Elke dag ligt weer de uitdaging op de loer, wat ga ik eten? Dit quinoa gerecht is makkelijk, snel, weinig afwas en nog lekker ook, wanneer ga jij hem maken?
Quinoa
Niet lang geleden heb ik ook een heerlijke quinoa schotel gemaakt, met oosterse kruiden en lekkere rozijntjes. Dat was een gerecht die ik snel tot mijn favorieten heb benoemd. Dit keer zijn de specerijen meer Italiaans en zal de beleving heel anders zijn. Hij krijgt een basis van tomaat wat ook kenmerkend is aan Italië. Quinoa vind ik een fijn structuur hebben en nog gezond ook.
Kleur
Als ik met een gerecht bezig ben, probeer ik aan een aantal dingen te denken. Kleur, stel zoals nu heb je een gerecht dat vrij veel rood-tinten heeft, ik zoek dan naar ingrediënten met andere kleuren. Zoals geel van de paprika en groen van de peterselie, bosuitjes en doperwtjes. Zo heb je niet alleen visueel meer diversiteit om naar te kijken, het ziet er smakelijker uit, het complimenteert elkaar. De garnering helpt om de versheid nog wat meer op te pimpen. De andere tomaten hebben wel even in de pan gezeten, ze zijn zacht, die verschillende structuren maken het gerecht. Bij een volgend recept dat je gaat maken, denk aan kleur, structuur en garnering die bij jou gerechtje past.
Oké makkelijk, maar is ie lekker?
De verse cherrytomaatjes, bosuitjes en de gehakte cashewnoten geven visueel verschillende structuren waar ik dol op ben. De eerste hap brengt me in Italiaanse sferen. De tomatensmaak gaat heerlijk op de kruiden, de chilivlokken verwarmen zonder het heet te worden. Alle groenten vind ik terug als ik lepel door mijn kom. Een heel mooi gerecht, volgepakt met smaak, makkelijk, niet teveel afwas, vers en snel. Italiaans, maar net even anders. Ik ben enthousiast.
Eenpans Quinoa
Ingrediënten
- 1 eetlepel olie
- 1 ui gesnipperd
- 3 teentjes knoflook geperst
- 1 blik tomatenblokjes
- 125 gram cherrytomaatjes in kwart gesneden
- 1 gele zoete puntpaprika in stukjes
- 30 gram tomatenpuree
- 1 eetlepel italiaanse kruiden
- 1/2 theelepel chilivlokken
- 250 gram quinoa
- 500 milliliter groentebouillon
- 3 eetlepel edelgistvlokken
- 100 gram doperwten
- zout en peper naar smaak
garnering
- 125 gram cherrytomaatjes in kwart gesneden
- 10 gram peterselie
- 2 bosuitjes in ringetjes
- 1 handje cashewnootjes gehakt
Instructies
- Verwarm olie in pan, op middelhoog temperatuur. Fruit ui eerst tot karameliseerd, daarna knoflook 1 minuut tot het begint te geuren. Tomatenblokjes, 125 gram cherrytomaatjes en gele puntpaprika erbij, bak even mee.
- Tomatenpuree, Italiaanse kruiden en chilivlokken erbij. Tip als het te droog is in de pan een scheutje water toevoegen.
- Quinoa toevoegen en de groentebouilon. Breng geheel aan de kook, laat vervolgens 10 minuten koken. Blijf regelmatig roeren.
- Edelgistvlokken en doperwtjes de laatste 2 minuten erbij. Breng op smaak met zout en peper. Haal van vuur.
- Peterselie toevoegen en goed roeren. Verdeel over 4 kommen, garneer met de overgebleven cherrytomaatjes, bosuitjes en gehakte cashewnoten.Eet smakelijk!