hierin gaan verdiepen. En zo kwam ik uit bij deze groene variant. Ze zijn niet alleen groen van kleur, maar ze zijn ook als pan heel erg groen. Ze zijn namelijk van 100% gerecycled materiaal gemaakt met een anti-kleeflaag van plantenextracten. Voor mij dus alleen nog maar een pan zonder Teflon.
Aan de slag voor de vegan Mac & cheese
Het is even overzicht houden, maar het is makkelijk en snel genoeg te maken. Mocht je een snellere versie wensen, hij hoeft niet perse in de oven, ik vind dat extra stapje zetten, de moeite waard. Ik maak dit niet vaak, daarom is het extra genieten als ik het wel een keertje klaarmaak. De oven gaat dicht, dan heb ik ineens tijd om borden klaar te zetten, wat af te wassen, nog wat vegan Parmezaanse kaas te raspen en bieslook te snijden. Schenk als laatst nog wat te drinken in, oven gaat open en ik zie heerlijke belletjes warmte openspatten. Net een tomaten-lava met kaas erdoorheen. Garneer met het laatste beetje kaas en bieslook. Sommige gerechten zijn gewoon sexy en dat is dit pastagerecht. Ziet er heerlijk uit, water loopt in mijn mond.
Tevreden?
De eerste hap is genomen, wat is ie zacht! De kaassaus zoals ik hem nu gemaakt heb is fluweelzacht. De tomatenblokjes zijn een goede tegenhanger en even een andere smaak en structuur. Groen van bieslook, doperwtjes en natuurlijk van de prei, is visueel plezierig in het oog. De kaassmaak is op momenten de voornaamste smaak, op andere ogenblikken is er meer harmonie. Beide is om toe te juichen. Ik hou van die krachtig smaak, maar ben ook voor het zachte. Dit geeft beide op verschillende momenten, ideaal dus. Een Mac and Cheese met twee gezichten. I love it! De pasta van rode linzen heeft zich laten verleiden door de andere ingrediënten, smaakvol hierin. Aangezien ik dit een goed vullend gerecht vind en ik vegan Mac and cheese de dag erna het lekkerst vind, zou ik zeggen dat dit voor 4 personen is, kleine salade erbij, klaar. Meer dan tevreden!
Vegan Mac & Cheese
Ingrediënten
- 250 gram rode linzen pasta of andere pasta
- 1 prei in halve maantjes
- 2 blik tomatenblokjes
- 2 teentjes knoflook geperst
- 50 gram doperwtjes
Kaassaus
- 1 eetlepel boter
- 1 eetlepel bloem
- 250 milliliter plantaardig melk op kamertemperatuur
- 1/2 theelepel kurkuma
- 1/2 theelepel gerookte paprikapoeder
- 1/4 theelepel uienpoeder
- zeezout en versgemalen peper naar smaak
- 100 gram plantaardig kaas geraspt
Garnering
- 50 gram plantaardig kaas
- plantaardige Parmezaanse kaas geraspt (optioneel)
- bieslook in ringetjes (optioneel)
Instructies
- Maak de pasta klaar volgens aanwijzingen op de verpakking.
- Ondertussen de prei en knoflook in een pan met olie, wacht tot ze zachter worden en geur afgeeft. De tomatenblokjes er nu bij, kook de groenten ongeveer 5 minuten. Bij 2 minuten resterend doperwtjes erbij.
- Pasta afgieten, de groenten die net zijn ingekookt mogen erbij. Goed roeren en dan afdekken met deksel. Oven voorverwarmen op 200 graden.
- Smelt de boter op laag vuur. Mix de bloem erdoor. Voeg melk en kruiden toe. Blijf roeren, tot het dikker wordt. Peper en zout toevoegen, als laatste de vegan kaas en Parmezaanse kaas, roer tot het smelt.
- De saus kan nu over de pasta. Roer goed en doe in een ovenschaal. De geraspte kaas voor de garnering erover verdelen. De oven in voor 15 minuten op 200 graden.
- Haal uit de oven. Garneer met eventueel nog wat bieslook en Parmezaanse kaas. Eet smakelijk!