Seadas sarde ook bekend als sebadas, is een traditioneel Sardijns gebak. Het is een uniek zoet en hartig gebakje gemaakt van krokant gebakken bladerdeeg met een vulling van verse kaas en besprenkeld met honing. Seadas worden meestal gegeten als dessert. Ze zijn een geliefde traktatie tijdens feestelijke gelegenheden en traditionele vieringen in Sardinië, zoals bruiloften en religieuze feesten. Ik maakte er geroosterde druiven bij die het dessert in mijn ogen helemaal afmaken. Deze seadas sarde is helemaal vegan!
Vegan seadas sarde
Seadas bestaan uit een vulling van zachte, gesmolten pecorino-kaas vermengd met citroenschil en suiker. Deze vulling wordt meestal ingekapseld in een dunne, knapperige deeglaag die is gemaakt van semolina-meel, water en zout. De Seadas worden vervolgens gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn.
Wat Seadas zo bijzonder maakt, is de combinatie van de zoute, hartige smaak van de kaasvulling met de zoete, krokante buitenkant. Vaak worden ze geserveerd met een scheutje honing eroverheen, wat de smaak nog verder verbetert.
Dit gerecht is niet alleen populair in Sardinië, maar wordt ook steeds meer gewaardeerd in andere delen van Italië en daarbuiten. Seadas zijn een heerlijke traktatie voor liefhebbers van zowel hartig als zoet en bieden een onvergetelijke culinaire ervaring. Dit recept is helemaal vegan gemaakt.
Seadas sarde
Ingrediënten
- 250 gram stevige tofoe
- scheut water
- 150 gram geraspte vegan parmezaan of 4 – 6 eetlepels edelgist
- 1 theelepel zout of meer naar smaak
- 1 rol plantaardig bladerdeeg uit de winkel
- agavesiroop naar smaak
- zwarte peper naar smaak
Instructies
- Mix in een blender de tofoe samen met een scheut water totdat het mengsel een ricotta-achtige structuur hee .
- Meng de tofoe met de kaas en het zout. Kruid bij met extra kaas of zout naar smaak.
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Verdeel het bladerdeeg in 8 of 12 gelijke vierkantjes, a ankelijk van de grootte. Schep op de hel van de vierkantjes telkens 1-2 eetlepels van de tofoevulling.
- Bedek met de andere hel en en druk de randen goed aan, eventueel met een vork.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg daarop de seadas.
- Zet de bakplaat 15-20 min. in de oven of totdat de seadas goudbruin en krokant zijn.
- Besprenkel royaal met agavesiroop en bestrooi met wat zwarte peper.
Veganissima
Na het succes van haar eerste twee boeken, Veganista en Vegetalia, serveert de Italiaans-Vlaamse chef en restauranteigenaar Luna Trapani nu authentieke gerechten uit Italiës regionale keukens met een vegan twist. Veganissima bevat 75 recepten ingedeeld naar Noord-, Midden- en Zuid-Italië, met steeds 25 plantaardige recepten die typisch zijn voor dat gebied. Van een typische Genovese pasta met pesto tot de Toscaanse soep ribollita en de beroemde pizza Napoletana: Luna neemt je mee op een culinaire reis door heel Italië.
Het boek bevat recepten voor voorgerechten, hoofdgerechten en desserts uit de drie Italiaanse gebieden. De kleurrijke gerechten geven de veelzijdigheid van de Italiaanse keuken weer.
- 75 heerlijke Italiaanse vegan recepten
- Toegankelijk geschreven en met een moderne vormgeving en bijzondere sfeerbeelden
- Het vervolg op de succesvolle titels Veganista en Vegetalia
Seadas sarde
Dit heerlijke vegan seadas sarde recept komt ook uit het nieuwe kookboek, Veganissima.
Handig om te weten over Veganissima:
- Auteur: Luna Trapani
- Uitgever: Terra
- EAN: 9789089899675
- Online onder andere hier te koop