Vriesbrand, hoe voorkom je het?

vriesbrand wat is het?

Heb jij wel eens gehoord van vriesbrand? Of heb je het zelf wel eens mee gemaakt en je wist niet hoe je het moest voorkomen? Hieronder vertel ik er meer over

Wat is vriesbrand?

Heb je ooit voedsel uit de vriezer gehaald en witte vlekken op het oppervlak gevonden? Dat is vriesbrand. Je kunt raden dat het voedsel in de vriezer is verbrand als je veel ijs in de verpakking ziet. Anders gezegd is vriesbrand wat er gebeurt als het voedsel in je vriezer uitdroogt, doordat er lucht bij komt. Dit verandert de smaak en kleur van voedsel.

Hoe ontstaat vriesbrand?

In de vriezer is lucht je vijand. Na verloop van tijd, kan er water ontsnappen uit bevroren voedsel. Hierdoor droogt het voedsel uit. Als diepvriesproducten niet goed verpakt zijn, gebeurt dit waterverlies sneller. Vriesbrand kan ook optreden als de temperatuur in uw vriezer niet koud genoeg is of fluctueert. Diepvriezers moeten op -18 graden Celsius of lager worden gehouden. Sommige vriezers hebben een digitale temperatuurinstelling. Doet jouw vriezer dat niet vanzelf? Gebruik dan een apparaat thermometer om te controleren. Om te voorkomen dat de temperatuur van de vriezer schommelt, probeer je zo min mogelijk de deur van de vriezer open te doen en te letten op de tijd dat de deur open blijft. Deze zullen beide een cyclus van opwarming en afkoeling veroorzaken die kan leiden tot vriesbrand.

Hoe herken je vriesbrand?

Elk voedsel dat in een vriezer wordt bewaard, is onderhevig aan vriesbrand. Maar omdat het wordt veroorzaakt door uitdroging, hebben voedingsmiddelen met een hoger watergehalte, zoals dierlijke producten of ijs, de neiging meer te worden aangetast dan voedingsmiddelen met een laag watergehalte, zoals noten, zaden of meel.

Vlees, gevogelte en vis kunnen donkerbruine of grijswitte leerachtige gebieden ontwikkelen. Na het koken kan de textuur droog en taai zijn.

Bij fruit en groente is vriesbrand nog makkelijker te herkennen doordat ze droog en verschrompeld worden. Ze kunnen ook bedekt zijn met ijskristallen vanwege hun hoge watergehalte, en als je ze kookt, hebben ze waarschijnlijk een houtachtige textuur.

Zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals gekookte granen, rijst of pasta, en gebakken goederen zoals brood of cake, zullen een ruwere textuur ontwikkelen. Verder kunnen granen worden bedekt met ijskristallen en zullen gebakken goederen droog en minder volumineus zijn.

Wanneer ijs door de vriezer wordt verbrand, verliest het zijn romigheid en krijgt het in plaats daarvan ijskristallen.

Hoe voorkom je vriesbrand?

De beste manier om vriesbrand te voorkomen, is door voedsel uit je vriezer te gebruiken! Heel veel mensen houden er van om hun eten in te vriezen, toch wordt het vaak dan achterin ergens verstopt en vergeten. Door een goede vriezerinventaris bij te houden kun je het voedsel waar je veel geld en tijd aan hebt besteed, daadwerkelijk gebruiken. Zet voordat je voedsel in de vriezer doet een sticker erop met de datum.

In de tussentijd moet je ervoor zorgen dat je voedsel op de juiste manier verpakt voordat je het invriest. Diepvrieszakjes met een ziploc zijn bijvoorbeeld een goede keus. Deze zijn perfect voor het bewaren van alles, enkele portie tot rijstgerechten, tot soepen en bouillons. Diepvrieszakken zijn dik, dit betekent dat het langer duurt voordat lucht binnenkomt en vocht eruit komt. Vergeet niet om zoveel mogelijk lucht uit de zal te persen voordat je deze sluit. Deze herbruikbare zakjes bijvoorbeeld.

Als je iets hebt dat niet in een diepvrieszak past , gebruik dan een laag huishoudfolie direct op het voedsel. Druk de plastic folie op het voedsel zodat er zo min mogelijk lucht tussen het voedsel en de plastic voedsel zit. Voeg vervolgens een laag stevig aluminiumfolie toe. Vergeet niet de folie te labelen, anders onthoud je nooit wat er in zit. Schrijf de naam van wat er in zit en de datum van wanneer je het hebt ingevroren erop.

Mag je vriesbrand voedsel nog eten?

Ja dit kan zeker! Voedsel dat in de vriezer is verbrand, is niet slecht geworden. De vriesbrand heeft niks te maken met bacteriën of bederf. Het is komt gewoon van uitdrogen. Je kunt diepgevroren voedsel dus gewoon eten, maar het zal waarschijnlijk niet zo lekker smaken als vers voedsel. De textuur zal ook veranderen. Voedsel dat in de vriezer is gebrand, is vaak heel taai. Het kan zelfs aanvoelen als leer wanneer je de verbrande gebieden van de vriesbrand aanraakt.

Is het dan slecht voor je? Nee, voedsel dat verbrand is in de vriezer is niet slecht voor je. Doordat het niet komt door bacteriegroei en bederf. Hierdoor is het voedsel niet slecht voor je, het heeft alleen zijn kwaliteit verloren. Het beste is om de vries verbrande delen van het voedsel weg te snijden. De rest is prima te eten.

Dit is ook leuk om te lezen: